trdi disk 80 GB SSD

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Zanimivo za tole pa še nisem slišal. Vem za probleme s SSDji, ki imajo slab Micronov krmilnik, ampak Intel je razvil svojega in zato nima teh težav z istočasnim branjem/zapisovanjem (I/O).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Fak....sam ste pa na začetku pri SSDjih.

Razlagal pa ne bom, ker vse piše na netu in ker pač ni smiselno, ker ne bo noben kupil SSDja.

SSDji so prihodnost računalništva že od pamtiveka, zakaj gre tolk počasi mogoče vedo pri WD, Maxtor, Seagate....

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Malecky, jaz sem pa ravno nate računal, da boš podal podrobnosti o SSDjih.
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Vse piše na netu...

Sploh v OCZ forumih lahko dobite vse informacije....o težavah z Micron kontrolerjem, katere to niso (ker je za večino kriv MS), življensko dobo, raid poljih, uporaba v strežniškem okolju.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.588
1.254
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Vse piše na netu...

Sploh v OCZ forumih lahko dobite vse informacije....o težavah z Micron kontrolerjem, katere to niso (ker je za večino kriv MS), življensko dobo, raid poljih, uporaba v strežniškem okolju.

kak bi pa to pod linuxih funkcioniralo?

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Jaz imam na identičnem prenosniku Trdi disk: 320.0GB SMART SATA HDD 7200rpm.

Upam da ga nisem polomil, ker nisem vzel tega 80 GB SSD.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
V tem primeru bi bilo ogromno reklamacij, oz garancijskih popravil.

Meni je tole bolj iz trte zvito, razen če se gre za SSD, ki so v EEE in podobnih jajcih.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Zgleda je nekaj resnice na tem, o čem govoriš in to celo na intelovem X25 modelu. Zakaj pride do tega...zaradi "algoritma" ki ga uporabljajo, da optimizirajo pisanje podatkov po celotni "površini" diskov in se na tak način izognejo morebitnem "lifetime ciklu" za SSD.

Bojda tudi obstaja zelo elegantna rešitev, čeprav malce nadležna. Disk se pač popolnoma formatira in potem dela kot nov. Torej nič pretirano drastičnega.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Gre za klasični problem prevelkega sektorja.
Če OS "misli", da je sektor 512 bajtov (ker se mu disk tako zlaže), bo hotel zapisati 512 bajtov.
To pa ne gre, ker je resničen sektor (enota pisanja) večji.
Rešitve:
- preusmeri zapis na fizični sektor, ki je še prost (in beleži porabo vseh sektorjev)
to deluje, a le , dokler so še prosti sektorji. Pol pade na drugi rešitev. Dodaten problem je, da PC nikoli ne pove disku "tega sektorja pa več ne rabim". Razen v zadnjih predlogih za ATA protokol.

ali

- disk prebere en sektor, ki je delno že v uporabi, vanj zapiše novih 512 bajtov, zapiše vse nazaj na disk. To pa je seveda počasnejše kot direktno pisanje.

ali
- disk se PC-je ne zlaže o velikosti sektorja in PC sam to ureja. To žal zahteva spremembo OS-a, ker vsi ASSumajo, da je sektor vedno 512 bajtov. Tudi linux (več ali manj).

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Jaz sem ravno za vikend v svojem eeepc901 zamenjal original 8GB (počasn k svina:) z 64 GB (runcore @ mydigitaldiscount.com). Zadeva laufa ko šus. Po komplet postavitvi sem kreiral image na onboard SSD, tako da ko ne bo deloval več dovolj hitro (živi bili pa videli) se sformatira (ali kupi novega) in image na novo naloži. 5 minut dela.

LPM;