Vaja ugrabitve letala na brniškem letališču

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
težko boš videl predstavitve za medije na katerih bi bile pokazane posebne taktike in delovanje specialne enote. Verjetno razumeš da je to z namenom.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
aha. ti misliš, da je namen, to, da je kej ostane tud skrivnost... no ja. verjetno je res tud to. Sam potem sploh ne vidim smisla takih reklamnih akcij? kaj je sploh namen takih prikazov?

Nazadnje urejeno:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
jah maš prov, sam vseen se mi zdi smešno, da si nastavijo najlažji scenarij. Sploh ne vidim, kakšnih posebnih taktik, znanj ipd. pač pridejo do aviona, grejo notr in to je to. to zna vsak. in tud ne vem, kakšna je verjetnost, da bi jih ugrabitelj kr tko spustil notri?

to je v žargonu t.i. vpad 'na galamo'. Kot so ti že povedali, pa seveda ne pokažejo vsega, kar znajo/zmorejo. 'Trenirajo' pa pač na propelerskem letalu, so what?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kje trenirajo mi je čisto vseeno. avion je avion, en je daljši, en krajši, en višji, en nižji.

no vglavnem, men je to čist nesmiselno.

Enik

Pripravnik
19. sep 2007
159
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Ej, ni bil en video, kjer 2 Pilatusa prisilita F-16 v pristanek?
grin1.gif

Sem videl ta prizor..komedija...F-16 al karkoli je že bil je komaj letel z tako nizko hitrostjo..:) sem mislil, da bo dol padel...letel je pa kot ob vzletanju, pod kotom..špica in rep letala sta bila nekje 3 metre v različni višinski..:))))

Video bi pa tudi jaz rad videl, da se spet nasmejim...:))))

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.203
4.178
113
KSZ.

Zdej malo moje kritike, da bo mahoney malce aktiven!
evil.gif

Zakaj se vsi skrivajo za tisti mali ščit?!
rolleyes-1.gif
Potujoče strojčnično gnezdo (zgleda sicer bolj kot kanonfutr, ki ob prvi priliki postane "sandbag" za zaklon) z 9mm brzostrelko (ki verjetno ne prebije niti pilatusovega pleha) in potem naša četica koraka z 9mm pištolji. In naša četica koraka je zelo slabo usklajena ker si hodijo po prstih (prej omenjeni duo strojnica-zaklon, bodite pozorni na noge) huje kot pa maturantje na prvi vaji za valček. Snajperja tudi ni videt,verjetno je bil ravno na dopustu? A una lojtra ki jo nosijo s sabo iz obija je za tiste, ki so pod 150cm "veliki" (glede na velikost enote očitno ni nobenega standarda več, sprejemejo vse od 150 do 220, od 50kg do 200kg)?

Skratka taktika kolikor razumem je taka, gremo s pomičnim strojničnim gnezdom in enim sprehajlcem do repa letala pogledat kaj dogaja. Ker so notri zlikovci gremo po okrepitev. Najprej rešimo talce (jasno iz našega propelerskega dvokrilca popadajo kar sami, zlikovci so takrat ravno na kosilu) in potem opravimo z zlikovci (ki BTW na letališču tečejo po pisti in to celo v ravni črti). Lojtro v obiju smo kupili pa zastonj!
jezen.gif

No letalstva (prestrezniki?) niti ne mislim komentirat, pipistrel bi jim lahko dal 3 jadralna letala s kabino za dva (pilot in strelec, jasno oborožen z brzostrelko 9mm) pa bi se ognjena moč našega letalstva povečala x 3.

In pa ja sprehajajo se ko tazadnj ku.rac od civilista, torej dinamike nobene in če ja namenjeno to javnosti potem naj vsaj malo premigajo lene rit in pokažejo kakšen atraktiven vložek. Razumem če (in da) bi/je šlo za vajo na višjem nivoju, ampak če je predstavitev operative na terenu naj se potrudijo. Zakaj ni zraven rexa? Pes je bil vedno najbolj zanimv del!
grin1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.325
3.928
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
<object width="425" height="350"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/PPLdzdxJU1w"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/PPLdzdxJU1w" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
Hudo
grin1.gif

Izgleda kot generalka za jesenski fail compilation.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik hazlhof pravi:
Predstavnike medijev obveščamo, da je vaja, na kateri naj bi danes vojska, policija in letališke službe skupaj urili postopke v primeru ugrabitve potniškega letala, zaradi slabega vremena prestavljena na jutri.
Vaja, ki je bila napovedana za danes ob 14.30 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika, bo na isti lokaciji jutri, v torek 20. septembra, ob 14.30. Vaja, v kateri bodo sodelovali predstavniki Slovenske vojske, Policije in letaliških služb Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, bo potekala v okviru taktične vaje poveljstev in enot sil Slovenske vojske Izziv 2011.
Slovenska vojska bo na vaji sodelovala z letalom turbolet L-410 v vlogi ugrabljenega civilnega letala, z dvema letaloma pilatus PC-9, ki bosta v vlogi prestreznikov, in s Centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Aktivnosti na vaji bo za vojaški del vodil in koordiniral Poveljniški center Slovenske vojske.
Policija bo na vaji sodelovala s kriminalisti Policijske uprave Kranj, policisti Postaje letališke policije Brnik, Specialno enoto policije, policijskimi pogajalci in informatiki, ki bodo zagotavljali zveze in delo v operativnem centru.

Nič pa ne piše o vojaškem reaktivcu, ki je bil opažen malo čez 12 uro... zdej ali nekaj skrivajo ali ne vem zakaj ni ta reaktivc nič omenjen...

Ali kdo kaj več ve, ali pride ta zverina še kakšen giro odpeljat okoli letališča?

Namesto bi se pokurčli; kljub slabemu vremenu uzspešno izvedli vajo ugrabitve letala in to v najneugodnješih pogojih,
modeli čakajo idealnih 25 stopinj in 60 vlažnosti, stem da če do jutri pilot ne pozdravi herpesa, prestavijo na naslednji teden....

Joj slovenčki, američani izvažajo svojo pehoto v teksas, kjer pri 43 stopinjah pešačijo s polno bojno opremo, in nema kratkih rokavov
zavoljo kamuflaže.

Marinci se gredo tole, naši pa če ni sončeka nema ništa;

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Pred kakšnim mesecem, sem bral članek, da je slovenska specialna enota policije, dosegla 2. mesto na svetovnem prvenstvu v preizkusu usposobljenosti specialnih enot.

Ameriški Rangerji in Tjulni so bili uvrščeni okoli 30 mesta, samo toliko v razmislek.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
A da ga ne prebijejo???? Sploh pa je pri policijskem delu včasih velika prebojnost prav tisto, čemur se velja izogibati. Sej, če jim zaškodi, še vedno lahko uporabijo lok.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Pred kakšnim mesecem, sem bral članek, da je slovenska specialna enota policije, dosegla 2. mesto na svetovnem prvenstvu v preizkusu usposobljenosti specialnih enot.

Ameriški Rangerji in Tjulni so bili uvrščeni okoli 30 mesta, samo toliko v razmislek.

Sicer prvič slišim za tako tekmovanje in brez linkov in virov bi težko kaj dalje debatiral ker mi ni smiselno debatirat debt tipa: "sem bral članek"...

In Seals (Navy Seal) ne pomeni tjulna ampak Sea, Air and Land (teams), torej da so to enote ki 100% obvladajo delovanje
na vseh 3 področjih.

In dvomim da bi naši premagali Marince in podobne modele, glede nato da mamo mi 2 gumenjaka in eno rusinjo, oni pa like
10.000 gumenjakov, in x podmornic in...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Ja očitno so boljši če vadijo s takimi letali ki jih mi niti nimamo v primeru resnega terorističnega napada.

Oni so država ki so bili vpleteni v vsako jebeno vojno na svetu, kako nebodo vojna velesila? Logično da je nekdo boljši,
če ima 15x več sredstev. Ti morš vedet da ima ena texas več letal za vadit ko mi vseh skupaj. Kako bi naši vadli umik gumenjaka
z morja po zraku, če niti nimamo takega letala?

Primerjama telekomunikacije albanije in nemčije.

Ch47 dvomotorn čoper (ki ga američani delajo že od 60ih), stane 35mio, naredli so jih 1170 (in še so v produkciji).

Pa to je ena od stvari, kje so ostala vozila, strelno orožje,... Američani se grejo biljardno vojno letno, naši policisti pa jokajo da nimajo
niti osnovnih zadev kot je wc papir (2009 če se ne motim)

Dajma nehat, ker mi je smešno.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Aja, pa še za info....

Tudi teli "vsemogočni ameriški marinci ipd. ameriški specialci", se hodijo šolat v slovenijo. In par let nazaj, je bilo zelo zabavno ko se je vod marincev izgubil sredi kočevskih gozdov, ko jim je crknil GPS.

Vsa finta teh oh in sploh američanov je holivud, ki ustvarja videz nekih nadmočnih in ultrasposobnih patriotov, ki zmeraj premagajo par sto krat števičnejšega sovražnika.

Dejstvo pa ostaja, naši so bili na tekmovanju boljši od vseh teh amerikančkov in podobnih, ki jih nekateri tukaj gor kujete v zvezde.
Edini problem te vaje je pač neatraktivno letalo in morda nekoliko nerodno posneta akcija (jebiga pač ni denarja za 747 in holivudskega režiserja in kamere). Glede dežja je pa že nekdo pred mano napisal, da se gre za medijski event in bi stvar ne dosegla želenega učinka pri 7 sili če bi dež padal.

Pa še par filmčkov za vse skeptike

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
haha
itak da so američani boljši od nas, sej amerika je tooook velka pa majo tooook dinarčkov, mi smo pa čist drobceni pa obubožani... Morm rečt da eni majo pa zanimivo logiko haha.
Slovenija je med boljšimi kar se tiče usposobljenosti, je pa res da sta oprema in finance velik problem.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.203
4.178
113
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:

Čudovito, jst sem bil z ekipo tudi enkrat 2. na lokalnem gasilskem tekmovanju!
grin1.gif

Nekaj je dril in drkanje za vajo, drugo pa je dejanska usposobljenost. Ampak niti ni pomembno, verjamem da so specialci bolje usposobljeni kot so prikazali vajo oz. vajo so prikazali zanič! Komentiramo pa ta nastop ne?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
ksz
tu ste pa res sami pametnjakoviči
kaj pa manjka opremi naših specialcev !?
kakšne pištole, puške, avtomate ipd pa bi morali imeti ?
lojtra mora pa biti iz zlata ali kaj ?
a je komu tu spljoh jasno kako se uporablja kar koli od opreme, se je je je že kdo od vas pametnjakovičev spljoh dotaknil ?
pravi bizgeci ste
kako pa se rešujeo ugrabitve frčoplanov ? verjetno najbolje ena raketa v trup pa je probljem rešen ?