Tovarniška cena avta

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
kaj 900 € ??? lolek, a ti veš kolk stane samo material na industrijskem trgu? kila pleha? kila aluminijaste pločevine itd???

Haha...lolek ti u hlačah. Drugače si pa misli kar hočeš
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.522
10.742
113
no javi ko bos kaj vedel, lahko ti dam podatek kolk je cena ene obese oziroma roke, tovarniška, za kolk jo recimo prodajo podizvajalci/koopaeranti proizvajalcu
wink-1.gif
velja?

sass

Guru
1. sep 2007
5.214
852
113
ksz
v proizvodni ceni so, predvidevam, všteti samo stroški dela in materiala. niso pa šteti stroški razvoja novega avtomobila (razvoj motorja in ostalih novosti), oblikovanje avtomobila, testiranje avtomobila

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
takole čez palec, so samo materiali v avtomobilu cca 1000 €, drugače pa če malo pomislite nastanek enega blatnika... bom zanemaril strošek disagniranja in konstruiranja pa recimo barvanja še barvanja, ampak centi se nabirajo.... komplet orodje stane pri naročniku cca 65000 € z njim lahko štancamo cca 100.000 kosov, da zadostijo tolerancam. hm delimo in vidimo da samo orodje doda ceni blatnika 65 centov, plus recimo kila materiala, pol izdelek pločevine ali aluminija kilo ali sve, recimo 2 € energija transport pa smo na 3 € pa še blatnika nimamo pobarvanega in zmontiranega.
smile-1.gif

tovarniška cena pa se po mojem ne razlikuje dost od same proizvodne cene (jaz tretiram da so noter povezani vsi stroški z nastankom vozila), sam se prizvodnja vedno gleda na maso, in ce izdelajo nek model v 100.000 kosih, se to nabere če tudi pri vsakemu zasluzijo cistega dobicka (ali kosmatega) piclih 100 € recimo
wink-1.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Pri modernih industrijskih proizvodih je sam proizvodni strošek približno tretjino končne cene. Pri avtih je to lahko še manj, saj je država lahko še bolj pogoltna skozi carine in še posebej DMV.
Seveda so pri avtih še drugi stroški. Imet moraš prodajno in servisno mrežo, imet dele na zalogi, ljudi izšolane, kar je malo drugače, kot recimo prodaja metel. Tako da bi rekel, da avto industrija ni nujno izi biznis.

Ogo

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Pri modernih industrijskih proizvodih je sam proizvodni strošek približno tretjino končne cene. Pri avtih je to lahko še manj, saj je država lahko še bolj pogoltna skozi carine in še posebej DMV.
Seveda so pri avtih še drugi stroški. Imet moraš prodajno in servisno mrežo, imet dele na zalogi, ljudi izšolane, kar je malo drugače, kot recimo prodaja metel. Tako da bi rekel, da avto industrija ni nujno izi biznis.

Ogo

v bistvu oni nam delajo uslugo, ker prodajajo avtomobile po tako nizkih cenah
confused-1.gif

to je čisto normalno, da daš za enega golfa/megana/cliota... 20k€+
crazy1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.522
10.742
113
dobro, to tretjino bi jaz tudi še sprejel,kaj nizje pa je tezko, no za obese nisem zvedel, so pa nosilici motorja prodajo proizvajalcu avtov po ceni cca od 1 do 3 € odvisno od zapletenosti.Hm, po kolk ti ga prodajo na servisu??? hahahaha

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Nevem za ceno avta, ampak lahko dam primer za pralni stroj. V trgovinah stane 480EUR (mimovrste) v trgovinah še 10-20 eur več, jaz sem pa kupil pri enem privatniku za 280EUR, pa sigurno je imel on vsaj 100 EUR dobička. Se pravi je tovarniška cena verjetno 3/4 manjša od prodajne.

LP

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
ne primerjaj jabolka pa hruške... eno je pralni stroj, drugo jogurt tretje pa avto... in te procenti katere vsi tako željno očitate vsem so pri avto industriji bistveno manjši.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
mam kolega v Merkurju, bela tehnika pod 30-40% marže ne delajo NIČ.

Tako da bo kar držalo .

Pralni stroj nabavna recimo z ddv 300, maloprodajna potem 390-420€ rang.

Dober nas pilijo.

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
merkur ima itak take marže da se kar peče, bigbang pa isto.. saj je pod istim okriljem
določeni izdelki so drugje po 30% ceneje pa še tam zaslužijo!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.908
113
Citat:
Uporabnik korodani pravi:
Glede na to kakšne cifre vi omenjate, rajši nem omeno da so moji podatki da jih pride klio ( material + delo + elektrika ) malenkost manj kot 900€ .

To pa ne bo držalo. Sem skoraj 100 procenten.

Je pa bližje cena ki jo je nekdo omenil in to med 4 in 5 tisoč eurov in tudi jaz sem dobil tak podatek, ko sem nekoč delal za to tovarno. Je pa sigurno ta podatek poslovna skrivnost, tako da je lahko napihnjen... samo 900 eur... no go.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:

Lepo te je vložil, veš da imajo na enem Philips LCDju 30-40% marže
hysterical-1.gif
Uvoznik MOGOČE ja, BigBang merkur pa nikoli.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.522
10.742
113
LCD ki se prodaja po 1000 € in vec, tovarno stane verjetno res max 100 ali 150 €

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:

Ej!
Moj tast je kupil Philips LCD pred enim mesecem. V Merkurju je stal 150 EUR več kot je potem zanj plačal enemu manjšemu trgovcu. S tem, da je še ta trgovec jasno povedal, da brez zaslužka ne proda nič in da je tudi v njegovem primeru nekaj ostalo. pa to ni bil TV za 2000 EUR. Vse skupaj je bilo v rangu 700 EUR. Zgolj tistih 150 EUR pomeni 20% večjo maržo kot jo je uplenil tisti manjši trgovec.

V Merkurju kupujem le v skrajni sili, so dragi za popenit. Itak pa se večino stvari splača nabavit v tujini, plačat dostavo in je še vedno ceneje kot v naših super duper prodajnih centrih.

Pri avtu pa je nekaj strošek proizvodnje na enoto proizvoda, torej na eno proizvedeno vozilo. Potem je treba dodati še porazdelitev stroškov razvoja vozila in delov, ta strošek se porazdeli na proizvedeno količino vozil, predvidevam, da je tukaj malce računovodskih akrobacij, a pod črto mora tovarna pokriti tudi vse stroške razvoja, testiranja vozila. Potem pa pridemo do veselice, ki se ji reče marketing in vključuje še veliko več kot tržno komuniciranje, kar je izraz pod katerim plebs razume oglase. Treba je te plačat - naročit, plačat produkcijo, zakup medijskega prostora, poskrbeti za ostale PR zgodbice, testna vozila za novinarje, udeležbo na sejmih, razstavah itd. Potem pridejo tukaj distributerji v posameznih državah in na koncu verige še prodajalci. Vsi ti morajo še nekaj zaslužit že zato ker so tukaj vložki v prodajno servisne salone, delno sofinanciranje oglaševanja itd. Pa tudi garancija nekaj stane in se njen strošek upošteva v ceni vozila. Itak je pri vsakem modelu s strani proizvajalca znan povprečni strošek gaancijskih popravil na vozilo. Nekaj plačajo izvajalcu - servisu za delo, material pa tudi stane nekaj drobiža.

Nazadnje urejeno: