Tek - problem s koleni

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Kolesarstvo. rolanje?

Se mi ne dopade nič od tega
tongue-1.gif

ErazeM4

Pripravnik
1. mar 2008
191
0
16
Se preden se odpraviš teči tudi kaj ogreješ???
Priporočam ti, da preden začneš s tekom se vsaj 10-15min ogrevaš... Potem pa začneš lepo z počasnim tekom in povečuješ intenzivnost. Po koncu teka pa tudi lahko še malo razteguješ. Najbolje pa je, da greš pod mrzel tuš.
Pa najprej začni z majhnimi razdaljami, ki jih lahko pretečeš brez večjih problemov oz. naj bo razdalja tako velika, da te kolena po teku ne bodo bolela in tako razdaljo potem preteči v 14 dneh npr. 7krat in potem poskusi s povečanjem razdalje.
Mislim, da je vzrok tvojih težav predvsem to, da tvoje telo ni bilo navajeno na obremenitve in sedaj ko si kar naenkrat začel športati je to "šok" za telo...
Glede nakupa dobrih tekaških copat pa si naredil prav!

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
Tek po ravnem obremenjuje kolena, to je res. Tek navzdol jih obremenjuje še bolj.
Pri teku navkreber so pa obremenitve kolen precej manjše. Poleg tega se da z rednim tekom v hrib okrepiti mišičje in vezi okoli kolen.

Če nisi ravno kje v panonski ravnici doma, najbrž velja poskusiti. Jaz že deseto leto tečem skoraj izključno v hrib. Enkrat ali dvakrat na teden kakšnih 8 - 10 km navkreber. Občasno pa malce daljši zalogaj: cca 15 km.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
kolega je bil kakšno leto na kitajskem, laufat po mestu ni mogu pa še kolen je mel sfukan, Pa je laufu po štengah gor pa z liftom dol.
smile-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Ponavad je lih obratno
smile-1.gif

Res je!

Jaz recimo občasno ko sem navoljen večernih run-ov, grem na kalvarijo v mb, kjer je 455 stopnic, pa ti rečem da je
spust prava muka, vsaj meni, ne ujamem ritma, stopnice so mi za pol koraka pre-narazen, skratka sama štala.
smile-1.gif

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Eno informacijo : glukozamin bi pomagal tudi, če koleno
boli brez da ga obremenjujem ? Imam namreč bolečine
v kolenu.

Flacco

Pripravnik
17. mar 2009
273
0
16
Citat:
Uporabnik matix pravi:
No, sem odšel v TS in je prodajalec pogruntal, da potrebujem copate za "normalno stopalo", med drugim mi je priporočil Nike TRI-D RUN III, katere sem nato tudi nabavil, so bile pa med cenejšimi - mislim da 80e, ponujal pa mi je tudi take za 130e, ampak ne vem... preprosto škoda se mi zdi dat 130e, da bi potem ugotovil, da stvar še vedno ni taka, kot bi morala bit... če bi pa imel 100% zagotovilo, da me bodo superge rešile muk v kolenih, bi pa tudi 150e+ dal za njih !!

Nato sem šel na probni tek in moram rečt, da je razlika prej/sedaj kar velika... desno koleno (katero me je prej od obeh najbolj bolelo), je bilo zdaj čisto OK, brez bolečin, v levem kolenu pa še vedno ni v redu in me še vedno boli, tako da sem moral spet predčasno zaključit s tekom!
frown-1.gif
Se pravi, nekaj napredka je, vendar še vedno ni OK!

A je možno, da se bo levo koleno mogoče kaj "privadilo" na nov copat?

Kar se tiče glukozamina: to zadevo sem "nevede" jemal preteklih par mesecev (mama mi je dala neke tablete, ko so se začele bolečine - Osteo Bi-Flex in sem šele zdaj pogruntal, da je to v bistvu glukozamin), ampak zaradi tega se ni nič popravilo.

Kaj pa ce si v levi nogi pronator, v desni pa supinator?
grims-1.gif

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Kupiš pronatorski copat ali pa supinatorski. Odvisno kaj je bolj izrazito. Saj marsikdo je pri določeni hitrosti pronator, potem pri višji pa začne na določeno nogo tečt nevtralno (kar je redkost) ali pa je supinator.