Trzanje v spanju

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Ko sem bil mlad ( kakih 15 let), se mi je to večkrat dogajalo. Ko sem se spravil spat, se mi je vedno zdelo, da nekaj lazi po meni ali pa da nekam padam. In takrat ful trzneš, da se še ponavadi sam zavedaš. Se mi pa še kdaj zgodi, da si v spanju odnesem oddejo in vzglavnik v dnevno na kavč in se potem tam zbudim. Potem pa mi ni nič jasno. Punca si je tak mislila, da nočem zraven nje spat
smile-1.gif
. Dosti huje bi bilo, da v spanju greš v kuhinjo po nož pa koga zabodeš. Takih in podobnih stvari sem se vedno bal. Ker sem v mladosti že 1x spal na sosedovem kozovcu in mi še sedaj ni jasno kako sem lahko tja gor splezal.

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Enkrat, ko sem nekaj o diabetesu raziskovala, sem naletela na info, da je trzanje lahko znak pomanjkanja magnezija.
Ne vem pa, če se to nanaša tudi na trzanje med spanjem....

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Se strinjam s to tezo... meni se namreč to na veliko dogaja ravno ko sem zelo zaspan. Ko enih parkrat fajn trznem vem da bom čez 10sekund že smrčal na polno.
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To si brala za pravo hipomagnezemijo ali mejne vrednosti (0,6-0,7 mmol/l)? Ker pri pravi hipomagnezemiji so trzljaji še najmanjši problem...
smirk-1.gif

Pa pri s spanjem povezanih trzljajih močno dvomim, da bi šlo za motnje metabolizma... zadeva izgleda precej nevrološka.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
meni pa nic logicna ne zveni tale razlaga. ti si ze mogoce nastal iz opice, jaz ne.
smile-1.gif

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.094
1.269
113
42
Mah to se kr dogaja. Kukr jst vidim imam dve različni vrsti trzanja.
1. predem dokončno zaspim
2. kr vmes enkrat

Pri 1 mi je jasno pri drugem pa se mi zdi da se bolj dogaja ko sem zmatran
Sanje si pa zmeraj zapomnim

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Zadevi se reče hipnični (spalni?) trzljaji.

Pravzaprav zadeva še ni točno pojasnjena...

Obstajata dve teoriji:

- Popolnoma normalen pojav, ko gredo mišice telesa v tranzicijo med "on" in "off" stanjem. Za razliko od naših štirinožnih prednikov ljudje ne moremo spati z delno aktiviranimi gibali (kot npr. konji) in je lahko ta trzljaj samo ostanek nekdanjega sistema, ki nas je v spanju ohranjal "pokonci".

- Začetek je enak kot zgoraj, vendar se tu predpostavlja, da imajo v tej fazi spanja možgani še delno kontrolo. Izguba moči v antigravitacijskih mišicah v normalnem življenju lahko pomeni samo eno - padanje. Refleks je evidenten, ekstenzija vseh udov v obupanem poizkusu, da bi se prijeli za nekaj in preprečili padec.

Meni obe zvenita logično.

Napisala si, da si bila precej utrujena. Raziskave kažejo, da so trzljaji bolj pogosti pri pomanjkanju spanja. Po mojem je to...

Pri meni je definitivno ta opcija. Ker imam vedno občutek da bom padel. Ali iz postelje, ali pa v pol sanjah... Se pa res dogaja bolj pogosto, ko si res utrujen. Pa sem se že večkrat kar dobro udaril kam, ko sem tako brcal.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.367
5.652
113
Vi ste še OK.....men se ene 2x na leto zgodi tole ------> Spalna paraliza

Sam hvala bogu v ne tolk hudi obliki da bi videval stvore pa belo svetlobo itd....me pa vleče vn iz telesa pa čutm prisotnost nečesa poleg sebe.....neke "dark side" vrsto prisotnosti....ne morm se pa premaknt...odpret oči da bi karkol vidu pa se branu.......pa poleg paralize telesa je še prisotno oteškočeno dihanje
crazy1.gif
Mora pač

Nazadnje urejeno:

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.094
1.269
113
42
Sanje so zakon kukr vzameš. Slabe ali dobre. Jaz osebno se zavedam da so pač sanje in v njih uživam kukr se da.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
POgosto (večkrat tedensko) me ruka po postelji med spanjem. POdobno kot bi me z elektro šoki sipal.

To sem opazil po hudi nesreči kjer sem imel poškodovane živce v nogi.
Najprej so mi rekli da se tako "iščejo" živci, ampak od nesreče je že 7 let in naj bi se živci že zdavnaj našli kar so se mislili(baje prva tri leta).

ZAradi krčev si včasih "privoščim" kako magnezijevo tableto, tako da pomanjkanja vsaj hudega ne bi smel imeti, razen če je bolezensko povezano

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
ooo, tale spalna paraliza pa je pri meni znana
smile-1.gif

Lahko povem primer:

Šla sem spat in meni se je zdelo, da ležim kako minuto (čeprav sem ležala že kakih 5-6 ur).Ležala sem na hrbtu. V glavi se mi je začelo motati o duhovih : "eh, sej jih ni. Joj, kaj pa če so. Mah naj me pustijo pri miru. Pa saj jih ni". V tistem pa zaslišim glas ob desnem ušesu: "Ja smo!!". Razločno, kot da mi je to nekdo rekel čisto zraven ušesa. V trenutku sem od šoka zgubila telo in nisem prišla k sebi. Še danes ne vem kaj je bilo to. Sanje..al kva...brrrrrrrrr
crazy1.gif

Ni pa to edina fora.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Kdo mi lahko razloži, kaj točno se dogaja s telesom med spanjem.

Pa da sem bolj natančna, bom opisala svojo prigodo danes.

Totalno utrujena za 10 min trdno zaspim na vlaku. Kar naenkrat ... bum... roke, noge in telo v luft
bonk.gif

pa to ni prvič, da se mi je tako zgodilo
uf-1.gif

REM stanje, ki se ponavlja nekje na 15 minut. Poviša se pulz, zenice se povečajo, v glavnem je tako, da ljudje ko sanjamo in če se zbudimo v REM fazi, se spomnimo sanj, drugače ne.

Moja gimnazijska študija, podkrepljena s strokovnjaki.
zmaga.gif

ne-ne-1.gif

prva epizoda REM faze se začne šele po 90 minutah.

To kar je skorpy opisala se dogaja 2/3 ljudem. Pri meni je recimo že letel tv daljinec preko sobe v balkonska vrata, ker sem zaspal z njim v roki
grin1.gif

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Jaz imam občasno nekaj podobnega, zaradi bojazni, da bom padel s postelje - to še v napol budnem stanju.

same here...ampak hudič je, k mam polico zraven, se znam ornk butnt
redface-1.gif