Tlak v M+S pnevmatiki

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
... bi naj bil tam 0.1 bar-a več, kot v letni, sem zasledil nekje.

A to drži?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.496
5.790
113
tlak je tak kot tebi najbolj ustreza. to kaj more bit je neko univerzalno oziroma kompromisno.
nižji tlak mehkejša vožnja več udobja.
če pumpaš 0.2-0.3 več bo priobil na legi občutno. gume se bojo pa še vedno čisto ok obrabljale

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.092
2.879
113
A mi lahko kdo pove kako je s tlakom v mrzli ali ogreti pnevmatiki. Naj bi se vedno preverjalo pri hladnih ampak domnevam da poleti imaš težko hladno do bencinske. Torej ali je razlika očitna ali tu govorimo o 0,1 bar ali kaj več. Ne vem ravno zaradi tega velikokrat ne grem preverit tlaka v gumah, ker se pač do bencinske vozim že nekaj časa in posledično ogrejem gume.

panaque

Pripravnik
23. sep 2007
230
7
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Čez prst lahko upoštevaš, da je razlike 10% (torej je treba pri segreti napumpat 0,2 več, kot bi hladno) ...

Kaj ni v segreti pnevmatiki že višji tlak, tako da moraš segreto po tej logiki pumpat manj? Jaz zmeraj merim na hladnih pnevmatikah.
Če moraš zimsko nafilat več, je potem seveda tudi v ohlajeni za tistih nekaj procentov več.

Nazadnje urejeno:

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:
A mi lahko kdo pove kako je s tlakom v mrzli ali ogreti pnevmatiki. Naj bi se vedno preverjalo pri hladnih ampak domnevam da poleti imaš težko hladno do bencinske. Torej ali je razlika očitna ali tu govorimo o 0,1 bar ali kaj več. Ne vem ravno zaradi tega velikokrat ne grem preverit tlaka v gumah, ker se pač do bencinske vozim že nekaj časa in posledično ogrejem gume.

Zato povabis s seboj kolega, kupita na pumpi six pack in ko ga spijeta preverita se gume...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik panaque pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Čez prst lahko upoštevaš, da je razlike 10% (torej je treba pri segreti napumpat 0,2 več, kot bi hladno) ...

Kaj ni v segreti pnevmatiki že višji tlak, tako da moraš segreto po tej logiki pumpat manj? Jaz zmeraj merim na hladnih pnevmatikah.
Če moraš zimsko nafilat več, je potem seveda tudi v ohlajeni za tistih nekaj procentov več.

Saj ravno zato, ker je visji tlak, moras nafilati vec, sicer bos imel premalo, ko bo guma hladna.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.092
2.879
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:

Zato povabis s seboj kolega, kupita na pumpi six pack in ko ga spijeta preverita se gume...

Ne morem, ker je kolega ratal abstinent in nimam nobenga več da bi popival z mano
uf-1.gif