Termoakumulacijska peč - timer

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Kako naj v termoakumulacijsko peč vgradim "timer", ki mi bo omogočal nastavitev, da se bo vklapljala (segrevala) samo v nočnih urah, ko je poceni tok?

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
Običajno vtičnice ni...
tongue-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:

Timer daj na vtičnico - tam kjer je peč priklopljena na el. omrežje.

Ni navadna vtičnica, ker je peč priključena na večjo napetost kot 220V in je kar kabel speljan v el. omrežje.

Drugače pa mora bit peč priključena 24/7 ker čez dan dela samo ventilator v peči, ki piha topel zrak v prostor. Ponoči se pa še segreva peč.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Ni navadna vtičnica, ker je peč priključena na večjo napetost kot 220V in je kar kabel speljan v el. omrežje.

Drugače pa mora bit peč priključena 24/7 ker čez dan dela samo ventilator v peči, ki piha topel zrak v prostor. Ponoči se pa še segreva peč.

saj je že peč tako izvedena da troši poceni tok!? Torej ima nek timer ki se ga da nastavljati?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Peč se kuri ne glede na poceni tok. Ko se ohladi se začne segrevat.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36

Citat:
Uporabnik kavboj pravi:

To je bilo napisano kako bi mogla delat.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Tole mi ni čisto jasno..., kaj bi rad.

Če podnevi ne bo grela, tudi ventilator ne bo pihal toplega zraka. Ali se motim?

Je pa tako, če boš pustil, da se peč popolnoma ohladi (zaradi špraranja elektrike), boš toliko več zapravil, ko boš hotel peč ogreti nazaj.

Nazadnje urejeno:

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:
Tole mi ni čisto jasno..., kaj bi rad.
Če podnevi ne bo grela, tudi ventilator ne bo pihal toplega zraka. Ali se motim?

Je pa tako, če boš pustil, da se peč popolnoma ohladi (zaradi špraranja elektrike), boš toliko več zapravil, ko boš hotel peč ogreti nazaj.

Termoakumulacijska peč dela na tem principu, da se takrat, ko je poceni tok (ponoči) segreva na ful nekaj ur in ko se segreje, ostane cel dan topla. Ventilator pa potem piha topel zrak cel dan ven čeprav se peč ne segreva več, ker je že dovolj topla, da ni potrebno več segrevati.

Rad bi to, da bi se peč segrevala ponoči na ful (4 kW čez noč npr. 5 ur) kar pride recimo 4×5×0.066=1,32€ , ne pa da se mi segreva cel dan (1,5 kW čez cel dan npr.15 ur) kar pride recimo 1,5×15×1,1=2,48€. Kar pride mesečno skoraj 40 € razlike. Gre se za to, da je garsonjera veliko časa prazna in bi radi ogrevanje, ki je potrebno, da temperatura ne pade pod nulo in zmrznejo cevi, spravili na minimum.

1 kWh je pri poceni toku 0.066€
1 kWh je pri dražjem toku 0.11€

Bo dovolj jasno?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
To ti mora predelati nekdo, ki pozna osnove elektrotehnike.
Ker je peč več kot enofazna (dvo, tri) moraš speljati dovod do grelcev preko kontaktorja, katerega krmili timer (tisti, ki pride v vtičnico ni dober). Kontaktor skriješ v peč, je dovolj prostora, timer pa montiraš na zid. Glavni priključek pa pustiš, ker mora ventilator delati 24 ur na dan.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Takole je:
Rabiš enega električarja. Potem upaj da je v elektroomarici dovolj prostora za en kontaktor ( v peč ga jaz nebi tiščal). In tretje - ali lahko do peči potegneš nov dovod oziroma je v bližini vtičnica?

Na peč pride trifazno napajanje, poleg tega verjetno nula in obvezno ozemljitev, torej 5 žic.
Ventilator je enofazni. Tri faze bi v omarici moral locirati, prekiniti in vmes montirati dovolj močan kontaktor (rele bo prešvoh). Kontaktor vklapljaš ali z že montirano preklopno uro, a dvomim da imaš priklopljene njene kontakte, sedaj je pa do njih nemogoče priti, ker je pod plombo. Tako da kontaktor lahko vklapljaš tudi z dodatno uro/timerjem, ki ga je prav tako treba spravit v elektro omarico.

Nov dovod do peči ali pa vtičnico v bližini pa rabiš za napajanje ventilatorja (preko termostata seveda), v bistvu pa rabiš samo eno stalno fazo, ker nulo in ozemljitev že imaš v peči. Ta del je treba prevezati na sami peči.

Kot so ti zgoraj svetovali je tudi izvedljivo, vendar kot sem rekel - če je le prostor v omarici, daj kontaktor raje tja. V končni fazi tudi zaradi brnenja. V vsakem primeru pa poišči električarja.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
No hvala za podroben nasvet. Bom pokontaktiral enega električarja in ga prosil naj mi to naredi.
zmaga.gif

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Jest bi pa to drugače rešil. Sigurno ima peč nekje bimetal za vklapljanje grelca ane, ker sicer ne more vedeti kdaj se zadeva ohladi da je potrebno dogrevanje, no in za tem bimetalom bi jaz samo priklopil časovni rele in je stvar rešena. Po vsej verjetnosti ima ta bimetal potem še kakšen močnostni rele ali pa dejansko ni tako močan tok da bi bilo kaj nevarnosti. Časovni releji se pa tudi dobijo dovolj močni. Če pa nima bimetala ali pač nečesa ki daje komando da se grelec vklaplja potem pa ne bi vedel, vsekako pa je potrebo zadevo odpreti in pogledati od blizu.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik leni pravi:
Jest bi pa to drugače rešil. Sigurno ima peč nekje bimetal za vklapljanje grelca ane, ker sicer ne more vedeti kdaj se zadeva ohladi da je potrebno dogrevanje, no in za tem bimetalom bi jaz samo priklopil časovni rele in je stvar rešena. Po vsej verjetnosti ima ta bimetal potem še kakšen močnostni rele ali pa dejansko ni tako močan tok da bi bilo kaj nevarnosti. Časovni releji se pa tudi dobijo dovolj močni. Če pa nima bimetala ali pač nečesa ki daje komando da se grelec vklaplja potem pa ne bi vedel, vsekako pa je potrebo zadevo odpreti in pogledati od blizu.

Tale "bimetal" je trofazni pri vseh termoakumulacijskih
wink-1.gif

pravzaprav je cela zvezana "trofazno" do prikljucnih sponk,tam pa se odlocis za nacin priklopa
wink-1.gif

Jaz sem instalacijo ventilatorja locil in dodal kos kabla z vtikacem,ki je prikljucen kar v eno vticnico saj ima minimalno porabo(par W)
Obstojeca vticnica pa je v omari povezana na mocnostni kontaktor,ki ga krmili ura od stevca
wink-1.gif

Pri kontaktorju mora biti tudi stikalo za vklop stalnega gretja v slucaju,ce rabis stalno toplo pec ali v slucaju okvare ure
wink-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Ne vem več sicer, kako je bilo to zvezano v mojem stanovanju pred renovacijo, amoak...

Ta peč je sedaj pri bratrancu priklopljena na štrom, do nje pa pelje še en tenek kabelček na katerem je na drugem koncu termostat.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
pelje še en tenek kabelček na katerem je na drugem koncu termostat.

Tale termostat vkaplja samo ventilator za pihanje oziroma ogrevanje prostora.
Se en termostat je v peci in vkaplja grelce za segrevanje peci
wink-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.363
9.599
113
EU
Imel sem termoakumulacijsko peč, in jo vezal prek kontaktorja, ki je bil v električni omarici, pri dvotarifnem števcu.
Števec je vklapljal kontaktor (in peč), samo po nižji tarifi.
Na isti kontaktor je bil vezan tudi boiler v kopalnici.
Električni ventilator vežeš na dodatni kabel, in lepo priklopiš na sobni termostat, ki bo na steni.
Del instalacije po potrebi potegneš nadometno, v kabelskem kanalu.

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik leni pravi:

Tale "bimetal" je trofazni pri vseh termoakumulacijskih
wink-1.gif

pravzaprav je cela zvezana "trofazno" do prikljucnih sponk,tam pa se odlocis za nacin priklopa
wink-1.gif

Jaz sem instalacijo ventilatorja locil in dodal kos kabla z vtikacem,ki je prikljucen kar v eno vticnico saj ima minimalno porabo(par W)
Obstojeca vticnica pa je v omari povezana na mocnostni kontaktor,ki ga krmili ura od stevca
wink-1.gif

Pri kontaktorju mora biti tudi stikalo za vklop stalnega gretja v slucaju,ce rabis stalno toplo pec ali v slucaju okvare ure
wink-1.gif

Saj obstajajo tudi releji za trofazni tok. Sicer mi je pa ta varianta od gonzo.ta še bolj všečna.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Časovni rele za bimetalom priklapljat je tako kot kjerkoli. To ni bimetal, ampak je termostatsko stikalo, trifazno, ki deluje brez elektrike. Brez da bi dodal kontaktor nimaš s časovnim relejem kaj praskat, ker se bo samo pokadilo.

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Amm kakšna je razlika med kontaktorjem in relejem?
Da je časovni, je pač samo neko malo vezje zraven, kolker se jaz razumem, ne bom pa trdil in če je rele 4 polni lahko gor priključiš trifazni tok, kolker se jaz razumem.