Uvoz stroja "preko morja"

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Pozdravljeni,

je imel že kdo izkušnje z "direktnim" uvozom npr. stroja iz prekomorskih držav - da se je uvažalo zadevo v kontejnerju?
Konkretno bi šlo za uvoz iz Južne Koreje.

S paketi imam izkušnje - ko pride na carino, posrednik (Pošta, DHL, UPS) pošlje obvestilo in je potrebno izpolniti carinsko dispozicijo, nato zadevo ocarinijo in poštar naslednji dan prinese paket.

Kako pa je pri kontejnerjih?
Dobavitelj ima klavzulo FOB. Ali to pomeni, da je škatla zapakirana v kontejner in naložena na ladjo?
Komu je potem potrebno naročiti prevoz?

En kup vprašanj...če se komu da na kratko razpisat, bom hvaležen.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Jaz sem imel ravno tak primer, nakup stroja v J. Koreji.
Poslal sem par mailov na firme, ki se ukvarjajo s kontejnerskimi prevozi, sploh ni komplicirano, lepo jim obrazlozis za kaj gre, potem ti pa oni organizirajo vse, prevoz po morju, carinjenje in dostavo iz luke na lokacijo. Na koncu sem izbral Intereuropo.

Zdaj točno ne vem kaj tvoja pariteta pomeni, a brez skrbi, ti bodo vse razlozili.

p.s. korejci naj ti predhodno javijo vse tarifne stevilke in fakturo, to potem ti posljel prevozniku, da se ti ne bo zakompliciralo/ zavleklo na carini.

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
FOB = cena artikla + priprava izvozne dokumentacije + stroški za transport materiala do lokacije pakiranja+... skratka vse razen prevoza Koreja - SLO
CIF = FOB + prevoz

vsaj tako je pri avtomobilih....

B81

22. jul 2007
36.975
10.524
113
Free On Board pomeni dostava na ladjo.

Kontaktiraj Intereuropo, če še delajo.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Sem pred leti naredil uvoz iz Kitajske in vse predal špediciji, katera je uredila nalaganje, razlaganje, carina itd..skratka sam sem samo plačal račun proizvajalcu ostalo sem dal nekomu da naredi uvoz. Sem plačal malo več kot bi se sam ukvarjal da pride do luke Koper in nato naprej ampak če nisi z tem zelo seznanjen dvomim da boš kaj profitiral. Od njih sem pa potem dobil preko SŽ do stranke za smešno ceno transporta
smile-1.gif
Sem pa naredil uvoz preko njih..BOXLINE UCL D.O.O.