težko ti podamo korekten odgovor, brez da bi vedeli, kak beton ti je vgradil izvajalec in še bolj pomemebno, kako armaturo in kje ti je dal. on že lahko nekaj položi po občutku ali po izkušnjah, samo njemu recimo 5 ali 6m ne predstavlja velike razlike, dejansko pa upogibni momenti naraščajo s kvadratom razpona.
recimo da je to naredil korektno, da je vgradil dovolj armature in pravilno ter da je plošča obojestransko armirana. v tem primeru se ne bi pretirano sekiral, saj je do povesa najverjetneje prišlo zato, ker je opaž preslabo podprl na sredini in se je posedlo, medtem ko na vogalih so podpirali stebri, ki so na širokih točkovnih temeljih. korektna količina armature zlahka prevzame takšne obremenitve, saj je v spodnji (natezni) coni beton mišljen samo za zaščito jekla in nima neke bistvene nosilne funkcije. vseeno bi jaz recimo ploščo po sredini dodatno podprl s kakim jeklenim nosilcem ali dvema in dal še dva stebra, vendar tako na pamet težko rečem, kak nosilec bi bil potreben, da bi kaj zaleglo.
mene bolj skrbi, kake vezi so dali med stebre in ploščo, ker zdaj imaš veliko maso položeno na štiri zobotrebce in v primeru potresa bo vse skupaj zanihalo in se prekucnilo na stran. za začetek pojdi do izvajalca, naj ti skicira kako armaturo in kje vse ti je vgradil. potem ploščo natančno preglej s spodnje strani, če vidiš kake konkretne razpoke. če jih ni, potem je beton že v povešeni obliki vezal, torej je prišlo do povesa že med ulivanjem plate, kot sem opisal zgoraj. če razpoke so, potem je prišlo do povesa po opaženju, kar pomeni, da ti je vgradil slab beton in/ali neustrezno armaturo. v tem primeru bo potrebna pač konkretna sanacija ali pa rušenje.
mogoče ne bi bilo slabo, da se vseeno obrneš na kakega statika, ki bo pregledal skice armature, naredil kak preračun in ti znal potem podati konkreten odgovor. preko foruma so nasveti pač zastonj, temu primerna je tudi njihova kvaliteta in pa odgovornost njihovih avtorjev (beri: preko foruma ti jaz lahko garantiram, kar hočeš
)
povej, s katerega kraja si, pa ti bom mogoče lahko svetoval kakega statika s tvojega konca.