Test za (pol)pismene

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Stari, ce ti posteno povem, ne vem. Casi mojega ucenja slovenstine so hohoho nazaj
smile-1.gif

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
878
64
28
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Citat:
Uporabnik onlyme pravi:
Zakaj se l.r. piše skupaj, t. i. pa narazen?
Ker se lastoročno piše skupaj, se tudi okrajšava (l.r.) piše stično, t. i. pa izhaja iz besedne zveze, ki se piše narazen, zato se tudi t. i. piše narazen.
A ni lastnoročno? Ne provociram, samo v oko mi je padlo. Sicer pa hvala za razlago, čeprav gledam zdaj tukaj, pa je kratica napisana narazen.
confused-1.gif

Velikokrat tudi opazim, da ljudje rečejo kaj v stilu: "Jože se je peljal 50km/h, France pa kar 1x več." Kar pa pomeni, da se je peljal enako hitro.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.207
4.188
113
Citat:
Uporabnik onlyme pravi:
Velikokrat tudi opazim, da ljudje rečejo kaj v stilu: "Jože se je peljal 50km/h, France pa kar 1x več." Kar pa pomeni, da se je peljal enako hitro.

1x VEČ = 2x toliko
... France je peljal 2x toliko kot Jože! Potem imaš pa še besedno zvezo "še 1x toliko" kar je enako 1x več!
grims-1.gif

Zadeve so sicer čisto logične če si nativen slovenc, iamjo pa probleme predvsem tujci s tem!
17758-icon_confused.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Dobro ti je padlo v oko - prav imaš, "n" sem nekje pozabil.
smile-1.gif

Pri tem, koliko je 1x več, raje ne modrujem, čeprav po moji logiki je 1x več 100% več, torej to ne pomeni, da gre za isto številko. Tu gre za osnovno vprašanje, koliko VEČ je bilo nečesa. Lahko bi peljal tudi četrt ali pol več, pa to še ne pomeni, da bi torej vozil manj glede na osnovno cifro.
Druga opcija pa je, če uporabiš besedo TOLIKO - torej da rečeš, da je nekdo peljal 1-krat toliko oz. 2-krat toliko. Torej je tisti, ki je vozil 100 km/h, vozil 2-krat toliko, tisti, ki pa 1-krat toliko, pa je vozil enako hitro kot Jože.
Ampak ponavljam - to je moja osebna, ne uradna razlaga!

Edit: sem med pisanjem skočil stran od računalnika in vidim, da me je med tem že Utiševalec prehitel.

Nazadnje urejeno:

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Uf, slaba sem slaba. Sramota - proklet forum in FB-ji, človek prav pozabi kako se pravilno piše!

79%
crazy1.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Daj pojdi najprej strica gugla vprašat kaj pomeni "IQ", potem pa pridi nazaj pametovat...

Si pa vsekakor možganski trust z izpiljenim smislom za aforizme, če si ciljal na kakšno francoščino in francosko poljubljanje.

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Ja, da pred in ni vejice, se naučimo nekje v 1. razredu, v drugem pa začnemo z bolj advanced zadevami, kot so recimo vrinjeni stavki, tako potem pridemo do tega, da je tudi pred in lahko vejica
smile-1.gif
.

P.S.: pa ne jemlji tega preveč osebno
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Hm zanimivo, najbrz sem "pozabil" to ;] Hvala za razlago

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Sicer je res, da je žalostno, da tega testa vsi po vrsti ne rešimo vsaj 90% pravilno, ker vendarle gre za precej osnovna pravila. Po drugi strani pa imej v mislih, da bi slovensko povprečje pri konkretnem testu bilo kvečjemu 30%, pa še to sem najbrž optimist. Morda bi maturantje tik pred maturo in šolani slovenisti bili v stanju dati kaj od sebe, ostali (populacija 15-50) bi bolj ali manj klikali na slepo.

I

Izbrisan uporabnik #488

Čudno da v testu ni klasičnih spakedrank, ki so dnevno v časopisju, tvju, forumih.

"od kje", "s kje" itd.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Ločilo tri pike NI levostično. :p
Ni nujno; če ga znaš pravilno uporabljati, je lahko tudi stično, ne da bi pri tem kaj zaj...
wink-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
še enkrat, kaj ima to veze s klasično pismenostjo, če ne veš kako se napiše

2--krat ali 2-krat?
pa Koper / Capodistria ali Koper/Capodistria?

In še podobne cvetke, ki imajo veze samo s pravili estetskega pisanja digitalnih tekstov.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Koliko vrst pismenosti pa obstaja? Klasična, estetska, kaj še?
smile-1.gif

Obračaš kakor hočeš, Slovenci smo dejansko polpismeni - enim se zdijo vezaji odveč, drugim ločila, tretjim spet kaj drugega. V tem testu so pač bile nabrane cvetke, večji problem ostaja, da se ponavadi zaplete že pri osnovah - ali se recimo slovenščina piše z malo ali z veliko; večina jih pošilja pozdrave iz morja; ogromno jih trdi, da je videla mati in hči, a po drugi strani ti zna jeb... mater. Mene to bolj skrbi kot vezaji in pomišljaji.