TOM Maribor

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
A je kdo iz foruma priključen na TOM v Mariboru?

Kako vam laufa ogrevanje? Danes sem testno odprl radiatorje in je vse skupaj žalostno. Radiatorji so mlačni, nekateri do polovice celo mrzli.
rolleyes-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Glede na zunanje temperature še malo počakaj. Ne pričakuj vročih radiatorjev, če je zunaj 15 stopinj.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Vsaj toliko bi moralo biti, da bi lahko ogrel čez 19 stopinj
rolleyes-1.gif

Ne vem zakaj bi omejevali vročo vodo, če tako vsak sam plača po porabi?! Zato obstajajo termostatski ventili itd.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz imam trenutno 22 stopinj z zaprtim radiatorjem, blok pa je neizoliran (sicer ga ravno na novo fasadirajo).
Vseeno preveri zrak, vstopne cevi ne morejo biti vroče, če imaš kje zrak v sistemu.

Glede omejevanja vroče vode je pa zadeva malo bolj komplicirana kot pri navadni vodi. Odvisno je tudi, kako imate nastavljeno toplotno postajo oz. izmenjevalec. Če ne drugega, pa vprašaj hišnika, on ti bo točno povedal.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Glede na temeprature je za pričakovati da bo mlačna voda. Če si šele začel kurit...počakaj dan dva da se stanovanje stemperira.

Ni nikakršnega razloga da bi bilo zdajle v sistemu 80 stopinj.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
17,5 stopinj je v stanovanju ob zaprtih radiatorjih, pa je fasada nova, ter novejša plastična okna.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
pa ne boš zdaj rekel da radritorji kolikor pač so topli ne morejo segreti stanovanje na želenih 22 stopinj???

Pri nas iam trenutno voda v sistemu (na uč) tam 35 stopinj. Samor pi nas jih sploh še nimamo vklopljenih, ker ni potrebe. Vsake toliko smo sicer zvečer vklopili klimo za cca. 3 ure, a trenutno tudi to ni treba.

a če bi bili radiatorji vklopljeni bi se prekurili.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
A je kdo iz foruma priključen na TOM v Mariboru?

Kako vam laufa ogrevanje? Danes sem testno odprl radiatorje in je vse skupaj žalostno. Radiatorji so mlačni, nekateri do polovice celo mrzli.
rolleyes-1.gif

jaz sem na TOM-u in so radijatorji lahko vroči... Vstopna cev mora biti topla/vroča, izstopna pa niti ne, ker sedaj pri nas vsi sparajo in je povratni tok izredno slab. Drugače pa TOM vsaj po mojih izkušnjah regulira višino temperature ogravalne vode in ni vedno ista temperatura. Če se ti radiatorji ne segrejejo ( do polovice ja dalje ne) imša v sistemu zagotovo vodo. Če si v bloku lahko odzračiš na vrhu bloka (ponavadi je odzračevalni ventil neke v zadnjem nadstropju.

lahko pa ti zmerim doma kako topli so radiatorji pa ti povem, samo ne danes ker sem na protestu...aja v stanovanju imam brez težav 23 stopinj...letos še brez izolacije

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Vstopna cev mora biti topla/vroča, izstopna pa niti ne, ker sedaj pri nas vsi sparajo in je povratni tok izredno slab.

Si smotan
grin1.gif
...če ni odjema toplote..a se voda vrača topla ali hladna?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
haha nisem ampak pri enocevnem je tako...vsaj po mojem, ker dokler ni bilo delilnikov sta bili obe cevi vroci, vedno...sedaj pa sta vroci samo med vikendom in zvecer, tak da more bit nekaj na tem da ni odjema :D druge razlage nimam...

drugace pa je logika tvoja tudi prava :D

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
to je zato ker jecelotna vertikala v vseh nadstropjih zaprta...torej noben radiator ni vklopljen. pa je vse hladno. pac ljudje so ugotovili da je lahko toplo tudi ce je odprt en ali dva radiatorja ter zaprta okna
smile-1.gif

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Evo, morem še pogledat kako je z zrakom na vrhu cevi (sem v zadnjem nadstropju).

Malo sem se tudi v obračune spustil in bom preveril priključno moč podpostaje. Ker folk v bloku misli, da špara, če je na nižji priključni moči in mora stanovanje kuriti cel dan, da ogreje kaj.

Javim kako bo.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Vse prezračeno. Težava je ker spuščajo vodo v sistem, ki verjetno ne doseže niti 40 stopinj in potem ko pride do mojega bloka, v sedmo nadstropje se ohladi. Zadnjega radiatorje ne ogreje niti na tretino, pa še to na mlačno. Kako naj človek s tem ogreje dnevno sobo? Zakaj bi potem sploh uporabljal termostatske ventile, elektronski termostat za temperiranje ko ni nikogar doma?

Imam občutek, da nekdo diktira krivuljo temeprature vode. Verjetno tisti, ki živijo v sendviču in imajo radiatorje zaprte. Lep plačajo minimalen fiksni del, ki je odvisen od priključne moči, porabe pa tako nimajo. Tisti, ki pa bi si morali kuriti, pa bomo imeli radiatorje odprte do konca 24 ur na dan. Ob tem dobili visoke položnice, pa tudi mrzlo bo še zmeraj.

Bom zadeve raziskal do konca, ker tak način ni varčevanje, niti pa ne omogoča stanovalcem možnosti, da imajo stanovanje toplo.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Na kateri lokaciji imaš 23 stopinj? No daj mi podatek kako tople imaš radiatorje.

Danes sem dobil info, da podpostaja spušča 43 stopinjsko vodo v radiatorje, TOM pa dobavlja 75 do podpostaje.

Pri meni ni niti v sanjah voda 43. Za zamenjat naj bi bili motorni pogoni v podpostaji. Grem v akcijo zakaj se to ne naredi.

PS: in še cvetka našega vhoda: nova fasada, nova streha, izolacije na podstrešju pa nobene
bonk.gif

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ali imate upravnika?

Ne spuščaj se v boj sam ampak preko njih. Pa vse pisno, magari preko maila.