toplotna črpalka

kalibr

Zelenc'
13. jan 2009
17
0
1
Iščemo toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode, bojler naj bo vsaj 300l in možnost priklopa na obstoječ kotel na drva in mogoče kdaj na kolektorje. Kaj je trenutno "in"...pa ne mislim, da bo lepa
cool-1.gif
ampak, če ima kdo dobro izkušnjo, cenovno ugodno...Iščemo še monterja, ki bi to povezal...Lokacija Dolenjska..Lahko tudi ZS

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Če imaš že kotel na drva, pa še razmišljaš o kolektorjih (enkrat v prihodnosti) potem ti je idealna rešitev da si daš v kurilnico zalogovnik (s potopljenim bojlerjem). Od 1.000 litorv naprej....zalogovnik s 3 špiralami..ena za peč na drva, druga TČ za SV, tretja je še frej do nakupa kolektorjev.

Pa hkrati pridobiš še na komoditeti pri kurjenju drv, saj si zmanjšaš število kurjen oz. nalaganja na 1 do 2 x dnevno.

Moj nasvet: ta trenutek nabava zalogovnika. Ker smo na pragu zime lahko TČ počaka do spomladi...pa se boš takrat odločal ali jo boš sploh nabavil, ker če boš dal kolektorje, bojo le ti poskrbeli za toplo vodo (veeeliko tople vode
wink-1.gif
).

Oz. ker letos več ni možno vlagati za subvencijo, da počakaš na drugo leto, pa takrat nabaviš zalogovnik ter kolektorje in vse skupaj daš na EKO sklad - po tej opciji te pride cca. 3.5 jurja (TČ lahko potem odmisliš).

kalibr

Zelenc'
13. jan 2009
17
0
1
Ja tudi v tej smeri smo razmišljali, vendar se mi je pojavila "bojazen" o potopljenem bojlerju-v primeru, da zalogovnik ne bo segret...Ali ne bo to preveč hladilo sanitarno vodo?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Zdaj si tako vprašal da se ne da odgovoriti.

Če bi/boš dal kolektorje potem bo zalogovnik od spomladi do jeseni segret (pri nas 1.000 litrov dva kolektorja segrejeta na 75 stopinj), pozimi boš pa tako ali tako kuril..seveda boš segreval zalogovnik in iz njega jemal toploto tako za hišo kot samo sanitarno vodo.

Bojler je v zgornjem delu, torej je topla voda najdlje ravno v njemu (zaradi višinskega plastenja vode)...tudi če je spodaj zalogovnik že razmeroma ohlajen - mrzel itak da ne bo nikoli.

Pri kolektorjih zna biti prek poletja problem ako je zaloga vode premajhna...če boš imel samo 300 litrov za SV ti bo nagrelo do vrelišča....z zalogovnikom pa ubiješ dve muhi na en mah - poenostaviš si kurjenje na drva (manj nalaganj), imaš dovolj kapacitete tudi za kolektorje...če boš imel pa samo TČ bo le da segrela zgronji del zalogovnika na željeno temperaturo.

Sam bi na tvojem mestu ob uporabi peči na drva prvenstevno geldal za zalogovnikom...vsi dodatki za segrevanje saniatrne vode prek poletja so zgolj nadgradnja tega.

Pa tako je...če gledaš za kolektorji, potem TČ ne rabiš in obratno...obojedvoje nekeko ni smiselno, ker oba sistema delata isto stvar - grejeta ti sanitarno vodo (vsak s svojimi prednostmi in slabostmi).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
kolektorje in tc hkrati je nepotreben luksuz. Privosci si zalogovnik in kolektorje ali pa TC in ohlajaj bajto. Jaz bom probal drugo varianto hladiti pa glavni prostor v hisi namesto s klimo.

kalibr

Zelenc'
13. jan 2009
17
0
1
Ja, saj mi je jasno da je oboje "luksuz". Ampak, ko smo malo spraševali po sistemu zalogovnik+kolektorji za sanitarno+regulacija je bila cena vsaj 4k. Pol pa malo pogledaš še ceno toplotne in je več kot pol ceneje pa te premami...Me pa kolektorji tud še vedno mikajo, ker instalacijo (cevi+kabel) od strehe do kurilnice že imamo....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik kalibr pravi:
, ko smo malo spraševali po sistemu zalogovnik+kolektorji za sanitarno+regulacija je bila cena vsaj 4k.

Točno tako. Investicija je 4 jurje. Zdaj če odbiješ subvencijo (samo ne letos) si na 3.300 EUR. Vendar zadeva ni povsem primerljiva s TČ z vgrajenim bojlerjem, ker zalogovnik ima drugačno funkcijo...pri njemu imaš sanitarno vodo kakor tudi vodo zaogrevanje hiše (zalogo), torej na njega vežeš tudi peč - in tu se pokaže glavna prednost zalogovnika napram TČ.

Na koncu je odvisno kaj bi rad dosegel..če samo prek poletja imel ogreto sanitarno vodod...je TČ najoptimalnejša izbira (predvsem stoškovno). Če bi pa hkrati rad poštimal še ogrevanje prek zime..bi ti jaz priporočal zalogvnik (zraven še vedno lahk kupiš zgolj TČ brez bojlerja oz. druga opcija...že omenjeni kolektorji).

(žal na koncu skoraj vedno odločijo finance....preko tega žal ne moremo)

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
če mene vprašate TČ
grin1.gif

ZAKAJ
sprasujem se.gif

POGLEJ SI PO SPLETU TČ. SE ODLOČI NIZKOTEMPERATURNO ALI VISOKOTEMPERATURNO IMAŠ JIH KOLIKO HOČEŠ
ZMONTIRAL SEM JIH NEŠTETO
grims-1.gif

pozdrav.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
hm hm hm...če te prav razumem...ti zdaj 'preferiraš' TČ za ogrevanje prostorov (hkrati seveda tudi sanitarne vode). Mam prav?
wink-1.gif

Njega pa zanima kaj prek poletja....

ker če začnemo še o teh TČ bo dec čist zmeden
wink-1.gif
.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
jok !
ne-ne-1.gif
samo ogrevanje sanitarne vode !
investicija kolektorjev dražja -TČ cenejša
sam sem delal kalkulacijo med kolektorji in TČ pa sem se odločil za TČ SE MI INVESTICIJA PREJ POVRNE pa še sam si vse montiram sem pač v tem fohu pa še prednos TČ hladim prostor poleti nerabim klime
grin1.gif

pozdrav.gif

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
@vincent - mas ti kako shemo kak deluje sistem kolektorji- zalogovnik z akumulatorjem - peč (na olje) ?
...fotr je montiral sistem pa me ni blo doma pa ne zastopim čist sistema. Ni mi jasn na peči termostikal kak deluje pa kolk nej nastavim peč. je pa že v peči cca 40L bojlerček.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
sheme nimam ker priznam da se v teh vezavah rahlo zgubljam. lahko ti napisem kako imam jaz vezano. je pa sigurno mozno vezat na vec nacinov - odvisno kaj zelis doseci. Ker pri nas je na zalogovnik vezana pec na drva, tc za ogrevanje ter seveda kolektorji, ki so naceloma sistem zase ker ima v zalogovniku svojo spiralo in svoj locen tokokrog oz. tekocino. ostalo je povezano skupaj..se pravi pec, tc, talno, radiatorji.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
glede stikala pa poslikaj da se vidi kje je montiran in tako lazje ugotovi cemu je namenjen.

MojsterDavid

Zelenc'
15. okt 2012
19
0
1
Ljubljana
toplotnacrpalka.org
Citat:
Uporabnik kalibr pravi:
Iščemo toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode, bojler naj bo vsaj 300l in možnost priklopa na obstoječ kotel na drva in mogoče kdaj na kolektorje. Kaj je trenutno "in"...pa ne mislim, da bo lepa
cool-1.gif
ampak, če ima kdo dobro izkušnjo, cenovno ugodno...Iščemo še monterja, ki bi to povezal...Lokacija Dolenjska..Lahko tudi ZS

Točno to kaj iščeš ponuja toplotna črpalka Daikin Altherma HT

Nekaj najpomembnejših lastnosti:

- Lahko nadomesti katerikoli dosedanji ogrevalni sistem
- Obstoječih radiatorjev ni potrebno zamenjat
- Ni potrebe po dodatnih grelcih
- Sanitarno vodo lahko zagreje tudi do 80 stopinj
- Toplotna črpalka Daikin HT je povezljiva s solarnimi kolektorji.... Pozanimaj se pri najbližjem proizvajalcu

sasosa

Pripravnik
1. sep 2007
224
0
16
Rudolfovo
Imam ogrevanje na olje in bi rad privarčeval z oljem, zato sem se odločil za toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode. Pred kratkim so mi montirali TČ od termotehnike supervarčna TČ2VZRT/E-322 ECO SOLAR, cena z montažo je 2900€. solar sem vzel, če bi kdaj montiral kolektorje, trenutno se ne splača (dodatna investicija cca 3000€, ki se ne povrne kmalu). Trenutno je ta TČ najvarčnejša glede porabe elektrike. So pa tudi cenejše ECO variante, naprimer brez VZ (vodenega zraka), in brez možnosti SOLAR-nega priklopa (TČ2RT/E-321 ECO ). Črpalka bo delovala čez celo leto, pozimi v povezavi s centralno pečjo. Letni strošek elektrike naj bi bil med 50 in 80€ na leto, privarčeval pa naj bi med 300 do 500L kurilnega olja, tako da se investicija dokaj hitro povrne.
http://www.termotehnika.com/toplotna_crpalka.php

Nazadnje urejeno:

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik sasosa pravi:
Imam ogrevanje na olje in bi rad privarčeval z oljem, zato sem se odločil za toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode. Pred kratkim so mi montirali TČ od termotehnike supervarčna TČ2VZRT/E-322 ECO SOLAR, cena z montažo je 2900€. solar sem vzel, če bi kdaj montiral kolektorje, trenutno se ne splača (dodatna investicija cca 3000€, ki se ne povrne kmalu). Trenutno je ta TČ najvarčnejša glede porabe elektrike. So pa tudi cenejše ECO variante, naprimer brez VZ (vodenega zraka), in brez možnosti SOLAR-nega priklopa (TČ2RT/E-321 ECO ). Črpalka bo delovala čez celo leto, pozimi v povezavi s centralno pečjo. Letni strošek elektrike naj bi bil med 50 in 80€ na leto, privarčeval pa naj bi med 300 do 500L kurilnega olja, tako da se investicija dokaj hitro povrne.

pametna odločitev
smile-1.gif

pozdrav.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik sasosa pravi:

ja... 13 let pa maš investicijo pokrito in si na nuli;) Če gledam striktno to kar si napisal!