Učenje otroka osnov računalništva...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
najprej jih je potrebno naučiti hoditi, govoriti, se semejati itd
potem pa jih naučiti streljat
potem nuklearno fiziko
potem pa se bodo že znašli

očitno nisi razumel kar sem napisal

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Takole je: absolutno sem zagovornik, da otroci odraščajo v motorično stimulativnem okolju (so vsak dan zunaj, veliko migajo, se valjajo po tleh v naravi itd. itd.). In dela z računalnikom se bodo itak hitro naučili (ti so danes povsod) in še prehitro pustili večino strašev za sabo.

Bi pa opozoril, da je otroke dobro tudi poskušati kaj pametnega naučiti (pravi čas je že ko znajo dobro brati in se učijo prvih osnov angleščine, torej nekje pri 10ih letih), predlagam programski jezik Python (ko sem bil pred 25imi leti mulc sem si grozno želel, da bi me kdo ZNAL učiti programiranja, vendar v vukoje6ini še za računalniško učilnico nismo spravili skupaj).

Vsaj za tiste starše, ki od takšnega ali drugačnega ITja živite, je po moje tole naučiti mulo/mulca tole čisto izvedljiv projekt
zmaga.gif

Ker sem stare šole, seveda zagovarjam učenje iz knjig, na primer:
http://www.amazon.com/Teach-Yo...No+Starch+Press
http://www.amazon.com/Python-K...No+Starch+Press

Ni hudič, da ne bi bilo zabavno tudi učenje programiranja lego robotov:
http://www.amazon.com/LEGO-MIN...No+Starch+Press

Dragi moji, to je (edina?) prihodnost, ki jo znam napovedati. V prihodnosti bo izginilo ogromno delovnih mest, sploh si ne znamo predstavljati, kako bo izgledal svet prihodnosti, je pa jasno, da bo še dovolj dela za tiste, ki so jim jasne vsaj osnove programiranja.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.595
113
Emona / Carnium
V bistvu se tudi osnov računalništva uči z zgledom. To je temelj. Naprej pa pač odvisno od nazora itd...
Dejstvo je, da danes otroci dalj časa preživijo pred ekrani, kot smo ga v otroštvu preživljali mi. S tem ni načeloma nič narobe, dokler zadeva ne vpliva na druge zadeve, kot je vedenje, drugačno preživljanje prostega časa (z vrstniki, ustvarjanje, dolgočasenje,...), šolske obveznosti, itd. Skratka, da ne preide vse skupaj v kakšno odvisnost, kot jo ima 3/4 drkadžij na alterju
grims-1.gif

Preden se zaženete v prepovedi in represijo, poskušajte spodbujati druge oblike preživljanja časa. Skupaj z otrokom.
Nekdo je napisal, da je treba otroka ven poslat. Pri nas otrok ni. Ni jih na igrišču, ni jih pred blokom,...veliko jih je po raznih aktivnostih, v (otroških) igralnicah nakupovalnih centrov, doma v ekranih,... S šiptarji, ki so prepuščeni sami sebi, pa se naš ne pošteka najbolje.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
ti ne razumeš današnjega sveta
avto se bo priklopil na pametni telefon
ploščice po polagal robot, ki se ga bo krmililo s pametnim telefonom
dekl od wc školje se bo odprl s pametnim telefonom
na wc roli bo integriran analizator iztrebkov, ki bo pošiljal rezultate na pametni telefon
itd
eni že sedaj ne znajo pogledati skozi okno kakšno je vreme, pa podatke iščejo na pametnem telefonu, da kupijo mleko pa kruh potrebujejo aplikacijo na telefonu, ker so jim možganje kapacitete zasedene z drugimi pomembnimi podatki.....

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Če pomislim, da sem se sam s poiskušanjem naučil MS DOS, kmalu pisal svoje autexec.bat in config.sys z memory managerji itd.. me prav nič ne skrbi za današnje tamale.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
Jebo vas računalniki in računalništvo. Rabili bomo tudi mojstre, ki bodo znali ploščice polagat, pošraufat kakšen avto ipd..Aja, to bodo roboti delali
evil.gif

Tudi za take je fajn, da znajo google uporabljat, maile pošiljat (in si tudi naštimat account na računalniku in telefonu), da si znajo z računalnikom pomagati pri delovanju firme, da vedo, kaj je backup in podobno ... Torej ravno osnove.

I

Izbrisan uporabnik #488

Naš pri 2,5sezon že drsa youtube na androidu, samo vneseš mu prvič pol pa prsti samo skrolajo in izbirajo...
smile-1.gif

Delno že zna tudi igrati Asphalt preko boxa, vendar mu ni še hudo zanimivo.

Ko pa slučajno vzame ali vidi moj telefon pa reče samo "akano"...
smile-1.gif
(windows phone) imam vsaj mir, da si ga ne sposodi.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Rabiš samo nekoga, ki ve, kaj to računalništvo je in zna to otroku na ustrezen način predstaviti.

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz sem bil samouk.

Tak da, sploh pa danes, ne rabiš "mentorja"

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Jaz sem bil samouk.

Tak da, sploh pa danes, ne rabiš "mentorja"

Tisto, čemur ti praviš računalništvo, je kvečjemu računalniška pismenost ali še to ne (več). Za to res ne rabiš nikogar.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Če ga hočeš naučiti računalništva...

...Rabiš samo nekoga, ki ve, kaj to računalništvo je in zna to otroku na ustrezen način predstaviti.

Ne, res? To je potem popolnoma drugače kot pri kemiji, astronomiji, flamščini itd...

I

Izbrisan uporabnik #488

Računalniška pismenost je, če si sestaviš in zašraufaš PC, narediš mrežo, z njo upravljaš itd. itd.
Je praktično ni stvari, ki je ne bi sam spravil skozi, če sem se je lotil in imel čas.

Kaj pa je po tvoje računalništvo?