Telo se mi je navadilo na manj škodljivo hrano

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik masterr pravi:

....tud pšenična obstaja 1250, ampak meni ej zanič tak kruh, čeprav mešam 50:50, čez 2 dni je kruh že precej star in se kr v grlu ustavlja, ržen pa super dober kruh.

Da nis ti tale dva kruha pomešal?! Čisti rženi kruh je podplat že ko je frišno pečen, nikar ko se še posuši čez dan ali dva. Že pri mešanju s pšenično moko moraš bit hudo radodaren s pšenico, da dobiš ven uporabno teksturo. Je pa ržen okusen v vseh variantah; vsaj meni ...
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
No, temu peku bi jaz nekaj nabil nekam
10.gif
Ce lahko jaz doma naredim kruh, ki je cisto normalno temen izkljucno zaradi moke (brez kakrsnegakoli dodanega kofeta) in ce lahko takega prodajajo v trgovini od nekaterih (sicer bolj redkih) pekarn, je to ocitno izvedljivo.

Le kaj naj si potem mislim o ostalih njegovih izjavah, ce ze glede take osnovne stvari klati bedarije in isce izgovore ? Sama lenoba in preracunljivost (aka zidovska pogoltnost) jih je, namesto da bi naredili kot se zagre. Jaz nisem pek in vse skupaj ni nobena znanost (sem napisal v eni drugi temi, kjer je bila govora o kruhomatih - jaz delam brez tega) pa se mi ni treba izgovarjani na nic. Ce lahko jaz to naredim, bo nekdo, ki se s tem bavi profesionalno, opravil kvecjemu boljse.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ooooha, ustav konje. Kako to misliš, da ti doma narediš normalno temen kruh?
Nimaš šanse da doma narediš kruh take barve kot je "črni" kruh v trgovini, pa če uporabiš najbolj "črno" moko ki jo lahko dobiš.
Če misliš na kruh iz kuhomata in predpripravljene mešanice pa pomisli še enkrat.

(vem iz izkušenj, ker sem že pekel doma tudi rženi (mešani) kruh; precej temna moka, verjemi; pa ni niti senca proti "črnemu" iz pekarne. ima pek kar prav)
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Naredim temen kruh vsaj take barve, kot je polbeli Jelenov iz trgovine. Ali dam mesano moko (v kateri je polbela 850 in rzena 1250) ali pa cca. pol bele (ena navadna "gladka" za pecivo in podobno) in pol pirine. "Crn" kot piranski zupan pac ne more biti, ker ne dam samo ne-bele moke noter, to je menda jasno, je pa cisto zgledno polbel.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Eeee, to pa ja. Ampak tukaj govorimo ravno o tem piranskem županu (dobra tale
aplauz.gif
), če se jaz ne motim. Ker ko v trgovini rečeš da češ met črni kruh, ti da takega kot da je bil pozabljen v peči ... Tega pa doma ne moreš ponovit z normalnimi sestavinami, brez barve (take ali drugačne). Ne dobiš polbelega ali pa jelena ali krpana ali soseda ali kaj drugega v tej smeri (kar izgleda dokaj normalno ...)

Ampak, če sem čisto pošten, so meni tile črni kruhi čisto v redu. Imajo eno posebno aromo in če za barvanje res uporabljajo kakav ali pa pražen slad, mi je jasno zakaj je temu tako ...
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Citat:
Uporabnik masterr pravi:

....tud pšenična obstaja 1250, ampak meni je zanič tak kruh, čeprav mešam 50:50, čez 2 dni je kruh že precej star in se kr v grlu ustavlja, ržen pa super dober kruh.

Da nis ti tale dva kruha pomešal?! Čisti rženi kruh je podplat že ko je frišno pečen, nikar ko se še posuši čez dan ali dva. Že pri mešanju s pšenično moko moraš bit hudo radodaren s pšenico, da dobiš ven uporabno teksturo. Je pa ržen okusen v vseh variantah; vsaj meni ...

V bistvo je bila mešanica ržene in polbele moke, se prav tip 1250 in 850
Jedel pa sem tud polnozrnatega tipa moke 1250 + polbela.

Ržen + polbela moka zmaga
Poskusil bi še ržen in polnozrnat-pirin (mercator ima nekaj takega) kruh.

Pečem si ga sam.
 

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.132
70
48
123
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Citat:
Uporabnik dijo_porko pravi:
Zdravo življenje je dolgočasna pot do smrti.

bonk.gif


Kaj misliš ti, da ti zdrava prehraa nuca samo da dalj časa živiš, še marsikaj druzga vpliva, kot življenjska doma, počutje, boljša prebava, nikol nobenih bojazni pred povečanjem teže, zdravnika ravno ne boš potreboval vsakič, imunski sitem se ti krepko izboljša.....dejstvo je, da s pravilno in zdravo prehrano si izboljšaš življenjski stil v parih mesecih in z zdravo prehrano nadaljuješ.

Kakor komu, vsak naj odloča kako bo živel a jaz sem 100%, da se splača posegat po nepredelani hrani in z 0% maščobe.
Čokolade, piškoti in podobno sranje pa je danes še vedno predrago.

Sam ti si pa iz enega ekstrema padel v totalno nasproten ekstrem. Sej je super, da hodiš v naravo... ampak, da gledaš za vsak griz koliko ima kalorij in se sekiraš, ker ima 1,3% maščobe, mi je pa zgrešeno.

LP