Citat:
Uporabnik igorduska pravi:
Jaz se glede regulacije strinjam z Vincent-om. Sam sem imel na začetku priklopljen termostat, pa sem ga po eni sezoni vrgel stran. Zdaj reguliram samo z zunanjim tipalom, vse veje sem nastavil ročno tako kot se mi zdi da je najbolje za tisti prostor in samo vzdržujem temperaturo, ki pa seveda sama od sebe niha do maksimalno ene stopinje glede na del dneva. Razlika v porabi prej z termostatom in zdaj je cirka 15% manj porabljenega plina.
Moj zaključek je, da neke regulacije sploh ne potrebuješ in je tako kot pravi Vincent nepotreben strošek.
Najenostavneje je verjetno, da prešaltaš na fix temperaturo ogrevalne vode, npr. 20 stopinj. Čez kakšen dan boš videl, kaj to pomeni za temperaturo v prostorih.Vprašanje, kako najenostavneje pri talnem gretju s TČ znižati temperaturo ogrevanja na nekje 15°C? Hiša še ni vseljena, tudi brez fasade, opravljajo se še dela v njej. Trenutno je v prostorih čez 22, kar bo kot prvo preveč stalo pri elektriki, kot drugo pa prevroče za delo.
Najboljše zgolj zapreti veje? TČ dela po krivulji zunanje temperature in dT izpusta/povratka (ki je nastavljeno na 5°C).
A ni problem prenizke temperature ogrevalne vode potem tudi težave pri odtajevanju, zaradi česar poraba poskoči, namesto pade? Sploh zdaj v teh meglenih tednih.Najenostavneje je verjetno, da prešaltaš na fix temperaturo ogrevalne vode, npr. 20 stopinj. Čez kakšen dan boš videl, kaj to pomeni za temperaturo v prostorih.
Regulacija je po krivulji zunanje temperature, prek mobilne aplikacije pa imam na voljo še korekcijo +/-5, pri čemer je pri najnižji korekciji nastavljene krivulje še vedno bilo prevroče od željene temperature. Pri talnem ne vidim nekega smisla v sobnem termostatu.Kaj se ne da samo enostavno znižati željene/ciljane prostorske temperature?
Pri moji toplotni črpalki se gre v advanced nastavitve in se ta meja +/- ponastavi. Trenutno imam 17° C nastavljeno pa je notri + 23. (nekaj izolacije je vmes prišlo v mansardi . Bo enkrat serviser nove krivulje nastavil.Regulacija je po krivulji zunanje temperature, prek mobilne aplikacije pa imam na voljo še korekcijo +/-5, pri čemer je pri najnižji korekciji nastavljene krivulje še vedno bilo prevroče od željene temperature. Pri talnem ne vidim nekega smisla v sobnem termostatu.
take serviserje bi se lahko javno pohvalilo