To ne moreš verjet!

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Počakaj še, da ziggy napiše, da je sreča za vse narodove učenčke, da je modela Makarovička zastrupila, da je vsaj mir zdaj pred njim...

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
jaz pa take stvari sploh ne štekam??? wtf...kaj je pesnik hotel s tem povedati...
pač nismo vsi ljudje za filozofirat kaj je pesnik mislil medtem ko je žlukal šljivovico...
jaz sem pri slo jeziku samo kimal profesorici in se učil te njene teorije na pamet, da sem ji pol zrecitiral kar je ona hotela slišati...

zato pa nekateri hodimo na tehnične fakse, drugi pa na malo bolj glumske....
osebno vem da znorim če bi moral naprimer študirat slovenistiko, kako zgodovino jezika....wtf???

grem en integral vržt na papir da se malo pomirim :D

prešerna se učiš 8 let v osnovni in 4 v srednji....zaključek je lahko samo to, da ga zasovražiš ali pa vzljubiš....jaz sem tisti prvi...://

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik mitja pravi:
prešerna se učiš 8 let v osnovni in 4 v srednji....zaključek je lahko samo to, da ga zasovražiš ali pa vzljubiš....jaz sem tisti prvi...://

Lep primer. Prešeren je bil sam po sebi zelo velik in odličen pesnik in ravno šolski sistem je kriv, da ga večina "zasovraži", ker se ga je treba učit na pamet podolgem in počez..

zgrabljenec

Fizikalc
4. sep 2007
1.524
0
36
MS ali LJ
Nisi edini, ki je zasovražil Prešerna...

Smo imeli uro slovenščine in je bilo govora o Prešernu in sošolec začne profesorci, da Prešeren ni bil pijanec, ampak je samo slabo prenašal alkohol! Reakcija: 1 v redovalnico, ven iz razreda in ukor

Model je takoj zasovražil Prešerna!
hysterical-1.gif

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Citat:
Uporabnik zgrabljenec pravi:
Reakcija: 1 v redovalnico, ven iz razreda in [bold]ukor[/bold]

Ah, mislim, da že malo pretiravaš. To bi rekel kvečjemu za škofijsko gimanzijo
hysterical-1.gif

Jaz sem za Srečka Kosovela samo rekel, da ni čudno da je umrl tako mlad, ker se mu je verjetno v glavi fuzlalo od takih kozlarij okt jih je pisal, pa sem dobil samo mrki pogled profesorice, kateri je čez leto prešel "na piko".
priden.gif

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik zgrabljenec pravi:
Nisi edini, ki je zasovražil Prešerna...

Smo imeli uro slovenščine in je bilo govora o Prešernu in sošolec začne profesorci, da Prešeren ni bil pijanec, ampak je samo slabo prenašal alkohol! Reakcija: 1 v redovalnico, ven iz razreda in ukor

Model je takoj zasovražil Prešerna!
hysterical-1.gif

Jaz sem ukor dobil, ko sem rekel, da je bil pijanc pa kurbir pa še pri socialni delavki sem bil večkrat na obisku.
bonk.gif

madam_orange

Pripravnik
25. jul 2007
388
0
16
oranžna cona
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Tale Šalamunova je tudi dobra:

Gobice

Namreč tako je z vso to zadevo
najboljše stvari so gobice
gobice v juhi
nič nič nič nič

fiuuuuu ena gobica
en zelen peteršiljček v smokingu
pa dolgo dolgo časa tema
potem stečejo po snažilko
ki je za to odgovorna
nič nič nič nič

fiuuuuu še ena gobica
zdrava sicer
le kri ni ena A
ker je prebolela hepatitis
Težke so težke te gobice
težke v božjo mater

Seveda sva s sošolcem v srednji šoli imela malce drugačen pogled na to, kaj je avtor želel povedat... V najini interpretaciji so te gobice bile droga (pač gobice), avtor se je z njimi zadeval, peteršilj v smokingu je travca v rizli, na koncu pa je tako zadet od vsega skupaj in to tudi prizna. Moram razlagat posledice?
smirk-1.gif

Kaj pa je avtor hotu povedat? Men je tle edina možna rešitev droga....

MackaGrrr

Pripravnik
4. nov 2007
376
0
16
Tud js nism nikol marala takih trapastih pesmi, sploh tista Gnoj je zlato mi je bla od nekdaj odurna. Pa ne da nism razumela, sm se potrudila in se zmer posvetila ampak... C`mon...

Zame so pesmi tisto, kar je napisu Preseren recimo -ewo, to so pesmi (Povodni moz, od nekdaj moja najljubsa Presernova). Ne pa neke spakedranscine... Itak je jasno, da je bil tud Preseren pijanc, ampak njemu je vsaj na dobr usekal in je pisu dih jemajoce in predvsem razumljivo, medtem ko so drugi vsi zadeti ugotavljali da je gnoj zlato in podobne oslarije. In danes jih castimo kot najvecje slovenske pesnike. My ass. Zame je in bo ostal Preseren pojem pravega pesnika.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Se kar strinjam. Dodal bi še Aškerca, Gregorčiča, Župančiča, pa kar je še klasikov, ti so res klofali dobre komade.
cool-1.gif

madam_orange

Pripravnik
25. jul 2007
388
0
16
oranžna cona
Citat:
Uporabnik MackaGrrr pravi:
Itak je jasno, da je bil tud Preseren pijanc, ampak njemu je vsaj na dobr usekal in je pisu dih jemajoce in predvsem razumljivo, medtem ko so drugi vsi zadeti ugotavljali da je gnoj zlato in podobne oslarije. In danes jih castimo kot najvecje slovenske pesnike. My ass. Zame je in bo ostal Preseren pojem pravega pesnika.

Kdor Prešernove pesmi pripisuje pijanskemu navdihu, se bolj malo spozna na poezijo. Povod za take pesmi nikakor ni bil alkohol, kar je alkohol naredu pri njem je to, da bi mogoče lahko še bolše pisal, če ga ne bi pil, njegove stvaritve so lahko nastale le pod treznim glavo,ker je zadeva za pijanca malo preveč zahtevna.
smile-1.gif

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Sicer je od srednje šole že nekaj let, ampak za določene avtorje se še sedaj ne morem prisiliti, da bi njihove umotvore vzela v roke. Se pa dobro spomnim, da mi je po nekajtedenskem mučenju s Cankarjem en Župančič čist dobro sedel
grin1.gif

MackaGrrr

Pripravnik
4. nov 2007
376
0
16
Oh bejbi, na forumu smo vsak ma svoje utemeljeno mnenje -men se pac ne ljubi pisat spisa o tem, zakaj mislim da je Preseren pisal kancek opit. Okej punci? Na eno rozico
roza.gif

madam_orange

Pripravnik
25. jul 2007
388
0
16
oranžna cona
Citat:
Uporabnik MackaGrrr pravi:
Oh bejbi, na forumu smo vsak ma svoje utemeljeno mnenje -men se pac ne ljubi pisat spisa o tem, zakaj mislim da je Preseren pisal kancek opit. Okej punci? Na eno rozico
roza.gif

Narobe si me uzela "punči"
rolleyes-1.gif

Hvala za rožico, vračam
smile-1.gif
!

MackaGrrr

Pripravnik
4. nov 2007
376
0
16
Kriza, a ti dam se 5 zvezdic da se bos pomirila? Al bi raj dudko?

Kaksno napako, dej ne seri -vsi vemo da je bla vecina nasih pisateljev/pesnikov whatever, pijancev. Tudi Preseren je bil, pa naj prfokse ucijo krivo vero zarad mene (itak vem da jo morjo sploh so pa vse do zadnje zaljubljene v Preserna). Mal si preber ksno literaturo na to temo, ti bo mal bolj jasno.
Se umikam iz teme. LP

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Meni pa gre ob branju vasih komentarjev na bruhanje.

Ce stvari ne razumes, je ne komentirat in se delal ucece, ker doloceno stvar se lahko kritizira samo tedaj, ko se jo vsaj malo boljse pozna, ne pa vsevprek.
Civilizacije se razvijajo in stem tuki kultura. Ze dolgo casa ne velja vec, da je dobra samo pesem katera se rima. Ampak ce nekdo en vidi pomena o pesmi je to le njegova stvar, katero lahko tudi zadrzi zase oz. povprasa nekoga da mu jo razlozi, ne pa da pisari po forumu kako je pesnik in pesem zanic.

Glede alkohola in pesnikov pa se tola. Po cemu so se zapisalo v zgodovino? Po alkoholu al po svojih enkratnih delih?

limetka

Pripravnik
26. jul 2007
597
0
16
Po obojem. Slavisti in kulturniki se ga (če govorimo o Prešernu) spominjajo po vrhunskih delih, mi ostali, pa poleg pesmi ne pozabimo, da je rad tudi v flašo pogledal. Njegova dela so res fenomenalna in najbolj primerna za debato o njegovih mislih. Vedno se pa lahko vrnemo na kapljico rujnega. Kot sam France pravi... in mirno plavala bo moja barka.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
V zgodovino se nikjer ni zapisal po alkoholu. Lahko prosim poveš kako strokovno delo ki opisuje njegov alkoholizem? Če ti iščeš napake pri ljudeh in jim zaradi tega manjšaš pomen, je to le v tvoji domeni. Na srečo pa večina ljudi ve zakaj je Prešeren ena izmed največjih osebnosti slovenskega naroda.

limetka

Pripravnik
26. jul 2007
597
0
16
Pa kdo je rekel, da se je po alkotu zapisal v zgodovino?? Vemo, da je tip pač pil. V isti sapi pa dodam, da je res umetnik in car in da mu bomo Slovenci večno hvaležni. In nikomur ne manjšam pomena, ne ga srat.
stupid-1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Citat:
Uporabnik limetka pravi:
Vemo, da je tip pač pil. V isti sapi pa dodam, da je res umetnik in car i

In kaj če je tip pil? To ni nikakor zmanjšalo njegove genialnosti. Zakaj to omenjaš sploh? To je osebna stvar, tako kot tisoč drugih stvari. Tudi pravnik je bil, pa zakaj to ne omeniš?