TČ zrak-voda

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Ne morem verjeti, da še noben ni odprl te teme.
Eko sklad bo dal razpis ven 15. aprila, danes so meli to temo na seji vlade.

Podatki : 200 m2 talnega ogrevanja, 15 cm izolacije fasade stiropor grafit, 35 cm izolacije knauf steklena volna 0,32 ravne plošče pod streho, okna 3 slojna 0,6.

TČ Daikin. Koliko močno, 8 kw ali 11kw ?
confused-1.gif

Lp

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Daikin bo 8 kW dovolj.

Sam sem se pri zelo podobnih razmerah na koncu odločil za 11kW Toshibo in mi po slabega pol leta ni žal, je pa res, da je bila malo dražja.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Jaz imam podobno hišo in imam 11kw zubadan, vedno omejeno na 70% moči max. Tako da bi z lahkoto imel tudi 8 kw. (je pa nisem vzel zaradi 1 faznega motorja in male razlike v ceni)

Nazadnje urejeno:

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Kaj pa če ne dam 15cm grafitnega stiropora ampak navadnega, bo 8kw še vedno dovolj?
Jaz imam gor 20 cm navadnega EPS, pa so mi vsi rekli toplotna 8 kW vrh glave.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Kaj menite na to rešitev:

torej ogreva se 200 m2 s talnim ogrevanje, to je cca 1700 m2 cevi.

Daikin LT kompaktna 8 Kw + v pritljičju v omarici elektrotermičneglave cca 9 kom + v nadstropju v omarici elektrotermičneglave cca 8 kom in potem v vsaki sobi brezžični termostat.

Bo ta Daikin vgrajena obtočna črpalka to zmogla?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
A to že imaš ali razmišljaš v tej smeri?

Če imaš bom raje tiho
evil.gif
če nimaš...8 kw daikin ja, vso ostalo šaro tudi pod razno ne. Pretoke boš enkrat nastavil (da boš nastavil želene temperature po sobah) v razdelilni omarici za vse večne čase. Hišo moraš tako ali tako imeti celo konstasntno nagreto. Ne rabiš nobene navlake.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Nimam še, naredil bom sedaj ko pride eko sklad. Sem pa 99% prepričan, da bom tako naredil.
Sprva sem mislil narediti dva ogrevalna kroga, pritličje posebej in nadstropje posebej. Ker bom imel še kamin v dnevni (pritličju). Za to bi potreboval 2 obtočni črpalki in vse kar spada zraven. Cenovno je približno isto v primerjavi z brezžičninimi termostati.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Vse lepo in prav, ampak zakaj hudiča elektrotermične glave ? Pri talnem ogrevanju?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Lahko pa dejansko vse skupaj ven vržeš pa zapraviš za kaj bolj pametnega. Tega dejansko ne rabiš. Prvo sezono se boš malce igral s krivuljo, to je pa to, kar se ogrevanja tice.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Če razmišljaš na ta način potem rabiš radiatorje in ne talno.
smile-1.gif
Celo hišo ogrevaš na enako temperaturo (razen spalnice in kopalnic). Če nekje rabiš konstantno drugačno temperaturo to nastaviš s pretokom v ustrezni veji. Na neke prilagoditve tekom dneva (npr. toplo čez dan in hladneje ponoči) lahko pa pri normalno izvedenem talnem zaradi vztrajnosti kar pozabiš.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
tako je. reci še, da imaš rekuperacijo, pa ti povem, da se lahko 24/7 ukvarjaš s tem, da bo imela vsaka soba svojo T, pa je ne bo imela. Kar se pa tiče elektroglav. Ne splača se, ker to narediš enkrat sam. Prvo sezono štartaš z vsemi ventili do konca odprtimi in v tistih sobah, kjer je pretoplo enostavno na roko malo zapreš. To ponoviš tiste max 2x, da je v sobi tako kot želiš. Zapreš omarico in se je nepipaš nikdar več praktično.

Pa treba bo preskok narediti iz radiatorjev na talno. To je bilo meni jako zaj*. Pri radiatorjih imajo termostati smisel, ker se takoj odzovejo. Pri talnem pač ne, ker vsaka stvar, ki ti jo termostat naredil, bo efektivna čez 6h. Ves ta čas bo pa termostat zaznaval da ni tako, kot je nastavljeno. Termostati nimajo kaj iskati v hiši s talnim, ker samo motijo. TČ naj dela po zunanji krivulji pa set point boš dal par stopinj gor ali pa dol, ko boš vremensko napoved bral, pa boš videl da je zunaj v naslednjih dneh v iber sonce ali pa skoz dež. Sonce je pač edini,, ki ti moti floro pa favno, ker se hiša bolj ali manj segreva čez okna.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Imam tudi rekuperacijo. Hiša je novogradnja, položeno je talno. Torej naj bo en ogrevalni krog za vso hišo in to preko vgrajene obtočne črpalke v toplotni črpalki ?
V dnevnem prostoru (kuhinja + dnevna soba,skupaj cca 70 m2) imam predviden kamin. Črpalka bi seveda grela 24/7. Kaj pa ko pridem ob 17h domu iz službe in si zakurim v kamin. Kako potem zaprti dotok vroče vode v talno v tem prostoru?

Zgoraj je Clueless napisal : "Celo hišo ogrevaš na enako temperaturo (razen spalnice in kopalnic)." Kako potem nastaviš temperauro v spalnici in kopalnici? Ne preko termostata?

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Mi smo imeli brezžične termostate in talno gretje po sobah...prvi 2 leti,.. potem je pa vse skupaj letelo ven
smile-1.gif
Mal sem se igral s pretoki in to je bilo to,..sedaj zadnje 4 leta, ne pipam pretokov,... in dela

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Kopalnice imaš odprte na polno, spalnice pa priprte, ali celo zaprte. Ostali prostori pa so nekje vmes po filingu oziroma željenih temepreatura vprostorih. S kamino sicer zjebeš sistem, ampak če gaboš dosti kubal, pač dnevno sobo pripreš. Termostat (merilec notranje temparture pa imaš v nekem nevtralnem prostoru., ne ravno poleg kamina. Tako jaz razmišljam in tako bom tudi hišo nastavljal.