Udeležba zaposlenih pri dobičku

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
amapk stimulira se lahko čez celo leto ne samo na koncu leta! Se pa strinjam in to skoz poudarjam da mora bit delavec zadovoljen in ponosen da dela v določenem podjetju le tak delavec da "vse" od sebe!

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Zato se seveda zavzemam za obvezno participacijo zaposlenih pri dobičku, saj pozitivno vpliva na motivacijo ljudi in bolj enakomerno porazdeli ustvarjeno dodano vrednost. S tem pa kupci - potrošniki pridobimo višjo kvaliteto izdelkov in sotritev. In ker smo zadovoljni, se vračamo k dobremu in krog je sklenjen. Win win za vse.

No.. načeloma se sliši dobro. Ampak...

Primer: Podjetju gred dobro...
- v 1. letu ima 1 mio€ dobička, 250.000€ se razdeli med zaposlene
- v 2. letu pride začetek krize, dobiček je občutno manjši, 100.000€ --> 25.000€ se razdeli med zaposlene
- v 3. letu je kriza, podjetje ima 1,5 MIO€ izgube, izgubo nosi lastnik
- v 4. letu gre na bolje, podjetje ima le še 200.000€ izgube, izgubo nosi lastnik
- v 5. letu gre podjetju zopet dobro in ima 800.000€ dobička --> 200.000€ se razdeli med zaposlene

Hm... pošteno do lastnika?

Ali pa drugi primer...
Podjetnik (lastnik) z ekipo 10 raziskovalcev/razvojnikov 5 let razvija potencialno perspektivno tehnologijo. Lastnik si zateguje pas, išče vlagatelje, komaj zagotavlja finance. Uspe jim preboj in tehnologija je pripravljena na proizvodnjo. Skupaj vložijo lastna sredstva (s tem dobijo poslovne deleže) v proizvodnjo, kjer se zaposli 100 ljudi. Podjetje ima v prvem letu 2,5 mio€ dobička, 110 zaposlenih dobi 625.000€. Je vseh 110 enako prispevalo k uspehu?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Zato se seveda zavzemam za obvezno participacijo zaposlenih pri dobičku, saj pozitivno vpliva na motivacijo ljudi in bolj enakomerno porazdeli ustvarjeno dodano vrednost. S tem pa kupci - potrošniki pridobimo višjo kvaliteto izdelkov in sotritev. In ker smo zadovoljni, se vračamo k dobremu in krog je sklenjen. Win win za vse.

No.. načeloma se sliši dobro. Ampak...

Primer: Podjetju gred dobro...
- v 1. letu ima 1 mio€ dobička, 250.000€ se razdeli med zaposlene
- v 2. letu pride začetek krize, dobiček je občutno manjši, 100.000€ --> 25.000€ se razdeli med zaposlene
- v 3. letu je kriza, podjetje ima 1,5 MIO€ izgube, izgubo nosi lastnik
- v 4. letu gre na bolje, podjetje ima le še 200.000€ izgube, izgubo nosi lastnik
- v 5. letu gre podjetju zopet dobro in ima 800.000€ dobička --> 200.000€ se razdeli med zaposlene

Hm... pošteno do lastnika?

Očitno ne poznaš že zdaj veljavnih določil ZGD glede delitve dobička.
(v 5. letu delavci v nobenem primeru ne bi dobili evrov, ampak bi se obrisali pod nosom...).

Citat:
Uporabnik tis pravi:

Ali pa drugi primer...
Podjetnik (lastnik) z ekipo 10 raziskovalcev/razvojnikov 5 let razvija potencialno perspektivno tehnologijo. Lastnik si zateguje pas, išče vlagatelje, komaj zagotavlja finance. Uspe jim preboj in tehnologija je pripravljena na proizvodnjo. Skupaj vložijo lastna sredstva (s tem dobijo poslovne deleže) v proizvodnjo, kjer se zaposli 100 ljudi. Podjetje ima v prvem letu 2,5 mio€ dobička, 110 zaposlenih dobi 625.000€. Je vseh 110 enako prispevalo k uspehu?

"Udeležba zaposlenih v dobičku" v ničemer ne predvideva, da se bo dobiček delil po načelu glavarine.
Lahko se tudi drugače

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Vsaka državna odločitev je birokratska in ne more biti idealna za vse. Menim, da bi v tem primeru prinesla več koristi kot škode. Vnesla bi nov način razmišljanja pri upravljanju podjetja, upoštevanje novega faktorja pri razporejanju dobička. In prav je, da pri razdeljevanju dobička iz ustvarjene dodane vrednosti sodelujejo vsi udeleženci v ustvarjanju. S tem se uravnotežuje prerazporejanje bogastva med sloji ljudi.

Trenutno stanje vzpodbuja v nenehno povečevanje razlik, kar privede do napetosti in zlomov. Skratka, negativno vpliva na naša življenja. Vsi pa si želimo dobro živeti, upam vsaj
grin1.gif

Ni pa to zdej božja mana za vse težave. Ena pozitivna mala stvar.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje

[/QUOTE]

Bom malce parafrizu tvoj sestavek ... Če dobiček bašejo vodilni v žep je to ok, če ga delavci to ni ok? Mi hočeš to povedat? Kaj ni ravno v delavcih vse bistvo in so oni najbolj zaslužni za ustvarjen dobiček?

[/QUOTE]

Ne! Ni res. Podjetje je last lastnika in ta je dal kapital, sprejema glavne odločitve, torej nosi ves riziko, zato je tudi dobiček njegov ali od delničarjev (lastnikov). Delavčeva nagrada za delo je pa njegova plača. Višina plače je pogojena z odgovornostjo, delom,... t.j. z njegovim vložkom v podjetje.

Če hočeš udeležbo vplačuj v Loto - ampak vedi, da boš tudi tam moral nekaj not dat, da boš kaj ven dobil, ker brez nič ni nič! In to hoče sedaj ta vlada uzakonit? Svašta! Pa naši politiki imajo zgleda vsi podpovprečen IQ!

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Ali pa drugi primer...
Ni slabo. Vsak od 10ih lastnikov bi dobil 187.500€, vsak delavec (vzemimo povprečje, verjetno delitev ne bi bila linearna) pa 5.682 €. Kar je 33x več. Meni računica ne zgleda slaba za lastnike.

Ob tem lahko upoštevamo na prvi pogled nevidne korelacije med zneskom ustvarjenega dobička in kvaliteto dela zaradi participacije na dobičku. Dolgoročno se taka strategija splača, saj povečuje absolutni dobiček.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
Ne! Ni res. Podjetje je last lastnika in ta je dal kapital, sprejema glavne odločitve, torej nosi ves riziko, zato je tudi dobiček njegov ali od delničarjev (lastnikov). Delavčeva nagrada za delo je pa njegova plača. Višina plače je pogojena z odgovornostjo, delom,... t.j. z njegovim vložkom v podjetje.
Tole sklepanje ima majhno napako. V primeru stečaja podjetja lastniki niso osebno odgovorni s svojim premoženjem. Zato lahko pred potopitvijo pokasirajo prikazane dobičke. To je bila in še vedno je pri nas ustaljena praksa. Tveganje torej ni tako veliko, kot ga želijo lastniki prikazovat.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Če mora lastnik deliti dobiček z delavci, potem pa naj še delavci delijo plačo z lastnikom
zmaga.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Ali pa drugi primer...
Ni slabo. Vsak od 10ih lastnikov bi dobil 187.500€, vsak delavec (vzemimo povprečje, verjetno delitev ne bi bila linearna) pa 5.682 €. Kar je 33x več. Meni računica ne zgleda slaba za lastnike.

Ob tem lahko upoštevamo na prvi pogled nevidne korelacije med zneskom ustvarjenega dobička in kvaliteto dela zaradi participacije na dobičku. Dolgoročno se taka strategija splača, saj povečuje absolutni dobiček.

Res? Misliš, da lastniki tega denarja nebi namenili v nadaljnji razvoj? Kje si pa ti še videl podjetje, ki letno celotne dobičke izplačuje lastnikom? ni tako enostavno, kot si ti zapisal.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Očitno ne poznaš že zdaj veljavnih določil ZGD glede delitve dobička.
(v 5. letu delavci v nobenem primeru ne bi dobili evrov, ampak bi se obrisali pod nosom...).

Sedajšnji zakon... jaz sem pisal o OBVEZNEM, kjer se sindikati zavzemajo za prilagojen model, kot velja v franciji. Iz Francije bi vzeli obveznost, črtali bi pa petletno obdobje... Vsaj za to se je zadnjič na TV zavzemal Semulič. Pa še sram ga ni govoriti takih bedarij po TV.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Če bi malo brala na kaj ljudje replicirajo bi videla, da sem repliciral na nekoga, ki zagovarja obvezno udeležbo pri dobičku, kar ni stvar trenutno veljavnega zakona.

Tako v prejšnjem post-u tudi nebi z odgovorom mimosunila. In, če bi spremljala, za kaj se sedaj zavzemajo sindikati bi vedela kaj mislim z "obvezno udeležbo", "francoskim modelom" in "petletnim obdobjem".

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik tis pravi:

Res? Misliš, da lastniki tega denarja nebi namenili v nadaljnji razvoj? Kje si pa ti še videl podjetje, ki letno celotne dobičke izplačuje lastnikom? ni tako enostavno, kot si ti zapisal.
Saj je bil poenostavljen primer. Podjetje se lahko odloči, kolikšen delež dobička nameni za investicije in razvoj, razliko sorazmerno izplača.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:

Bom malce parafrizu tvoj sestavek ... Če dobiček bašejo vodilni v žep je to ok, če ga delavci to ni ok? Mi hočeš to povedat? Kaj ni ravno v delavcih vse bistvo in so oni najbolj zaslužni za ustvarjen dobiček?

[/QUOTE]

Če hočeš udeležbo vplačuj v Loto - ampak vedi, da boš tudi tam moral nekaj not dat, da boš kaj ven dobil, ker brez nič ni nič! In to hoče sedaj ta vlada uzakonit? Svašta! Pa naši politiki imajo zgleda vsi podpovprečen IQ!

[/QUOTE]

Pa ne me hecat, res?

Jst se popolnoma zavedam, kdo je lastnik in kaj je riziko. Samo razglabljam o možnosti delitve dobička. Sem eden izmed tistih, ki ga izplačevanje nagrad ipd. vodilnim ne gre v nos ampak če greš s takšno populistično izjavo na ulice: "Ali ste za to, da bi del dobička dobili tudi delavci?" boš videla odziv. Upam, da si tudi ti ena izmed tistih, ki te ne motijo velike plače vodilnih ter njihovo izplačevanje nagrad. Sprašujem se pa zato, ker znajo sindikati točno ta argument uporabljati za izpodbijanje sedaj veljavnih praks in hočejo s tem diskreditirati vodilne.

Sam menim, da načeloma ni nič narobe, če je delavec udeležen pri dobičku (v kolikor ta obstaja) saj je ta dobiček, ki ga bo dobil na svoj račun lahko resnično smešen ali pa resnično resen.

Kaj meniš? Je prav, da se tolče po vodilnih v podjetjih, ker imajo visoke menedžerske pogodbe + nagrade?

Pa še enkrat: po sedaj veljavni zakonodaji se vsako podjetje lahko samo odloči, ali bo dobiček izplačevalo - zakon je pa bil ustvarjen ravno zaradi populističnih izjav in pritiskov sindikatov ter javnosti, da morajo biti delavci udeleženi pri dobičku. Kaj pa zdej?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Citat:
Uporabnik tis pravi:

Saj je bil poenostavljen primer. Podjetje se lahko odloči, kolikšen delež dobička nameni za investicije in razvoj, razliko sorazmerno izplača.

Res?

Če bi imeli obvezno udeležbo in zakon nastavljen tako kot je sedaj podjetje nebi moglo 100% dobička usmeriti naprej v razvoj, saj bi ga moralo 25% izplačati delavcem. Zakon natančno opredeljuje, kaj je dobiček - to ni nekaj, kar določi podjetnik. Razumeš?

Sem pač načela, da mi nihče ne more opredeljevati komu bom dal denar - seveda z izjemo davkov in prispevkov, ki so posebna kategorija. In zaenkrat je ustava na moji strani. Istočasno se mi pa osebno zdi nesmiselno enako nagrajevati dva delavca na istem delovnemem mestu, pri čemer dela en podpovprečno, drugi pa nadpovprečno. Verjamem, da bi bilo tako nagrajevanje podpovprečnin delavcem všeč...

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Časi socializma so mimo. Wake up!

Sama fovšija vas je! Tipično slovensko.

Kaj tebe sploh brigajo visoke menedžerske pogodbe, a so ti kaj vzeli? Mene tukaj 'skrbijo' samo državna podjetja, samo v tistih bi se lahko delilo dobiček delavcem - in še to samo tisti del ki je državni, čeprav spet nefer, kaj smo pa drugi državljani?
Drugje kjer je pa zasebna lastnina pa forget it - to bi bila kraja!

pa pomisli na posledice takega dejanja - še več podjetij bi šlo v tujino. In potem bi ti kot delavec vejetno ostal brez plače, pa bi videl potem delitev dobička! In čez 1o let bo v Sloveniji 1 delavec delal za 300 brezposelnih + 500 socialnih primerkov. jao, krasna država.
frown-1.gif

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
Časi socializma so mimo. Wake up!

Sama fovšija vas je! Tipično slovensko.

Kaj tebe sploh brigajo visoke menedžerske pogodbe, a so ti kaj vzeli? Mene tukaj 'skrbijo' samo državna podjetja, samo v tistih bi se lahko delilo dobiček delavcem - in še to samo tisti del ki je državni, čeprav spet nefer, kaj smo pa drugi državljani?
Drugje kjer je pa zasebna lastnina pa forget it - to bi bila kraja!

pa pomisli na posledice takega dejanja - še več podjetij bi šlo v tujino. In potem bi ti kot delavec vejetno ostal brez plače, pa bi videl potem delitev dobička! In čez 1o let bo v Sloveniji 1 delavec delal za 300 brezposelnih + 500 socialnih primerkov. jao, krasna država.
frown-1.gif

1. Ne se razburjat!
2. Sem v privat službah (ja, množina oz. dvojina) - in ja, lastnih, tako ali drugače.
3. Ne mi razlagat kaj bi bilo če bi bilo, ker se vsega še preveč zavedam.
4. Samo mal na glas razmišljam ... in me zanima mnenje ostalih. Mal da prediskutiramo in kakšno rečemo.
5. In ne, mene ni foušija, ker bom sam zase poskrbel - in to, kar si bom ustvaril, to bom imel.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Če bi imeli obvezno udeležbo in zakon nastavljen tako kot je sedaj podjetje nebi moglo 100% dobička usmeriti naprej v razvoj, saj bi ga moralo 25% izplačati delavcem. Zakon natančno opredeljuje, kaj je dobiček - to ni nekaj, kar določi podjetnik. Razumeš?

mogoce bi pa taksna obveza stimulativno delovala na podjetnike, da bi vec vlagali in posodabljali,
kajti, raje bo dal nekam drugam, kot pa, da bi delil z delavci

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Naj za začetek država v svojih podjetjih deli dobiček, potem bomo pa še podjetniki probali, samo kje bodo potem stranke kradle denar za kaviar ?

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Res?

Sem pač načela, da mi nihče ne more opredeljevati komu bom dal denar - seveda z izjemo davkov in prispevkov, ki so posebna kategorija. In zaenkrat je ustava na moji strani. Istočasno se mi pa osebno zdi nesmiselno enako nagrajevati dva delavca na istem delovnemem mestu, pri čemer dela en podpovprečno, drugi pa nadpovprečno. Verjamem, da bi bilo tako nagrajevanje podpovprečnin delavcem všeč...
To so detajli zdajšnjega predloga. Če bi prej ukinili dajatve na izplačane plače in zmanjšali prispevke na račun sociale, ker bi delavci participirali pri dobičku, bi se predlog lahko izšel.

S pavšalnim predlogom pa itak ne moreš zadovoljit vseh. Tudi plača delavca je precejšnja uravnilovka in tu ni kakšnega velikega odstopanja od dosedanje prakse.

Moj pogled na delovanje podjetja je bolj celosten. Podjetje dela tako dobro, kot mu uspe ohranjat in povečevat dodano vrednost. Pri tem je treba enakovredno upoštevat vse deležnike. Zdajšnji sistem tega ne vzpodbuja, ampak vzbodbuja maksimiranje koristi lastnikov na račun delavcev. Seveda se najdejo pametni lastniki, ki delavce pošteno nagrajujejo za njihov prispevek, vendar so v manjšini.

Poglejmo prevladujočo situacijo, ki je veljala do poloma. Lastniki so nastavili CEOte, ki so kratkoročno navijali uspešnost podjetja, ne glede na posledice, saj so bili mastno plačani iz nagrad, če so uspeli dvigati vrednost firme. CEO pride za 2 leti, dvigne vrednost firme, potem jo zapusti. Zaradi kratkoročne politike začne firma stagnirat in gre v minus. CEO gre pa uspešno vodit novo žrtev. Je bil CEO res zaslužen za "uspeh"?

To so nekatere dileme, s katerimi se bomo soočali. Participacijo delavcev je treba gledat v širšem kontekstu in izboljšat trenutni predlog. Zato se mi zdi tale debata zelo pozitivna.