Temperaturni šok

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
za polaganje gotovega parketa na talno ogrevanje (TČ) je kakšen (protokol)?

se pa ni naredil pred polaganjem keramike. A je to kaj narobe?
redface-1.gif

hvala

nacek

Guru
13. okt 2012
2.960
606
113
Iz pod svojo streho

Protokol v prvi vrsti ni namenjen sušenju ampak popuščanju napetosti v tlaku. Cilj, je da tlak tekom protokola pokaže slabosti in poči, kjer misli. Nato take divje razpoke, če do njih pride saniraš ("pošiješ") in narediš končno talno oblogo. To je veliko bolje, kot pa da poči tlak potem ko je na njem že keramična ploščica, saj bo počila tudi ta.
Logika pravi, da tlak tekom protokola izpostaviš maksimalnim razmeram, ki jih bo ta doživel tekom normalne uporabe.
To da se tekom protokola estrih tudi posuši (če še ni suh) na primerno stopnjo vlažnosti je stranski in ponavadi želen učinek protokola.
Majster za TČ, ne bo dal garancije na položeno keramiko ali parket. Zato pri tem upoštevaj navodila parketarja keramičarja in ne monterja TČ. Onadva dajeta garancijo.

Če nimaš ravno pasivne hiše boš občasno v talno spuščal temperature višje kot 30, zato mislim, da je monter TČ v zmoti.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
hmmmm

Po vsem tem sem sedaj v veliki dilemi, kako naj sedaj opravim s tem postopkom sušenja estriha, ko že imam položeno keramiko.

Namreč, 20.9.2012 so mi naredili estrih. po ca. 1 mesecu in pol sem položil keramiko, brez da bi naredil tale šok (po pravici povedano nisem nikoli slišal za to) + tega še nisem imel vgrajene TČ, tako da se ni kurilo.

Od nekje 1.12 (mogoče kakšen dan-dva prej) sem začel ogrevati in ca. 3 tedne imel temperaturo vode v ceveh na 25°C (zrak je bil takrat v prostoru ca. 18-19°), šele nato sem čisto slučajno našel to temo. Nato sem nastavil temp. za 3 dni na 30°C, potem 3 dni 35°, 1 dan na 40° (temp. zraka je bila ca. 27°), danes pa sem nastavil na 45°, jutri bi nastavil na 50°, v čet. na 55° in potem vsaki dan za 5° stopinj manj.

A mi lahko prosim poveste, če bi s tem že lahko videl, če bo kje popokal estrih, tam kjer pride parket oz. pokanje keramike?
Zdaj kdaj sploh lahko pričakujem prve znake pokanja, če le-ti bodo?
Zdaj ne vem kako dolgo naj imam nastavljeno zadevo na 55°, saj je že sedaj v hiši sauna, tam v tistem .pdfju pa piše, da 12 dni??
A je kakšen problem, če hišo prezračim samo 1x na dan, al bi blo boljše, da bi imel okna odprta na "kip"?
A je pred polaganjem parketa potrebno obvezno izklopiti TČ, ali je dovolj, da nastavim T vode v ceveh na 25°?

Zdaj a slučajno ve kdo, če ima Daikonova Altherma možnost programske nastavitve tega protokola?

hvala za pomoč in lp

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.037
3.712
113
Sedaj bi moral imeti že praktično suh estrih. Sam tega temperaturnega šoka nisem delal, estrih pa se je sušil 10 mesecev po naravni poti in nekako nimam namena sedaj greti vsega skupaj na visoke temperature, ker že sedaj, ko začnem ogrevati regulacija v estrih spušča 45 stopinj kar seveda kasneje, ko se temperatura ustali pade na 25 stopinj. Je pa sam estrih diletiran na več plošč in doslej je edino kar sem opazil ena majhna razpoka v kuhinji, pa še ta je nastala med naravnim sušenjem.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
zdaj ne delaj ničesar ker ni več potrebe
wink-1.gif
.

Začni normalno ogrevati objekt (oz. ga boš, ko boš vseljen če še nisi).

Zdaj ko je keramiak noter niam smisla izzivat napetosti ker ti bo res kaj počilo. Jaz nisem nikjer delal nobenega protokola, pa tudi ni nobenega problema. Vsi estrihi še vedno v enem kosu.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
To sem tudi sam razmišljal, da sedaj ko je keramika že položena, nebom nekaj obremenjeval estriha do max., šel bom le do 45° za 1 dan in potem lepo po 5° manj vsaki dan do 25°. Zdaj bo kaj pač bo, se bom pustil presenetit. Je pa bilo danes zjutraj pri nastavljenih 45° v hiši 27° in v praksi ni šans da bom kdaj potreboval takšno temperaturo
smile-1.gif

nacek

Guru
13. okt 2012
2.960
606
113
Kaj je pa keramicar povedal glede tega, pa saj je dal garancijo na izvedbo ??????

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
žal mi o tem ni nič povedal in če nebi tega prebral na netu itak nebi vedel za ta T šok
uf-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Ne, ker je zadeva novogradnja in je bila zadeva izpeljana preko izvajalca, jaz sem izbral le keramiko. Ampak mislim, da ob bilokakšni napaki nebi smelo biti problema za reklamacijo.

A sem jaz kot kupec, po bilokakšnem kakšnem zakonu zaščiten za kakšne skrite napake?

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
zakaj bi zdaj rad forsiral estrih na 45 st.C? v čem je fora?

Teh temepratur estrih itak nikoli ne bo videl..čemu zdaj silit tja. Zadevo imaš položeno. Konec debate. a sid elal šok ali ne nima zdaj več veze.

Začni z normalnim ogrevanjem,. Itak ob dobri izolaciji s temepraturami nad 35 stopinjami nimaš kaj početi.

Razen če si se zdaj odločil da na vsak način poskušaš počit estrih...potem pa kar pogumno, mogoče ti uspe.
evil.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
forsiral bi ga zato, ker še nimam položenega parketa, po drugi strani pa zopet ne, ker imam položeno keramiko

to je point vsega....bom pa danes znižal T za 5° in tako vsaki dan do sobote, ko bom nastavil na najmanj kar gre oz. 25° in tako pustil dokler ne mislim položiti parketa.

A pri polaganju parketa naj izklopim TČ za 2-3 dni, al ga naj kr položim na estrih, kjer bo voda v cevem nastavljena na 25°?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
polaganje česarkoli se mora izvajat ob izklopljenem talnem gretju!

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
hmmmm

Po vsem tem sem sedaj v veliki dilemi, kako naj sedaj opravim s tem postopkom sušenja estriha, ko že imam položeno keramiko

Tudi jaz ne bi nobenega protokola delal. Le čemu? Saj ne boš nikoli potreboval tako visokih temperatur. Ploščice si položil po mesecu in pol. Verjetno si imel "suhi" estrih, saj se večinoma takega danes dela, tako da po tem času (po mojem) ni noben problem.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Imam še samo eno vprašanje

Kupil sem dvokomponentno lepilo od Mitola (parketolit 1550) in sedaj bi rabil še "prajmer" oz. predpremaz. Zdaj kako naj zadevo mešam, če je estrih star 3 mesece (1 mesec se kuri talno). A mešam predpremaz 1:1 z topilom ali kako drugače? Koliko količine rabim za ca. 53m2?

hvala

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
Yogi,
v kakšnem stanju je hiša/objekt? Se boš vselil ali ................?
Poraba napram škodi oz. potrebni sanaciji pohidne površine (tlaka) , če se ne izvede protokol, je malenkost!!
Greje je avtomatsko, po samem programu; tu niaš kaj vpliva, saj je program tako nastavljen. Poglej, kakšno mašino imaš in ali lahko sam protok izvedeš ročno. Vsekakor pa moraš sprostiti z visoko temperaturo, napetosti v estrihu = poči kjer en potrebno. Razliko boš lahko opazil na samih dilatacijah estriha pod vrati oz. večji površini v hiši.

LP