Talno gretje - reguliranje temperature

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Mi smo dali stenski kalolifer za prehodna obdobja.... se mi zdi boljše. Pri lojtri je dalj časa trajalo da je ogrela kopalnico..

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.518
1.104
113
Še eno praktično vprašanje se mi poraja... Kako ste napeljali talno gretje pod pohištvom? Je verjetno najbolje napeljati kar povsod... Kaj pa v kuhinji? Je talno kaj moteče pod hladilnikom, oz pod zaprtimi elementi? Verjetno je najbolj pametno napeljati povsod, če kasneje spreminjaš razporeditev?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Logiš da napelješ povsod. Ti moraš imeti segrete predmete (stene, tla, strope, pohištvo)...tako da nimaš kaj razmišljat. Zrak (po svoji teži) ni omembe vreden, in če bi greli samo njega bi parkrat pihnil, pa bi bilo toplo
wink-1.gif
.

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Jaz se glede regulacije strinjam z Vincent-om. Sam sem imel na začetku priklopljen termostat, pa sem ga po eni sezoni vrgel stran. Zdaj reguliram samo z zunanjim tipalom, vse veje sem nastavil ročno tako kot se mi zdi da je najbolje za tisti prostor in samo vzdržujem temperaturo, ki pa seveda sama od sebe niha do maksimalno ene stopinje glede na del dneva. Razlika v porabi prej z termostatom in zdaj je cirka 15% manj porabljenega plina.

Moj zaključek je, da neke regulacije sploh ne potrebuješ in je tako kot pravi Vincent nepotreben strošek.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik igorduska pravi:
Jaz se glede regulacije strinjam z Vincent-om. Sam sem imel na začetku priklopljen termostat, pa sem ga po eni sezoni vrgel stran. Zdaj reguliram samo z zunanjim tipalom, vse veje sem nastavil ročno tako kot se mi zdi da je najbolje za tisti prostor in samo vzdržujem temperaturo, ki pa seveda sama od sebe niha do maksimalno ene stopinje glede na del dneva. Razlika v porabi prej z termostatom in zdaj je cirka 15% manj porabljenega plina.

Moj zaključek je, da neke regulacije sploh ne potrebuješ in je tako kot pravi Vincent nepotreben strošek.

še en tak
smile-1.gif

pri meni sicer tmostat je, ampak je analogen (dobil ob nakupu stanovanja), venad vseskozi na max temperaturi. Regulira se samo z zunanjim tipalom ter naklonom krivulje.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Vprašanje, kako najenostavneje pri talnem gretju s TČ znižati temperaturo ogrevanja na nekje 15°C? Hiša še ni vseljena, tudi brez fasade, opravljajo se še dela v njej. Trenutno je v prostorih čez 22, kar bo kot prvo preveč stalo pri elektriki, kot drugo pa prevroče za delo.
Najboljše zgolj zapreti veje? TČ dela po krivulji zunanje temperature in dT izpusta/povratka (ki je nastavljeno na 5°C).

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
Vprašanje, kako najenostavneje pri talnem gretju s TČ znižati temperaturo ogrevanja na nekje 15°C? Hiša še ni vseljena, tudi brez fasade, opravljajo se še dela v njej. Trenutno je v prostorih čez 22, kar bo kot prvo preveč stalo pri elektriki, kot drugo pa prevroče za delo.
Najboljše zgolj zapreti veje? TČ dela po krivulji zunanje temperature in dT izpusta/povratka (ki je nastavljeno na 5°C).
Najenostavneje je verjetno, da prešaltaš na fix temperaturo ogrevalne vode, npr. 20 stopinj. Čez kakšen dan boš videl, kaj to pomeni za temperaturo v prostorih.

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Najenostavneje je verjetno, da prešaltaš na fix temperaturo ogrevalne vode, npr. 20 stopinj. Čez kakšen dan boš videl, kaj to pomeni za temperaturo v prostorih.
A ni problem prenizke temperature ogrevalne vode potem tudi težave pri odtajevanju, zaradi česar poraba poskoči, namesto pade? Sploh zdaj v teh meglenih tednih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Pripiranje pretokov TC ne prenašajo dobro kot vem. Zato se o tem prej pozanimaj.
Za začetek znizaj vremensko krivuljo na minimum. Ali pa če se lahko igraš kakšnimi urniki delovanja.
Kaj se pa.zgodi,če bi jo fizično ugašal? Monoblock ne delaj tega,.ker ti bo zmrznil če bo.pod nulo.

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Pred par urami sem nastavil pretok kratkih vej na 1L/min, daljših vej pa na 2L/min. Krivuljo pa pri -15°C na 30 in pri +15°C na 20. Sedaj se zadeva že 1,5ure ohlaja, potem pa bom videl, kako bo laufalo.
Grelci so nastavljeni na -10°C, vendar sem opazil v prvih dneh po zagonu, da se pri prenizki temperaturi dvižnega voda vseeno vklopijo. Veje sem namreč postopoma odpiral in zadnje 3 veje so bile najdaljše, jaz sem jih vse na enkrat odprl, voda v obtoku se je ohladila in grelci so laufali kar nekaj ur.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.518
1.104
113
Kaj se ne da samo enostavno znižati željene/ciljane prostorske temperature? :sprasujemse:

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Kaj se ne da samo enostavno znižati željene/ciljane prostorske temperature? :sprasujemse:
Regulacija je po krivulji zunanje temperature, prek mobilne aplikacije pa imam na voljo še korekcijo +/-5, pri čemer je pri najnižji korekciji nastavljene krivulje še vedno bilo prevroče od željene temperature. Pri talnem ne vidim nekega smisla v sobnem termostatu.

Nazadnje urejeno:
19. jul 2007
2.838
1.562
113
Regulacija je po krivulji zunanje temperature, prek mobilne aplikacije pa imam na voljo še korekcijo +/-5, pri čemer je pri najnižji korekciji nastavljene krivulje še vedno bilo prevroče od željene temperature. Pri talnem ne vidim nekega smisla v sobnem termostatu.
Pri moji toplotni črpalki se gre v advanced nastavitve in se ta meja +/- ponastavi. Trenutno imam 17° C nastavljeno pa je notri + 23. (nekaj izolacije je vmes prišlo v mansardi :). Bo enkrat serviser nove krivulje nastavil.
Lahko še nastaviš sistem proti zmrzovanju, pa bo ravnopravšnja delovna temperatura :).

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.518
1.104
113
Serviser te bo moral večkrat obiskati, da ti bo optimalno nastavil krivuljo. Ti pa vzami blokec, svinčnik in termometer ter vsak dan piši zunanjo temperaturo (dopoldan in popoldan) ter notranjo temperaturo... Pa beleži še sončne dneve, ker pribitki so precejšnji.

To ti bo orientiacija za začetek, da vsaj okvirno krivulje nastaviš... Potem pa spet ponoviš zgornjo vajo in nastaviš optimalno do naslednjih energetskih posegov.

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Krivuljo si lahko tudi sam nastaviš. Ni nobena znanost. Sicer pa je wifi vmesnik fajn zadeva, lahko vse urediš na daljavo - brezplačno, razen seveda kakšnih mehanskih posegov.

ury

Pripravnik
20. apr 2010
167
19
18
Tudi pri nas sem te krivulje sam nastavil, pravzaprav ne vem zakaj se reče krivulja v mojem primeru je bolj ravna premica pod kotom:) Vsaka soba ima svoj termostat. Sem imel napačno nastavljeno krivuljo za ogrevanje in je TČ sigurno kakšnih 20 kwh več porabila kot zdaj. Učinek pa je isti. Kdo bi si mislil. Serviser mi je za vejo talnega ogrevanja pustil kar nastavitve za klasične radiatorje. Lepo.

ury

Pripravnik
20. apr 2010
167
19
18
take serviserje bi se lahko javno pohvalilo

Mah saj mogoče res, ampak so mi vse ostalo zelo lepo zrihtali, ni kar nekaj skupi nametano. Čeprav so bili na začetku malo nejevoljni ker so imeli malo več dela kot so mislili, ampak sem zraven svetil kot lučka:) Mogoče je pač pozabil to na koncu, dobro je da sem šel to preverit.

Mogoče bi vsak ki ima TČ šel to malo preverit. "Krivulji" za radiator in talno sta drugačni. Za radiator je bolj strma ker šiba noter toplejšo vodo, za talno pa položnejša. Jaz imam naštimano da pri - 10 stopinjah zunaj šopa v talno max 35 stopinj, pri radiatorjih pa max 55 stopinj, bo kakšen ekspert povedal ali je to OK ali ni, vem pa da je to vezano tudi na izolacijo hiše, našaje kar dobro izolirana s 15 cm stiroporja in troslojnimi okni.

Zgleda je treba to krivuljo tok časa ravnat dokler kdo ne zajamra v hiši :evil: Šparat je treba.

Nazadnje urejeno:

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
V štartu je nastavitev krivulje načeloma potrebno tolikokrat popravljati, da bi serviser lahko parkrat prespal pri tebi, dokler ne bi bilo v nulo. Pa še takrat bi žena zajamrala, da je ob določenih dnevih stopinjo premrzlo in že šlata display in dviguje korekcijo. Zato pa najboljše sam prevzeti to, saj kuriš za sebe. Ni pa nobena znanost to, zgolj v meniju moraš poiskati.