Če hočeš naredit, tako kot je treba, rabiš opremo, ki podpira VLANe, da na box spraviš netagiran DATA VLAN (za spored, ogled za nazaj, yt, itd) in tagiran VIDEO VLAN (za live TV prekso multicasta). Da se tudi skonfigurirat z alternativnim fw ala OpenWRT na večini consumer "routerjev". Če Telekomov CPE uporabljaš tudi kot router, potem itak naprej ne rabiš routerja ampak samo switch(e) in WiFi AP(je) . Lahko seveda tudi domač "router" uporabljaš zgolj kot switch in/ali WiFi, routing pa izklopiš.
Je pa koristino, če oprema podpira še IGMP snooping, da ne šprica multicast po vseh portih.
Sigurno bo kso predlagal, da enostavno uporabiš navaden dumb switch, ki ga priklopiš na port za box. To lahko deluje ali pa tudi ne (odvisno kaj switch naredi s tagiranimi okvirji, ki jih načeloma ne podpira). Predvsem pa zna letet kak brodcast med različnimo VLANi, kjer ne bi smel, in jaz tega ne bi počel.
Zdaj če ti "router" ponuja konfiguracija za IPTV se da mogoče celo s stock fw nastavit. Napiši kaj točno imaš.
Sploh ni nujno, vse je odvisno od tega kaj od opreme imaš na voljo, kako zadevo priklopiš in skonfiguriraš.Seveda lahko, samo je pac v tem primeru clovek obsojen na telekomov router. Marsikdo bi si zazelel svoj router in ce to naredis potem bos cez njega peljal samo netagiran promet, za TV moras potem peljat svoj kabel. Razlogi so prakticne narave. Bo pa tudi telekom kmalu presel na hls tudi za tv, tako da potrebe po teh vlanih ne bo vec.
Na samem USG mogoče ne (vsaj ne preko UI), lahko p tako kot sem napisal zgoraj, bodisi z dvema kabloma (DATA v WAN na USGju in VIDEO/Trunk na stikalo ter ustrezna konfiguracija) ali pa samo trunk na stikalo pa potem naprej DATA do WAN od USGja in VIDEO VLAN kot tagiran na porte za box.Sicer ce ima za router ubiquiti edge er-x potem se da. Ce ima USG, potem se ne da.
Na samem USG mogoče ne (vsaj ne preko UI), lahko p tako kot sem napisal zgoraj, bodisi z dvema kabloma (DATA v WAN na USGju in VIDEO/Trunk na stikalo ter ustrezna konfiguracija) ali pa samo trunk na stikalo pa potem naprej DATA do WAN od USGja in VIDEO VLAN kot tagiran na porte za box.
Meni nekako ne uspe skonfigurirati Mikrotika, da bi VLAN3999 šel samo dorektno čez switch. Mi manjka znanja za to. Tam v meniju imaš VLAN opcijo v Interface listi, v meniju bridge in še v meniju switch. Ampak karkoli sem okrog vlanov poskušal tam v meniju switch sem sesul router (safe mode je zlata vreden).
Zato sem jih pač dodal samo v interface meniju in jih potem dal v skupen bridge in vklopil igmp snooping.
Na Hap Ac2 dela odlično, obremenjenost procesorja ob 100 mbit DL in 17 Mbit UL in treh tv streamih je nekje 20%. Najprej sem sicer poskušal to rešiti s starim 2011 ampak tam začne stream cukati kakor hitro malo obremeniš internet zraven.
Predvidevam, da bo prehod na HLS povzročil prenehanje delovanja multicasta direktno na računalniku. Imam prav?
HLS laufa preko HTTP(S)ja (HLS = HTTP Live Streaming), tako da gre za običajen (TCP) unicast promet, ki ga lahko pelješ čez public internet. Več ali manj gre za video razbit na nekaj sekundne chunke, ki jih preko HTTP(S)ja servisaš s pomočjo m3u8 playliste. Poleg tega imaš lahko več različnih kvalitetnih profilov in klient izbire primernega glede na trenutno prepustnost (če je premalo pasovne širine izbere slabšo kvaliteto, da zadeva še vedno deluje). Imaš seveda več variacij HLSja (fMP4-HLS, TS-HLS, ...) pa tudi alternative ala MPEG-DASH. Ti pa tak prenos prinese nekaj dodatnega delaya. EON uporablja HLS in zadeva že sedaj dela kjerkoli znotraj EU. T2 po drugi strani TV app (ne pa tudi mobile appa), ki je del fiksne naročnine, omejuje na IP priključka ampak se da seveda rešit z VPNjem. Imaš pa tudi ločeno T2 TV OTT naročnino, ki dela tudi drugje.Nimam nobenih izkušenj s HLS. A se to potem pošilja npr. tako kot sedaj EON in T2 tv v aplikaciji, da pač odžira internetni promet? Ali se zadeva da kako ločiti in usmeriti po želji npr. tudi izven, ko recimo greš kam na vikend ali dopust (če nas bojo spustili)?