Toplotna zrak voda

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Torej kako izvesti in kaj rabim, ce imam kamin in plin za nujo, a bi s tc ogreval? Izgube po projekti 14kw, zaradi vec izolacije verjetno blizje 11kw.
Ce kamin kurim redno je hisa ogreta na 19 v vecjem delu in na 23 v bivalnem. Problem so kopalnice, ki so pod 20, pa ob priloznostih se spalnice otrok.
Bo 8kw toplotna z direktno vezavo ok? Ni ka vstopna temp vode, dober cop itd? Pri zunanjem minusu je kamin, je lahko tut plin, pa se dve klimi sta, ki sta sicer za bivalni del in pisarno in mi nista ok za gretje.

A ima tc svoje krmiljenje delovanja tc ? Sistem ventilov in crpal krmili plindka elektronika .
Ali lahko enostavno vezem tc na mesto plina in potem rocno spustim tc v sistem, ali pa poleti v sanitarno?

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Torej kako izvesti in kaj rabim, ce imam kamin in plin za nujo, a bi s tc ogreval? Izgube po projekti 14kw, zaradi vec izolacije verjetno blizje 11kw.
Ce kamin kurim redno je hisa ogreta na 19 v vecjem delu in na 23 v bivalnem. Problem so kopalnice, ki so pod 20, pa ob priloznostih se spalnice otrok.
Bo 8kw toplotna z direktno vezavo ok? Ni ka vstopna temp vode, dober cop itd? Pri zunanjem minusu je kamin, je lahko tut plin, pa se dve klimi sta, ki sta sicer za bivalni del in pisarno in mi nista ok za gretje.

A ima tc svoje krmiljenje delovanja tc ? Sistem ventilov in crpal krmili plindka elektronika .
Ali lahko enostavno vezem tc na mesto plina in potem rocno spustim tc v sistem, ali pa poleti v sanitarno?

Najprej, kar je najvažnejše povej - imaš talno gretje ali radiatorje? Pri radiatorjih rabiš višjo temperaturo vode, kar posledično pomeni večje izgube...

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Rabis

Bulšit. Ne rabiš ga. Jaz ga nimam.

Pišem tisto kar kdo priporoča. In recimo na izobraževanju za kronoterm toplotne črpalke so posebej poudarili, da je zalogovnik močno zaželen.

Pa še copy/paste in njihovih prospektov:

Pri vseh ogrevalnih sistemih s toplotnimi črpalkami se priporoča vgradnja zalogovnikov ogrevalne vode v ogrevalni sistem. Zalogovniki omogočajo zmanjšano število vklopov kompresorja, enakomerno temperaturo ogrevalne vode (in s tem večje temperaturno udobje v prostorih), pri toplotnih črpalkah zrak/voda pa služijo tudi kot vir toplote za učinkovito odtaljevanje uparjalnika. Potreben volumen zalogovnika je min 15 l na kW grelne moči toplotne črpalke, obvezen pa je pri vseh ogrevalnih sistemih z radiatorji in pri vseh toplotnih črpalkah zrak/voda. V kolikor pa imamo talno gretje brez termostatsko krmiljenih posameznih ogrevalnih krogov, lahko zalogovnik tudi izpustimo.

Deluje pa tudi brez. Konfiguracija je pa odvisna še od drugih dejavnikov, zato kar počez rečit, da ga ne rabiš ni pravilno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
že imaš v/v imaš on/off sistem. Pa tudi pri tej opciji ni toliko 'problema' ob zalogovniku, ker imaš temp.medija konstatnih (cca) 10 stopinj. Pri zrak voda pa ni tako.

Softi...zadevo se da priklopit/vezat...a je najbolj narediti da bo preklapljanje ročno..ko so odločiš za plin bo plin, drugače bo tč...če boš želel avtomatiko bo kot prvo drago kot drugo (zna se zgodit) ne bo delalo nikoli kot bi želel.

Glede na izgube (ako držijo) bi ti sam svetoval 11 kW model. Ker boš na koncu ugotovil da ti je plin totoalni balast (itak noro rpedrag) in boš 95 % vsega časa nažigal TČ (ali pa kar 100ko) če bo pa malčk zmanjkovalo pa zakuril še kamin (tako izkušnje drugih, ki so zadržali olje).

Glede talnega in vklopljenosti..pri nas ej enostavno preveč izolacije (premale izgube in premočna TČ...11 kW) in nimaš kaj delat s 24 urnim ogrevanjem..ker bi TČ taktirala za znoret (vklop-izklop). Že zdaj imamo ob zunanjih 0 stopinj v estrih 29 stopinj.

Torej dela prek urnikov...ko dela, pač dela. Nato se ustavi in počiva. Čez nekaj ur ponovi vajo....pač posledica 'cvikanja' da švohnejši model ne bo mogle ogreti hiše...če si se 40 let grel na 35 kW pošast, pa je bilo stalno hladno v hiši..si malo skeptičen da bo špilalo.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
kolk pa mas ti m2 z a11kw? Predvidevam 15cm izolacije 2-3 slojna okna, vse v enem nadstropju?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
200 kvadratov, tri nadstropja, 20 cm grafita, 2 štuka talno, eden radiatorji...kar je tudi delno razlog za 11 kw model.

Softi..Med 8 in 11 kw je mogoče jurja razlike. Je pa običajno 8 ka zabremzana 11tica. Izgube nimaš tako male in bi bila 11 kw taman zate. Praktično lahko pozabiš na plin sploh ko boš videl razliko v ceni porabe.

Sicer bi te vprašal od kje ti ideja da si sploh šel na plin a te ne bom...
evil.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
2007 je bila best off plin kurilnica 5k
Toplotna zemlja/voda 25k. Vrtina blizje 35k.
Zrak voda ni bil na trgu.

Kok je garancije in ziv doba tc?
8kw in ena faza bi bilo dovolj. Za pomoc dodam kamin in je.
Mislis, da ne? Danes kamin dela vse, sam ne da se mi skoz nalagat, cistit itd. In bi ga nadomestil.
Plin je poraba v vseh letih bila od 1000 do 2500 litrov. Enkrat drv za vzorec, drugic 12 metrov.

Ba koncu pa prides do rnostavne peci na drva in si zmagal.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Aha ok...sem imel v mislih da imaš čisto frišno hišo.

Če gre skozi že s kaminom potem bp 8 kw.

Peč na drva je itak zakon a ti že imaš kamin. Slabost pa kot pri kaminu...nalagat je treba, pa čistit, pa umaznija, pa doma morš bit...tč, plin, olje...pa pritisneš gumb in je to to. Le da sta slednja še svinjsko draga tekom zime zato se pa več kuri drv če imaš možnost.
A ko enkrat melje tč in te to stane euro do dva na dan se pa težko spraviš kurit če res ni razloga za to (iz izkušenj...zato jaz vedno čakam na pošten mraz potem pa brez milosti z drvmi).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
pr nas bo kamin za vzdusje po zimi in ce zrak zrak nebi sfolgala kaksnega hudega meseca da dogrevas.

Kolk je 20cm grafita proti navadnemu 25cm navadnega?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Ali jo imeti z ali brez zalogovnika? Kaj so parametri te odlocitve.

Brez zalogovnika ? To je podobno, kot avto brez rezervne gume. Saj gre, sam ko pa poči guma, pa jok brate.

V glavnem, nizko temperaturna toplotna za ogrevanje hiše s talnim gretjem načeloma NE potrebuje zalogovnika.
Po drugi strani je pa neumnost imeti zalogovnik vode s samo eno kačo.
Itak so pa zalogovniki tudi za sanitarno vodo..
Torej, suma sumarum, se tudi umivamo ne?

Pa še nekaj....koliko je dejansko forumašev, ki imate t.č. zrak voda?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
En je tukaj, ki ima 3.

Eno pri sebi doma, eno pri očetu (razdalja med obema črpalčakam je samo 4 metre), in ena pri sestri 4 km stran.

Vse made in Kina.
evil.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Pa še nekaj....koliko je dejansko forumašev, ki imate t.č. zrak voda?
dejansko imam. kot sem zgoraj napisala. verjameš ali ne - meni dol visi za ogrevalno tehniko
tongue-1.gif
, ampak sem se hočeš nočeš mogla malo pozanimat, ko sem kupovala in se odločala kaj v hišo dat.

Nazadnje urejeno:

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Jaz imam TČ zrak voda 7/8 E2 od Termotehnike.
Imam 200 l zalogovnik in 200l boiler, povsod talno gretje, 150 m2.
V novembru je bil račun za elektriko 67 eur, pa imamo vse na elektriko
smile-1.gif

V decembru pa 78 eur.
smile-1.gif

Smo 4 članska familija, tople vode gre kar precej, ker so dve majhne deklice.
Je pa res, da zamrzovalna omara in hladilnik imata same pluse
smile-1.gif
Če ne bi bilo kakšnega evra več.

Sem že razmišljal, da bi grel na urnike, ampak sama nastavitev je zlo ''čudna'' in imam raje 24/7 na 28 stopinj in 3 stopinjami padca v talnem gretju. Nimam rad krivulje, ker se spet ne da ali pa jaz ne znam
frown-1.gif
naštimat dovolj natančno. Nočem pa imeti v talnem enkrat 35, enkrat pa 25, odvisno od sonca zunaj oziroma od vremena.
Lokacijo imamo pa tako, da je megle bolj malo, raje malo piha in defrostov ni veliko, kar je po moje tudi kar potratno glede elektrike.
Če bi še enkrat delal, bi dal 300 l zalogovnik in 300 l boiler, pa manjšo TČ, imajo 4/5 model.
Glede na izračune - novogradnja), bi bil komot 4/5 model, pa so vsi rekli, da za vsak slučaj raje 7/8. In sedaj moje laično mnenje - so se vsi motili
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Imam TČ, vgrajeno v 60+ let staro hišo, greje toplo vodo in radiatorje, pa ni nobenih problemov.