Trzanje v spanju

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Kdo mi lahko razloži, kaj točno se dogaja s telesom med spanjem.

Pa da sem bolj natančna, bom opisala svojo prigodo danes.

Totalno utrujena za 10 min trdno zaspim na vlaku. Kar naenkrat ... bum... roke, noge in telo v luft
bonk.gif

pa to ni prvič, da se mi je tako zgodilo
uf-1.gif

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
842
19
18
Sicer ti ne znam strokovno odgovorit, ampak kako zelo je pa to smešno, ko nekdo nasporoti tebe na vlaku drema in takole rine pokonc
hysterical-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Kdo mi lahko razloži, kaj točno se dogaja s telesom med spanjem.

Pa da sem bolj natančna, bom opisala svojo prigodo danes.

Totalno utrujena za 10 min trdno zaspim na vlaku. Kar naenkrat ... bum... roke, noge in telo v luft
bonk.gif

pa to ni prvič, da se mi je tako zgodilo
uf-1.gif

REM stanje, ki se ponavlja nekje na 15 minut. Poviša se pulz, zenice se povečajo, v glavnem je tako, da ljudje ko sanjamo in če se zbudimo v REM fazi, se spomnimo sanj, drugače ne.

Moja gimnazijska študija, podkrepljena s strokovnjaki.
zmaga.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ampak jst se ne spomnim sanj
grin1.gif
sam še zmer mi ni jasn, zakaj me vrže pokonc tok hudo.

@Touque: verjemi, da sem se morala prav zadrževati, da se nisem sama sebi smejala, zraven pa še uni, ki se je tako ustrašila
hysterical-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz imam občasno nekaj podobnega, zaradi bojazni, da bom padel s postelje - to še v napol budnem stanju.

Druga pa je, če kaj sanjam ... recimo kače pod odejo. To pa je TRZANJE.
evil.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
ampak jst se ne spomnim sanj
grin1.gif
sam še zmer mi ni jasn, zakaj me vrže pokonc tok hudo.

@Touque: verjemi, da sem se morala prav zadrževati, da se nisem sama sebi smejala, zraven pa še uni, ki se je tako ustrašila
hysterical-1.gif

Puberteta?
cheer.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.588
1.254
113
meni pa je moja rekla, da sem do zdaj vedno ko sma skupaj spala trznil tik preden sem zaspal..... seveda se jaz tega sploh ne zavedam... in sem bil prav presenečen nad tem :-O
kaj bi to blo?

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
meni pa je moja rekla, da sem do zdaj vedno ko sma skupaj spala trznil tik preden sem zaspal..... seveda se jaz tega sploh ne zavedam... in sem bil prav presenečen nad tem :-O
kaj bi to blo?

Luna...
wink-1.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.588
1.254
113
ja... vsako noč preden globoko zaspim trznem.... in to je luna kriva?

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Ne, si pač mladi fant, ki rasteš. To se ponoči dogaja vsem, ki rastejo. Izgleda kot srbenje v kosteh.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.588
1.254
113
podjebavaš?
grin1.gif

ne rastem že 7 let več čisto nič... in v kosteh me ne srbi

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Zelo lepo si opisal REM faze stanja, ampak če še enkrat prebereš prvo sporočilo, bo popolnoma jasno, da scorpyini hipnični trzljaji zgledajo povsem drugače.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Zadevi se reče hipnični (spalni?) trzljaji.

Pravzaprav zadeva še ni točno pojasnjena...

Obstajata dve teoriji:

- Popolnoma normalen pojav, ko gredo mišice telesa v tranzicijo med "on" in "off" stanjem. Za razliko od naših štirinožnih prednikov ljudje ne moremo spati z delno aktiviranimi gibali (kot npr. konji) in je lahko ta trzljaj samo ostanek nekdanjega sistema, ki nas je v spanju ohranjal "pokonci".

- Začetek je enak kot zgoraj, vendar se tu predpostavlja, da imajo v tej fazi spanja možgani še delno kontrolo. Izguba moči v antigravitacijskih mišicah v normalnem življenju lahko pomeni samo eno - padanje. Refleks je evidenten, ekstenzija vseh udov v obupanem poizkusu, da bi se prijeli za nekaj in preprečili padec.

Meni obe zvenita logično.

Napisala si, da si bila precej utrujena. Raziskave kažejo, da so trzljaji bolj pogosti pri pomanjkanju spanja. Po mojem je to...

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Pa to je normalen pojav, neda pa se ga nekak čist najbol logično razložit. Isto kot občutek, da padeš med spanjem. In dejavu itd itd..... Jaz mam tudi včasih te finte....zdi se mi da sem padel za 10 m z postlo vred nekam....pol pa vem, da bom zaspal...samo ne vedno....

Nazadnje urejeno:

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
eee, jst se s tem sploh ne obremenjujem. Men se to konstantno dogaja vsak večer. Tresljaj je tako močan, da me rukne ko majmuna in sama sebe zbudim
crazy1.gif
Kr neki...

Shake it baby...očitno
grin1.gif