Tradicionalna - tipična slovenska hrana

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
hmmmm Danes me je en Španec, ki prvič v življenju prihaja v Slovenijo vprašal, kaj je tipična slovenska hrana!
Pa sem bila kar malo v zadregi...

OK, vem za potico, ajdove žgance, štruklje in kranjsko klobaso! To so tradicionalne SLO jedi .

Pa je recimo tipična naša jed (ne tradicionalna, ampak tipična): Pražen krompir in pohan piščanec? Ali pa pražen krompir in svinjska pečenka?

Kam v Ljubljani ali okoici Medvod peljati takega gosta, ki bi rad posikusil slovensko hrano?

Hvala
roza.gif
 

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
Jaz mislim, da bi bil Mihovec v Pirničah kar o.k., kolikor vem imajo zelooo dobro telečjo obaro.
Za tipično slovensko bi bi pa rekla >slovenački ručak< goveja juha z rezanci, pražen krompir, meso z juhe in zelena solata.

Drugače se pa tukajle že pogovarjajo o tipičnih slovenskih jedeh:
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19258
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Uf, Mihovec v Pirničah je pa SUPER ideja
cheer.gif
Hvala!
Mi bomo v Medvodah...tako, da do tja niti daleč ni!

Šli pa bi na eno tako "Pristno tradicionalno" slovensko večerjo...
Torej mogoče za predjed za poskusit kak koš štrukla... potem pa kaka domača gobova juha...ter za glavno jed kak restan krompir s kakih pohanim piščancem ali res popečeno govedino...

Nič posebnega torej.
Ne bi pa mu rada dala kranjske klobase za kosilo
wink-1.gif

TO bi mogoče šli potem zadnji dan na kak domač narezek
smile-1.gif
 

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Tipična jed je burek, vprašaj Guardiana.

Drugače pa sem ravno zadnjič tule omenil Ančko v Šenčurju pri Kranju, ki slovi ravno po štrukljih (in ostali domači slovenski hrani, kakorkoli jo že poimenuješ)
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Jezeršek.

hmmm Kako je s tem Jezerškom? Gledam malo po internetu, pa opažam, da imajo 2 restavraciji: Dvor Jezeršek in Hiša kulinarike Jezeršek. Pa nekaj od teh naj bi bilo samo za večje sprejeme, prireditve???

Kam torej "k Jezeršku"??
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tipično slovensko nedeljsko kosilo bi morala sama skuhat, boš naredila boljši vtis. Vsaj jaz bi tako naredil.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.594
113
Emona / Carnium
Z Jezerškom sem verjetno pihnil mimo. Z najboljšim namenom (ker sem tam nekajkrat jedel dobro, slovensko hrano), sem želel svetovati, po tvojem odgovoru pa sem ugotovil, da sem bil tam v bistvu ob raznih porokah in podobnih feštah. Gostilna je Dvor Jezeršek, ki pa je verjetno predaleč.

Bi predlagal Klub gurmanov Skaručna, ampak je zadeva spet specifična in ni klasična oštarija. Potem mogoče kak Danilo (slow food, dobra vina, drago). Če ne pa pač že omenjena Ančka, mogoče Dobnikar na Katarini...
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Tipično slovensko nedeljsko kosilo bi morala sama skuhat, boš naredila boljši vtis. Vsaj jaz bi tako naredil.

Malo težko bom na drugem koncu slovenije od mojega doma kuhala kosilo za cca 25.ljudi
smile-1.gif


Jest se bo šlo definitivno ven.
To niso kaki moji najbližji prijatelji, ampak bolj občasni "sodelavci". Pridejo iz 10.ih različnih držav iz celega sveta...
Tale Španec mi je pač dal idejo
wink-1.gif
 

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Kam v Ljubljani ali okoici Medvod peljati takega gosta, ki bi rad posikusil slovensko hrano?

S Šestico ne moreš zgrešiti, pa baje se je gostilna Pod Lipo (zraven Rimske) zelo popravila, odkar imajo novo vodstvo (od lani). Jaz sem bil pri njih enkrat spotoma na štrukljih in so bili zelo ok. Pa tudi cena je zelo ok.
wink-1.gif


Možnost je tudi Pri Vitezu na Bregu, Vodnikov hram na Vodnikovem trgu, pa za Starega tišlarja sem slišal par dobrih stvari. Izogibal bi se Sokola, ker delujejo zelo toplo-hladno in če imaš smolo, dobiš topel pir in hladno govejo župo.
tongue-1.gif
 

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Meni je bila hrana v šestici pod kritiko. Vodena gobova juha brez okusa. Tudi ostala hrana ni bila nek kulinaričen presežek kolikor se spomnim.
 
Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Tipično slovensko nedeljsko kosilo bi morala sama skuhat, boš naredila boljši vtis. Vsaj jaz bi tako naredil.

Malo težko bom na drugem koncu slovenije od mojega doma kuhala kosilo za cca 25.ljudi
smile-1.gif
Verjamem, da težko, nisem vedel tega. Sem pa skuhal novoletno večerjo za 17 ljudi (vključen tenstan krompir). Lahko bi tudi za več, pa je bil največji pisker 4 litre - in je vseeno ratalo. Stvar je samo v iznajdljivosti, sploh ker se goveja župa sama kuha.

Je pa lahko lokacija problem, se strinjam.
 

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
ksz...

Dvor Jezeršek (okolica Brnika) je samo ob vnaprejšem naročilu, če sem prav seznanjen.
Še en predlog je Slavkov dom.