Učenje otroka osnov računalništva...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Saj ne vem, če sem naslov primerno napisal...
d055.gif

Kolo že vozimo, zunaj smo veliko, skrbimo za zdrav življenjski slog, da mi ne bo kdo pametoval...
grin1.gif

Torej, kdaj in kako otroka naučiti uporabljati današnjo tehnologijo. S čim začeti?

Včasih smo začeli s family computri, radirko, raznimi tetrisi, fliperji, gameboyi...

Kakšne imate kaj izkušnje???
confused-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Star telefon mu daš....

Enkrat sem bil na pici.... je froc zraven v vozičku ****** telefon na maksimalno glasnost drkal. Zdaj čist razumem, ko se kakemu strga in so trupla.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Nima nihče otrok?
grin1.gif

Ali jim samo igrače v roke porinete, pa se ne ubadate z njimi...
evil.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Definiraj "osnove računalništva" in napiši koliko je otrok star. Če je mlajši, potem ga je za začetek dobro seznaniti z računalniško periferijo (kako deluje monitor, miška, USB naprave ipd.).

Če ga boš navdušil s hardwarom, potem bo prej ko slej pokazal zanimanje tudi za software
wink-1.gif

Iz vidika programiranja pa je za začetek dober Logo (oz. kakšna novejša varianta).

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Kako pričeti z navajanjem na računalnik, mobilnik, itd... Fantič je star 4 leta.
grin1.gif
Itak ga tehnika zanima...

Tudi pri nas že sestavlja puzle, se tudi v živo igramo Človek ne jezi se, Lotti karoti, itd...
grin1.gif

Pri naročnini na Cicicido, smo dobili dostop do učimse.com.

Je morda pri 4.ih letih prezgodaj za vse to?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Prezgodaj - zakaj bi rad odvisnika od tehnologije naredil? Če bo zdaj drkal računalnik ne bo čez 10 let nič bolje "programiral". Itak jih začnejo že v vrtcu navajat... jaz sem svoje načrtno držal stran od tehnike, pa ti povem kaj se je zgodilo: pridem v vrtec in 1. razred - ob ponedeljkih se tičem iz šolstva v popoldanskem varstvu ne da ukvarjat z otroci pa jih posadijo v računalniško učilnico po 2 za računalnik, jim naubtajo igrice, tako da imajo 2 uri mir in voila - there goes my intention... 4x v vrtcu ponovitev pa že težijo doma za igrico, tako da se vse skupaj zgodi spontano - skratka ne prehitevaj.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Kaj pa kak Lego technik in podobne zadeve? Če ga boš naučil, da so osnove računalništva vse razen igranja iger, bo že nekaj
grin1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Če misli osnove to, da ga nauči uporabljati miško, tipkovnico, vklop, zagon programa, itd. je dovolj da mu da računalnik, pa se bo mali hitro sam naučil...
Za kakršno koli resno delo pa je itak premajhen in ne rabi ...tak da igrice samo pridejo v poštev, pritem pa ga bo mali po 1 letom itak starega učil igrico igrat.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Je morda pri 4.ih letih prezgodaj za vse to?

Si se kdaj vprasal zakaj pri malem nisi dobil navodil poleg?

Ker je za nekoga nekaj pri dveh letih prepozno kar je za drugega pri petih prezgodaj. Malo imas pa ze filinga da vidis kaj ga zanima in te stvari potem furas. Pa seveda, sledil bo temu kar pocneta starsa.

Da bi ga zavestno navajal na naprave pa ne vem no....enoletniki danes slajdajo po vsem kar spominja na ekran brez da bi j8h tega ucil....kaksne resne koristi od tega ni. Razen da imas mir ko bulji v ekran ali drka igrco, vajo ali karkoli ze.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
In potem se vsede za knjigo in ne zna obračati listov... Muva s prstom po listu in se noče obrnit...

Če že hočem imeti mit, jima dam knjigo in jo lepo listata. Vmes pride po kakšno vprašanje in na
koncu lepo skupaj preberemo knjigo. V knjižnici smo že stalni gosti in skoraj ni več knjige katere
malija še nista obdelala... Sedaj so že nekaj časa na udaru enciklopedije...

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Jaz takega otroka še nisem srečal (ki nebi znal knjige listat). Hotel sem povedat samo to da take stvari osvojijo mimogrede. Da jih ni treba načrtno navajat na to. Saj je pri knjigah podobno. Če vidijo mene da berem knjige jih bodo sami tudi, če bom pa drkal tablico in buljill TV (jaz sicer bolj težko, ker ničesar od tega nimamo) celo popoldne jim pa težko pametujem naj berejo knjige.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.753
113
pri taščici
Naš 6 letnik je pozimi dobil šah. In je čisto ubrisan na njega. Sedsj se ze dogaja, da me kdaj pa kdaj matira. Pa ne da bi se mu pustil. Pa nic ni jezen ce izgubi. Edino kraljice ni dobro da izgubi.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Šah ja....ne pridemo dlje kot do polovice. Ne zna izgubit, jaz se pa tudi ne dam.
hysterical-1.gif
). Skratka, šah je lahko tudi zelo zabaven.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
daj mu lego kocke, naj si naredi lok pa fračo...
uporabo računalnikov in telefonov naučiš šimpaza v 1 uri
računalništva otroka pa ga še nekaj let ne boš naučil...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Prezogdaj ni nikoli. Omejitve imamo starsi v glavi.

Ma ja... enako misleči kot vrle glave na šolskem ministrstvu. Ko sem jaz bil 6 let star sem še v vrtec hodil, bolu me je qrac za črke in številke, na dovrišču sem veselo nabijal žogo in cefral biciklove pnevmatike z rajsanjem po asvaltu in makedamu...
Danes pa se v prvem razredu učijo seštevat, da pa znajo pisat do takrat je pa itak samoumevno. Pri telovadbi so uvedli teorijo kako pravilno hodit itd in se tudi ocenjuje... Pri likovnem spet teorija, ki se ocenjuje (kot da je v življenju full pomebno kako sliko je kater iztirjenec narisal).
Skratka otrokom jemljete mladost, jih piflate, njihovi možgani pa temu niso dorasli. Če se prag pubertete znižuje zaradi dodatkov k hrani, rastnih hormonov v mesu itd., še ne pomeni da se temu sorazmerno razvijajo možgani.

In na koncu, danes sem pismen, znam hodit, znam računat in hebe se mi za Rembrandta. Pa sem kljub temu končal faks, in za njega nisem rabil plačat kvazi fakultetam, niti ga nisem opravljal v novodobnem pussy bolonjskem sistemu.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ne moreš to tako gledat, tvoj praded ali pa pra-praded pa vprašanje če je sploh znal pisat, pa je verjetno tudi preživel.

Pač razvoj gre naprej, pazi edino da ne bo otrok samo drkal igerc, fejsbuka, snapcatch, ipd, in da bo tudi računalniško pismen, bo znal sam najt rešitev, ipd.

Moj bratranec nonstop drka neke igerce, etc, star 15 let, a ko naleti problem pa meni teži, sploh ne ve kje se lotit iskanja problema, kje najti rešitev, kako kaj rešiti, nič..."tehnologijo" pa uporablja že 5+ let.

Torej nauči ga "loviti ribe", pa bo vse kul, pa četudi potem samo drka igerce, to je pač faza
smile-1.gif