toplotna črpalka

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
jok !
ne-ne-1.gif
samo ogrevanje sanitarne vode !
investicija kolektorjev dražja -TČ cenejša
sam sem delal kalkulacijo med kolektorji in TČ pa sem se odločil za TČ SE MI INVESTICIJA PREJ POVRNE pa še sam si vse montiram sem pač v tem fohu pa še prednos TČ hladim prostor poleti nerabim klime
grin1.gif

pozdrav.gif

467716-post_slo.gif

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Citat:
ja... 13 let pa maš investicijo pokrito in si na nuli;) Če gledam striktno to kar si napisal!
3 jurje za sanitarno TČ je res mal velik dnarja, pa še tiste številke so zelo na meji. Ker za 80€ težko dobiš enako količino toplote iz TČ kot za 500l kurilca (500€). A se s to TČ da ogrevati tudi hišo - vsaj kot pomoč ogrevanju? Če bi nabavil samo en timer za par € in vodo grel v poceni tarifi na štrom, bi na mesec dal 15-20€ za ogrevanje vode.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
dejte se zjasnit kaj bi kdo rad..neki časa se govori o TČ za sanitarano vodo (ta ima moč cca. 2 kW) pol uleti nekdo ki bi pa kar grel celo hišo z njo (pa ne s temi 2 kW) ker za te štose so druge TČ. Pol uleti Fredi ki dela reklamo za Termio, ki je super in kul, samo 2 x dražja od ostalih (zakaj že) itd itd.

Naj kdo ki ima doma TČ za sanitarno vodo slika zadevo in prilepi, da se bo vedelo o čem je govora.

Za ogrevanje hiše je primer TČ takega velikostnega razreda (Zunanja enota zkrak/voda 11 kW):
SDC15700.JPG

Notranja enota:
SDC15572.JPG

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik korea pravi:
svetuj mu

Dobr da ne prbiješ da nej se folk neha vozit z avti, ker se je enemu pokvaril...XY znakma. In ko te nekdo po zdravju vpraša...mu še dopišeš da naj mu svetuje.

Če si lastiš kako stvar...se ti nikol nobena stvar ne pokvari?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
ne vem kaj tebi ni jasno. Kot prvo nisem monter,nisem serviser toplotnih črpalk, kot drugo tudi pod ravno ne poznam njegovega tipa. Torej kaj bi mu lahko po tvojem svetoval?

Bo poklical tisteg, ki mu je montiral innaj pogeldajo v čem je keč.

Ko ti avto crkne (če ga imaš) pridi kar do mene po nasvet..ga imam tudi jaz
crazy1.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Vsak se sam odloči kaj bi rad. Mi mamo za batjo od Micke TČ in dela BP. V za garsonjero sm vzel od Micke klimo za ogrevanje in morm rečt, da je velik bolš kot radiatorji. Predvsem je bistveno lepša razporeditev toplote pounih 33 kvadratih, ker prej ko sm mel radiator, je bilo na zasteklejen balkonu 2 stopinji manj kot drugje. Stroški so nižji, pa še poleti se hladim. Enako je z TČ za hišo - pozimi se greješ, poleti se hladiš. Dve muhi na en mah. Investicija pri nas se bo za 200m2 hiše povrnila v treh letih, saj imaš pogodbo z elektro distribiterjem z fiksno ceno elektrike za tri leta in tako točno veš kok košta ogrevanje. Seveda je nekaj dražje od peletov, drv, ampak če pogledaš sumasumarum, da vse dela samo brez da se ukvarjaš nabavami peletov, dimnikarji, čiščenjem, skladiščenjem...

na koncu se itak vsak sam odloči. jst priporočam.