TČ zrak-voda

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Imate tudi vi zraven kompleta daikin še kakšne dodatne kontrolerje? namreč eni mi vztrajno dajejo v predračun tudi seltronovo avtomatiko za 600 EUR . http://www.seltron.si/seltron-...ml#.VS-CfazVc6A

je to potrebno?

Za vremensko vodenje, kot ga priporočaje je potrebno kaj zraven naročiti ali ima daikin vse to v kompletu?

Kateri bojler je boljši - emajliran ali nerjaveče jeklo ?

Ta avtomatika je potrebna, če imaš še kakšen razdelilnik ogrevne vode, s črpalkami, mešalnimi ventili itd... Tak krmilnik vodi sekundarne ogrevalne kroge, če je sistem tako narejen.
Napiši kako je pri tebi predvideno, čeprav verjetno ima že sama avtomatika v TČ možnost vodenja dodatnih mešalnih krogov.

Napiši katera TČ je predvidena

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Kot sem že napisal v par postih na začetku teme, bi vgradil Daikin 8 kw, samostoječo z vgrajem bojlerjem. ( čeprav razmišljam, da bi mogoče dal stensko in posebej boljer daikinov - neerjaveče jeklo. Nevem kakšen je ta vgrajen? )
Položeno je talno ogrevanje na dveh etažah - dve omarici.
Drugega pa nič.
Torej, rabim toplo vodo za umivanje in pitje/kuhanje in talno ogrevanje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
tako je, vso elektroniko o kateri govori karakala lahko kasneje gor obesiš, v kolikor misliš, da sistem ne deluje ko bi želel in bi se ga dalo s tem izboljšati. Edino kar je, je treba elektriko pripeljat kot da vse to bo. Kar je cenovno drobiž proti dejanskim neuporabnim nakupom pa zelo future proof.

Verjemi za ogrevanje in toplo vodo za tuš in posodo bo najlepše delovalo, če se bo manj kompliciralo.

Bojler. Je tu kaki monter, ki bi kaj rekel okoli tega? Čisto vsak ki je k meni prišel, pa naj si so še tako nasprotovali glede vrste in firme TČ, je svetoval bojler posebej:
- originalen precenjen
- majhna kača - več časa se porabi za ogrevanje vode
- vgrajen je v sklopu TČ. torej tudi vse povezave so narejene znotraj nje. Če je kaj narobe ostaneš brez komplet mašine, ker je vse skupaj kot celota pod garancijo in predmet servisa. Če je posebej, se lahko popravlja vsako stvar posebej, pa vse povezave so delo monterja, ki jih lahko štima neodvisno od Tč in bojlerja
- bolj future proof. Četudi menjaš TČ, bojler kamot ostane in obratno.

Tako je bilo meni razloženo oziroma tako sem razumela. Ker imam prostora dovolj (pomanjkanje prostora je edini argument za integriran bojler), je bil nobrainer. Boljši bojler za manj denarja. Kaj češ še razmišljati?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Jaz bom grel dve različni vodi, drugače pa tudi poenostavljeno kot karakala,t ako da se nagibam podobni zadeve in daikinu.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
tako je, vso elektroniko o kateri govori karakala lahko kasneje gor obesiš, v kolikor misliš, da sistem ne deluje ko bi želel in bi se ga dalo s tem izboljšati. Edino kar je, je treba elektriko pripeljat kot da vse to bo. Kar je cenovno drobiž proti dejanskim neuporabnim nakupom pa zelo future proof.

Verjemi za ogrevanje in toplo vodo za tuš in posodo bo najlepše delovalo, če se bo manj kompliciralo.

Bojler. Je tu kaki monter, ki bi kaj rekel okoli tega? Čisto vsak ki je k meni prišel, pa naj si so še tako nasprotovali glede vrste in firme TČ, je svetoval bojler posebej:
- originalen precenjen
- majhna kača - več časa se porabi za ogrevanje vode
- vgrajen je v sklopu TČ. torej tudi vse povezave so narejene znotraj nje. Če je kaj narobe ostaneš brez komplet mašine, ker je vse skupaj kot celota pod garancijo in predmet servisa. Če je posebej, se lahko popravlja vsako stvar posebej, pa vse povezave so delo monterja, ki jih lahko štima neodvisno od Tč in bojlerja
- bolj future proof. Četudi menjaš TČ, bojler kamot ostane in obratno.

Tako je bilo meni razloženo oziroma tako sem razumela. Ker imam prostora dovolj (pomanjkanje prostora je edini argument za integriran bojler), je bil nobrainer. Boljši bojler za manj denarja. Kaj češ še razmišljati?

In kateri je potem boljši bojler za manj denarja? 300L. Si vzela od Daikina tudi al katerega drugega?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Nimam ne daikina TČ, ne bojlerja. Kupuje se na veliko Lentherm pa Austria Email, jaz imam sicer Cordivari, ki mi ga je privlekel monter, ker je bil cenejši od Austria Email, dvomim pa da je cenejši od lentherma. Pa še za enega poljskega - Galmet, sem slišala, ampak nobenega resnega feedbacka. Mogoče kdo tu pozna, pa lahko komentira.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Zanimivo.. jaz sem cel čas mislil, da imaš Daikina in govoriš iz prve roke.

No sej je vse en isti šmorn...edino pač, da se TČ različno obnašajo.

V glavnem ločen bojler priznane znamke je priporočljivo, ne?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Je že Jabe dobro povedala...

Z originalom bojlerja nič ne fališ, je pa cena kar zasoljena. Gledati moraš da ima bojler čim daljšo kačo (čim več m2 izmenjevalne površine), ker če ta ne bo zadostna, bo imela TČ probleme s segrevanjem vode.

Drugo kar je...ker je TČ nizkotemperaturna (običajno imaš nastavljeno temp. vode okoli 45 stopinj) se ti lahko zgodi da ostaneš brez tople vode, ko pride do višje porabe - primer: dva se stuširata, voda se ohladi,... tretji pa dobesedno mrzlo vodo. Kaj se zgodi? Voda se v bojlerju plasti..topla na vrhu, hladna spodaj. Ko senzor zazna ohlajenost vode (npr. 40 stopinj) se vklopi TČ...a v resnici je tako topla voda zgolj na višini senzorja,s podaj ima mogoče 20 stopinj. Ob vklopu TČ pride do mešanja vode (zaradi temperaturnih razlik) in ti v trenutku pade temp. vode na mogoče 35 stopinj ali manj...kar bo pomenilo, da boš ti pod tušom sočno preklinjal.
Iz tega razloga je pri nizkotemperaturnih sistemih boljše vzeti čim večji zalogovnik, da ne prihaja do pretiranih padcev temperature vode med tuširanji/banjanji... (odvisno koliko vas je/bo ter koliko ste potratni).

Torej...najmanj 300 litrov, raje pa 400 ali 500 litrov....hkrati lahko z večjo zalogo tudi bolj špekuliraš s ceno ogrevanja, saj greješ bojler izključno v MT.

Sam sicer nimam izkušenj z bojlerji a kolikor slišim so cenovno ugodni, 'TČ ugodni', že omenjani 'austira...' bojlerji.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Ja niso niti tako cenovno ugodnejši od original Daikina. Hranilnik tople sanitarne vode Daikin EKHWS : http://www.e2e.si/ponudba/zalogovniki-za-sanitarno-vodo-in-ogrevanje/daikin/ 300 L je 1.187 EUR brze ddv. In ima vgrajen električni grelec.

Austrija emaijl HRS 300 je 1.175 EUR http://www.austria-email.com/products/domestic-water-tank/domestic-water-tank-hrs/ nima grelca.

kaj te vem... zdaj še je to dilema. Ja nebi glih rad ostal brez tople vode. Zdaj smo 3je bo nas pa 4
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
OK...tu nimaš kaj pomišljat in vzameš original! Grele je tudi dobro imet, če pride do izpada TČ da imaš vsaj toplo sanitarno vodo.

Fr3dy

Pripravnik
7. okt 2012
38
0
6
Ne boj se, ne boš ostal brez tople vode. Nas je 5 in imamo 200l original bojler brez elektro grelca, in je tople vode vedno dovolj.
Krmilnik je nastavljen tako, da daje prednost gretju sanitarne vode.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Ja, eni pišejo na forumu podsvojosteho, da se jim pri daikinu grelec za sanitarno vodo, ta ki je v bojlerju vklaplja ko je temperuraj zunaj več kot 21 stopinj. Kje je tu logika?
Kaj pa če res vzameš en bojler, ki nima grelca in ga priklopiš na stensko Daikin tč, a potem nimaš tople vode,ne ko zunaj minus in ne ko je nad 21 stopinj, wtf?

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Ni čisto res, da je topla voda vedno. Ko temperatura doseže 35 stopinj, zunanja enota preneha delovati, če pa je na soncu pa še prej. Pri temperaturah pod 0 stopinj pa še nisem doživel, da bi zmanjkalo tople vode.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
dobro, to bi bil res problem, če se tudi ponoči ne bi T spustila pod 35.

Fr3dy

Pripravnik
7. okt 2012
38
0
6
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Ja, eni pišejo na forumu podsvojosteho, da se jim pri daikinu grelec za sanitarno vodo, ta ki je v bojlerju vklaplja ko je temperuraj zunaj več kot 21 stopinj. Kje je tu logika?
Kaj pa če res vzameš en bojler, ki nima grelca in ga priklopiš na stensko Daikin tč, a potem nimaš tople vode,ne ko zunaj minus in ne ko je nad 21 stopinj, wtf?

Naš Daikinov bojler nima el. grelca. Cel čas imamo toplo vodo in je nikoli ne primanjkuje.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
meni so že priklopili TČ... Sem vzel Daikin z vgradnim bojlerjem 260L....

Že laufa na 40 stopinj voda v estrih... za pregretje estriha bo to dovolj ne?

Namreč, monter mi je rekel, da se ne da vklopiti program za estrih, ker je zunaj prevroče in mu javlja napako...
Zdaj pa že od torka šibam vodo v cevi na 40 stopinj...včeraj sem dvignil na 45... samo še danes zjutraj ni presegla niti 40.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
ja to je bilo tudi pri nas. sredi avgusta smo kurili na polno pa smo mensezdi enkrat komajda prilezli na 40 stopinj. drugače pa smo se okoli 37 sukali. bo dovolj, baje, ker toliko v talnem itak nikdar ne bo, vendar so mi rekli naj vseeno ne krajšam časa protokola.