Traktoriada

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Vročina udarila, seno skoraj pokošeno, Pa invazija traktorjev z raznoraznimi priključki na cestah. Pa saj me ne motijo. Malo gledam, koliko traktorjev ima povprečen slovenski kmet. V moji kolici približno dva na kmetijo, premožnejši pa tudi do štiri . Pa ne Tomo Vinkoviča.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Saj ima vsako stanovanje ali bajta tudi najmanj dva avta spredaj.
Enako velja za kmete. Ob nedeljah je treba k maši. Do cerkve bi še šlo skupaj. Po maši pa se pota ločijo. Gospa kmetica kuhat južno, g.kmet pa v oštarijo. Ne bi zgledalo, da bi hodili peš. Še manj pa s kakšnim vinkoviæem.
grin1.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
ka sta vidva glihkar iz časovnega stroja stopla, sta naravnost iz socijalizma skočla, pa ne vesta kje sta?
rolleyes-1.gif

-v kapitalizmu sta,...- neoliberalnem, ....in tu nas en klinc briga tuja privatna lastnina.......
tongue-1.gif

evil.gif

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.105
464
83
45
dolenska
Marbit ga moti, da so tanovi traktorji mal hitri ratal.
Je pa Slovenija med jačimi po številu traktorjev na kmetijo. Vsaj nekje sem to prebral.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik capl pravi:
ka sta vidva glihkar iz časovnega stroja stopla, sta naravnost iz socijalizma skočla, pa ne vesta kje sta?
rolleyes-1.gif

-v kapitalizmu sta,...- neoliberalnem, ....in tu nas en klinc briga tuja privatna lastnina.......
tongue-1.gif

evil.gif

Ups sory.
bonk.gif

Pozabil odtrgat par deeset lističev s koledarja
1798564-26121983.JPG

Priponke

• 1798564-26121983.JPG
    1798564-26121983.JPG
    148,9 KB · Ogledi: 129

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
pa tudi stari so. vsaj večina. večje kmetije, kjer so dobri gospodarji imajo tudi novejše, manjše kmetije, ki bolj samevajo in so ostareli gospodarji ali pa je to bolj popoldanski hobi je pa traktor tudi starejši od gospodarja lahko.
sicer pa traktor kot delovni stroj. ne vem kaj bi bilo narobe, če je kmetija dobro opremljena.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Nobeden si ne bo brezveznega stroška delal in verjetno jih imajo,ker jih potrebujejo.
Največje št. traktorjev na št. prebivalcev je verjetno v izredni razdrobljenosti in majhnosti obdelovalnih površin.
Drugje ima njivo x hektarjev veliko in na isti legi, kar se tiče sonca in to,... naši pa imajo x majhnih njivic na različnih legah, tako da velikokrat tudi isti dan vsejani posevki ne rastejo enako hitro in jih med rastjo ne more več obdelovat istočasno, ...in če vračunaš še izgubljen čas na poti do teh njivic, bi kmet z enim traktorjem izgubil še več časa s prestavljanjem priključkov, kar pa velikokrat pomeni še, da zaradi tega zamudi še primerno vreme in spet je dodatna škoda.
Jst pravim, da že vedo zakaj jih imajo tolk.

anker

Pripravnik
23. nov 2011
129
1
18
Moja opažanja: Vsako leto prihajajo novi kmetijski priključki, ki kmetom olajšujejo delo na velikih posestvih. Prav tako tako imajo ti kmetje otroke, ženo, ki jim pri teh opravilih pomagajo in zato je en traktor premalo. En recimo kosi, drugi že nekje obrača, tretji pa dela nekaj tretjega; tako prihranijo čas, saj so ponavadi vsi tudi nekje drugje zaposleni. Ostali recimo po službi ležijo za tv-jem, ali pa iz balkona opazujejo, preštevajo, kritizirajo traktoriste na cesti, travniku ob uri ko sonce najbolj pripeka.
Včasih so si pomagali sosedje med sabo, ampak takrat je bilo premalo priključkov, dosti časa (cel dan), več delavnih otrok. Poleg tega pa je zmeraj nekdo naj****, ker je začel recimo padati dež. Pa tudi kmetije so bile manjše in številčnejše. Danes je število kmetij manjše, poleg tega pa so še večje. Tako je tudi manj sosedov, ki imajo svoj traktor, oziroma bi bili sphol pripravljeni pomagati. Včasih je bila sosedska pomoč nekako bolj samoumevna in za zahvalo jih je čakal "likof", poleg tega pa tudi povratna pomoč v prihodnosti.
Je pa res da nekateri pretiravajo, a to se kaže tudi povsod: recimo v avtomobilih, hišah, drugih dragih hobijih.

Lp

B81

22. jul 2007
37.875
11.093
113
Razloži še, kaj misliš z besedo priključki, da bojo še backstreet boys razumeli
grin1.gif

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.105
464
83
45
dolenska
Denis ne se sekirat,ko se boš vse naučil, boš umrl
grin1.gif
. Priključki so vse kar traktor nese ali vleče. Tut babnca.
Ker sem na kmetih zrastel, vem kako je menjat priklope in nobena stvar ti ne vzame več kot petnajst minut. Tut nakladalka ne, pa čeprov jo je treba podmazat. Razen če s sosedom bibitko pospravta. Za moje pojme bi bil novejši, hitrejši traktor prednost, da več sam ponardim, ker je hitreje delo opravljeno.

anker

Pripravnik
23. nov 2011
129
1
18
Če je letelo name glede časa priklaplanja, ni bil to namen odstavka; glede časov ne vem. Opažam pa, kot sem že prej napisal, da je na kmetiji veliko različnega dela in čakanje da je en traktor prost je brezveze. Sploh če je več ljudi, ki bi lahko delali.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.140
3.196
113
Naš doma je iz leta 67 pa še dela sosedje v imajo nekoliko novejše ampak ni noben mlajši od 30 let.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.085
496
83
tam ko se terc po tori rola
Hm, bog jim požegnaj, če imajo po dva ali tri traktorje. Gledam strica -sosed, sicer ima Fergusona čez 35 let starega, ampak priključke ima pa vse. Od nakladalke in dveh obračalnikov (pri dveh travnikih), za krompir kopat,...vse. Da bi se pa zmenili trije kmeti skupaj in kupili eden nakladalko, drugi balirko, tretji drekpumperco (za gnojnico vozit),.. to pa ne. Vsak mora imeti svoje. Potem pa jih gledamo in se smejemo pri sebi -gre eden gnojnico vozit, jo gredo vsi. Gre eden krompir pobirat, gredo vsi... Kot neko razkazovanje priključkov. Da o pripadajočih objektih ne govorimo. So trije modeli, ki prav gledajo, da ja ne bi sosed imel daljšega poslopja... Zdaj so v penziji, prej so bili ''polkmetje'', torej manjše kmetije. Eden malo dogradi, druga dva ne smeta zaostajati... Ampak -hej, denar je njihov.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ja seveda se en dan drek vozi in en dan krompir pobira. ja ne boš v dežju krompirja pobiral in v soncu dreka vozil samo zato, da boš drugačen os soseda.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:
Ampak -hej, denar je njihov.
No ja, malo je tudi naš.
grims-1.gif

Saj veš, bogate subvencije, brez njih se kmetje ne bi tako razmetavali s traktorji in priključki.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
KSZ
moj traktor je sam eno leto mlajši od mene, pa jih imava oba že več kot jih je Kristus doživel. Je pa tudi edini, tako da je priklapljanje v tem času vsakodnevna zabava. Mogoče še "dobro" da se več ali manj uporabljajo pri meni samo trije priključki, pa še to ne povsod. Plato, nakadalka in grablje.
Za odklop enega in priklop drugega se pa ne zamotim 5 minut...