Termostat peči

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Do sedaj smo imeli (plinska peč) termostat samo za nastavitev temperature.
Ker nas v glavnem vsaj 8 ur na dan ni doma, me zanima ( timer-ski termostat je že doma), kako se ta zadeva zamenja - so tri žičke na starem in nov ima tudi tri priklope. Vem, da je nemogoč nasvet po netu, toda na kaj naj pazim.

Hvala

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Od novega termostata imaš verjetno v navodilih označeno kateri pin je kaj ... Dobro bi bilo še od starega poiskat, pa bi potem lepo povezal vsako na svoje.

Mislim da je v eni žici faza, če se prav spomnem me je pred leti malo streslo, ko sem prijel ta priklop na termostatu ... ko sem ga odklopil za menjavo baterij.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Pa barve tudi povej. Sicer ni nujno da vse štima, vendar če je bil prejšnji mehanski, je mogoče tretja žica ozemljitev. Pri novem so pa verjetno 3 žice zato, ker ima mirovni in delovni kontakt - običajno se uporabljajo zato, da z njim lahko tudi hlajenje vklapljaš.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
poslikaj žičke (od obeh)....se bo dalo verjetno (tisti, ki vejo zakaj se gre...jaz ne
tongue-1.gif
) že po barvah določit kam kaj paše

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Na starem so žičke:
- rjava,
- modra,
- rumeno-zelena.

na novem pa so oznake:
- NO,
- COM,
- NC

COM naj bi šel na L,
NO pa na N.

V navodilih piše, da se ta dva priklopa v glavnem uporabljata.

P.s. Kolikšna napetost pa je v plusu - da ne bom preveč
cheer.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Po predvidevanjih je to to kar sem napisal, če je le prvotno narejeno "po propisima". v tem primeru je rumenozelena ozemljitev, ki je ne rabiš oz. je nimaš kam priklopiti, na COM daš rjavo, na NO pa modro, pa četudi ti dve zamenjaš, ne bo nič pokalo. Je pa najbrž zadeva kar lepo 230V, tako da pred priklapljanjem izklopi štrom.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Ja verjetno da je 230V ... jaz sem doma odklopil termostat in ga vzel dol da zadaj menjam 3 AA baterije, ki jih ima. Na konzoli na zidu ostanejo tri neizolirani priključki ...

Seveda sem s prstom probal če je vijak na priključku zategnjen :) pa me je skoraj
uf-1.gif
Me je kar streslo, od takrat dalje ne tikam več priključkov ko menjavam baterije.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Saj jaz bi raje, da mi to naredi štromar.
Pa kličem "prijatelja", kateremu sem rešil zapufano podjetje (sem mu dobil nekaj dobrih plačniških strank za napeljavo po hišah), pa nekateri to pozabijo. Izgovor: (sem v Kopru, imam dela za 14 dni),... Drugih žal ne poznam oz. dva.

Popoldan sem pa srečal znanca - isto štromarja, ki mi je rekel, da termostat samo poveže krog elektrike.
Naj bi ne bilo pomembno (kot piše na novem termostatu: max 230 V) kolikšna je napetost v tistih žicah - 12, 24 ali 220 V.

Potrdil mi je Samojedovo tezo, da ni panike, če žici zamešaš (COM in NO).

Če sedaj naredim malo povzetka (mislil sem, da je ena žica plus, ena pa minus. Torej če termostat le vspostavi "krog" sem res neumno sklepal, saj bi potem nastal kratek stik
10.gif
).

Aja, pa še zagotovil mi je, da če primeš samo fazo (plus
sprasujem se.gif

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Aja, pa še zagotovil mi je, da če primeš samo fazo (plus
sprasujem se.gif

Ne poskušaj tega. te strese v vsakem primeru, sam ne tak hudo kot če si še v stiku z nulo.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jap, to sem ti hotel napisati. Če si bos v kleti, te lahko gladko ubije. Če si na izolirani podlagi, niti vedel ne boš (kot ptič na žici), je pa lahko nevarno nekaj drugega - z drugo roko se npr nasloniš na steno - takrat pa tudi čevlji ne bodo pomagali pa še točno čez srce bo stekel tok.
Ti lepo z preizkuševalcem preveri katera žica je faza (pri izmeničnih sistemih imamo fazo in ničlo, ni + in - kot pri enosmernih), potem pa poišči pravo varovalko ali pa kar celo omarico izklopi - ali imaš glavno stikalo ali pa fid in vse skupaj izklopiš, še enkrat preveriš če res ni faze in zvežeš.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
zomirp a veš tisto, da največ ljudi ubije prazna puška? Tistega "štromarja" pa mi pripelji, da mu dam eno okrog ušes in pošljem na kašne tečaj iz varstva pri delu, če je res takšne neumnosti kvasil.
Tudi pri navadnem termostatu bi morali biti napisani kontakti ali kakšna vgravirana slikica. Pri plastičnem termostatu ne verjamem, da bi obstajal priklop za ozemljitev, tako da lahko imaš po rumeno/zeleni žici tudi priklopljeno kašno lučko, črpalko ipd. S kakšnim ohm metrom bi to hitro ugotovil.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Ma saj sem že sit tega termostata.
Kupljen ni deloval - pokvarjen že v osnovi. Sem šel zamenjat - onega modela je zmanjkalo, torej drug model. V navodilih piše, da rabi 220 V.
Na žicah jih ni - verjetno samo 12 V.
Ne vem, kaj bom naredil
uf-1.gif

Samo to mi je danes vzelo tri ure, namesto, da bi kaj delal.
cry12bpy.gif

telex, a bi ti pomagal?
zmaga.gif
Lj Vič?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Uf ja, da nisti ti sploh napačen termostat vzel? Če si imel prej mehanskega, ki je samo temperaturo imel za nastavit z gumbom, potem tukaj nimaš napajanja za termostat. Zato moraš vzeti takega, ki dela na baterijo (brez skrbi, zdržijo tudi več let). Na žicah pa probaj s preskuševalnikom faze ter preveri na peči - bog ve kako je zvezano, a če ti vklaplja peč, je to na peči in če je peč ugasnjena verjento ni nikjer štroma.