tc 12kW monoblok ali klasicna klima tc

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
naprimer, LG monoblok tc, 3-fazna, 12kW, 5580eur + 250eur elektrika (napeljava kabla od omarice do tc) + vodna povezava med kurilnico in tc (preboj cez steno) + podstavek (z montazo monobloka) + 200 eur zagon = precej pod 12800eur kolikor je predracun za klasicno tc

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
monoblok lahko dela vse kakor split opcija.

Problem tule je ker je dotični monoblok od LG.ja krš od krša. Po parih letih bo začel ružit ventilator, po 5ih se pa že lahko oziraš za novo TČ. regulacija nikakva.

Če že, je treba gledat za japonci..ne vem pa kaj pomeni primerljiva TČ za 12 jurjev?

• Všeč mi je
Reactions: tony

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.562
1.152
113
ericks če gledaš na investicijo, kot na nadgradnjo obstoječe kurilnice, se pravi bi TČ vzporedno vezal na že obstoječo kurilnico s svojo regulacijo, je izbira dobra. Če pa iščeš rešitev za zamenjavo kurilnice, pa izbira ni dobra. Je za iti v neko resno rešitev tipa, kot je predlagal vincent.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.751
-154
113
na konc bo cca. 50% investicije TČ, ostalih 50% pa montaža z materijalom
tko da če bo TČ dva jurja dražja, suma sumarum (- subvencija če se pametno lotiš) ne bo velke razlike, po 10 letih pa bo razlika že najbrž u prid dražji TČ

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
na konc bo cca. 50% investicije TČ, ostalih 50% pa montaža z materijalom
tko da če bo TČ dva jurja dražja, suma sumarum (- subvencija če se pametno lotiš) ne bo velke razlike, po 10 letih pa bo razlika že najbrž u prid dražji TČ
subvencije tukaj ni. jankovic ne dovoli. energetikapress ...

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
692
249
43
Prejšnji teden, split Fujitsu montirana, tipa ne vem na pamet. Račun 8k

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
ericks če gledaš na investicijo, kot na nadgradnjo obstoječe kurilnice, se pravi bi TČ vzporedno vezal na že obstoječo kurilnico s svojo regulacijo, je izbira dobra. Če pa iščeš rešitev za zamenjavo kurilnice, pa izbira ni dobra. Je za iti v neko resno rešitev tipa, kot je predlagal vincent.

zdaj imajo pec na drva in vzporedno majhno pec na olje. ko je zdravje sluzilo je slo cca 12m drv in nic olja. lani ko so bili vec po bolnicah kot doma, ( pregledi, menjava kolka, terapije ), je slo 2m drv in 2000 litrov olja. pravijo da penzija to tezko prenese ...

predracuni za tc so bili 12k eur in gor.

ce tega denarja ni, se veliko ljudi zdaj odloca za monoblok tc, ki jo pride priklopit lokalni vodovodar za drobiz (kar direkt na radiatorsko vodo, tudi glikola ne dodajo) na zunanjo enoto dodajo dva ventila za izpust vode, ce bi zmanjkalo elektrike ... pa to kar nekako dela.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.981
6.600
113
kaksen predlog za monoblok tc, ki ni krs?

Ce gres po seznamu (recimo,da obstaja) TČjk in kliknes naj sortira od visje ceni proti nizji, bos imel lepo na vrhu zvrscene monobloke.

Od cenejsih opcij poleg LGja imas se recimo Panasonica, potem kakega Vaillanta... Drugace pa se bos moral ozreti po TČjkah, ki se jim ljubkovalno rece klima TČ.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.562
1.152
113
LG je nizkocenovnik, kar spremljam to tematiko ni krš. Spodnji program Bosch je sestavljen z LG komponentami, najbrž še kdo. Kitajci so kopirali izključno LG. Z regulacijo pa nimam izkušenj. Decembra 2022 sem montiral dva monobloka vzporedno na peletni kurilnici, sebi 5kW, očetu 11kW, sparil njuni regulaciji v ritem z obstoječo in sva dva zelo zadovoljna uporabnika. Montirala sva Ariston, za vodno povezavo sem dobil svojega inštalaterja, malo smo elektriko uredili, da je možen celotni izklop za poleti in vse vezave sem sam naredil, malo projekta pred veselim decembrom. Ariston monoblok gre zlahka na 60°, oče ima velike radiatorje, sva ga ustavila na 42°, če se prav spomnim.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.562
1.152
113
ericks točno tako sem jaz očeta odrajtal, zdaj je še fit penzionist in še kuri pelete, predvsem v mrazu se mu zelo izplača, izbiro energenta imaš, pelete lahko pelješ na UPS baterijo več dni, itd.

Vi boste pa sploh razpršili, predlagam, da se ne zafrkavate z eko skladom in greste v vzporedno vezavo.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.562
1.152
113
Monoblok je zunaj skoz priklopljen, ko zakuriš na drva ali drugo, pride vroča voda vanj in mu regulacija odklopi delovanje, edino previdno s previsokimi temp v monoblok, jaz sem ga vezal z alumplast na pelete, kjer temp vode nikoli ne preseže 65°C.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
LG je nizkocenovnik, kar spremljam to tematiko ni krš. Spodnji program Bosch je sestavljen z LG komponentami, najbrž še kdo. Kitajci so kopirali izključno LG. Z regulacijo pa nimam izkušenj. Decembra 2022 sem montiral dva monobloka vzporedno na peletni kurilnici, sebi 5kW, očetu 11kW, sparil njuni regulaciji v ritem z obstoječo in sva dva zelo zadovoljna uporabnika. Montirala sva Ariston, za vodno povezavo sem dobil svojega inštalaterja, malo smo elektriko uredili, da je možen celotni izklop za poleti in vse vezave sem sam naredil, malo projekta pred veselim decembrom. Ariston monoblok gre zlahka na 60°, oče ima velike radiatorje, sva ga ustavila na 42°, če se prav spomnim.
investicija pri ariston monoblok-u?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.562
1.152
113
Cenovno tam tam z LG-jem, lahko da celo ceneje. Za aktualno ponudbo povprašaj najbližjo poslovalnico Ika, tam jih prodajajo. Ceno in dobavni rok izveš takoj.