Ej Zeleni,
a ma Mladiæ raka al nima?
BEOGRAD - Napravio sam životnu grešku što se nisam ubio i presudio sam sebi. Ali sada kada sam veæ tu, tražim da ispunite moje zahteve i obezbedite mi odmah adekvatnu zdravstvenu negu, posetu porodice, supruge i sina, kao i advokata. U suprotnom, prestaæu da uzimam lekove koje imam kod sebe, kao i hranu koju mi donosite, rekao je, prema saznanju “Blica”, Ratko Mladiæ, ratni komandant Vojske Republike Srpske, po dolasku u Hag.
Ministar zdravlja sprema tim lekara koji æe iæi u Hag i pregledati Mladiæa
Najpoznatiji haški optuženik zatražio je od Tribunala u Hagu da mu omoguæi finansiranje advokata jer, kako je sam rekao, za to nema dovoljno sredstava. Ukoliko Tribunal ne omoguæi isplatu advokata, Mladiæ je rekao da u tom slučaju neæe imati odbranu i da æe ga to primorati na štrajk glađu.
Mladiæ, inače, prema informacijama “Blica”, ne boluje od karcinoma. Njegovo loše zdravstveno stanje posledica je dva moždana udara, od kojih se prvi dogodio 1996. godine. U to vreme lečen je, prema tvrdnjama našeg izvora, na Vojnomedicinskoj akademiji. Tada prepisanu terapiju primenio je sam. Istu tu terapiju, bez konsultacija, počeo je da primenjuje i dvanaest godina kasnije, tačnije 2008. godine, kada je doživeo drugi moždani udar i nije prestajao da se leči na svoju ruku sve do hapšenja.
Srpski optuženici u Hagu poslali su zahtev da se u Tribunal pošalje tim lekara iz Srbije koji bi ih pregledao. Ministar zdravlja Zoran Stankoviæ kaže za “Blic” da je u toku analiza tog zahteva.
Darko putuje u Hag
Ratka Mladiæa neki od članova porodice prvi put æe posetiti najverovatnije tokom ove nedelje - kaže za “Blic” Ljiljana Bulatoviæ, prijateljica porodice Mladiæ.
- Mladiæi do sada nisu imali pasoše, u toku je procedura njihovog vađenja. Očekujemo da Darko prvi put ode u Hag u narednih nedelju dana - kaže Bulatoviæeva.
- Analizira se zahtev, pokušavamo da sastavimo adekvatan tim od veæeg broja različitih specijalista pošto u Hagu ima više optuženika koji pate od različitih bolesti - kaže Stankoviæ. On tvrdi da æe preko Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom biti upuæen zahtev da domaæi lekari odu u posetu srpskim pritvorenicima i ne očekuje da bi Tribunal zbog toga pravio probleme, buduæi da je ideja da srpski lekari rade zajedno sa holandskim. Stankoviæ objašnjava da æe kao svedok ekspert u Hagu postupati po zahtevu odbrane ili tužilaštva.
- Po zahtevu tužilaštva radiæu sudsko-medicinske ekspertize dokumentacije kojom se Mladiæ optužuje, a ukoliko budem radio na zahtev odbrane, onda æu pregledati i davati mišljenje o dokumentaciji koja sadrži nalaze obdukcionih zapisnika koje su radili haški ili neki drugi istražitelji na područjima za koja se Mladiæ optužuje - kaže Stankoviæ.
Kada je u pitanju Mladiæeva odbrana, još je neizvesno ko æe ga zastupati. Prve informacije da bi to mogla biti Smilja Avramov još su nepotvrđene.
- O izboru advokata odlučuje Mladiæeva porodica. Odluku zapravo donosi Darko Mladiæ. Da li æu biti ja na čelu tima odbrane takođe nije odlučeno - rekla je Avramov za “Blic”. Ona je potvrdila da se razmišlja i o tome da tim Mladiæeve odbrane čine četiri ruska advokata i da se sa njima trenutno razgovara.
Za sedam dana sa ostalim zatvorenicima
U pojedinim medijima pojavila se informacija da je Ratko Mladiæ premešten iz bolničkog bloka u deo namenjen pritvorenicima iz međunarodnog suda za Liban. Ljiljana Bulatoviæ kaže da Mladiæ jeste premešten, ali da je i dalje reč o izolaciji u kojoj ima kontakt samo sa osobljem Tribunala.
Portparolka Tribunala Nerma Jelačiæ nije mogla da potvrdi za “Blic” te navode.
- Ne mogu vam potvrditi gde se Ratko Mladiæ nalazi trenutno, ali æe u roku od sedam dana on biti premešten u jedan od tri pritvorska bloka namenjena pritvorenicima iz SFRJ - kaže Jelačiæeva
VIR: Blic Online