Poleti 2007 sem bil na relaciji Singapur-Malezija-Tajska.
1. Zdravje:
- precepil sem se proti Hepatitisu A/B in tifusu. Enako bi priporočal tudi tebi. Če te zvije hepA, ne bo luštno... dobiš ga pa v kaki hrani in podobnem. Obvezno ni pa nič.
- s sabo sem mel škatlico Malarona (12/1) just in case. Profilaktično jemanje antimalarikov mi ne sede... enostavno je preveč stranskih učinkov. Raje nabavi 30% DEET (dobiš tudi pri nas) in če spiš na prostem, spi pod mrežo. Obvezno tudi zvečer dolge hlače in dolge rokave.
- potovalna zdravila (pač kar sam jemlješ običajno na pot... pri meni je bila zadeva rahlo obsežna, je pa res, da rad pretiravam pri teh stvareh. Čeprav po drugi strani smo ob nesreči pri raftanju po bližnjem srečanju s skalami v brzicah porabili čisto vse zaloge povojev in gaz).
2. Denar:
Evri so zakon. Kjerkoli in povsod. Kdorkoli ti reče, da imajo tam raje dolarje, se moti. Če mi v nekem od Boga pozabljenem kraju na Tajsko-Burmanski meji vzamejo evre... potem jih vzamejo povsod
. Poleg tega ponekod dobiš za evre tudi dosti boljši menjalni tečaj.
3. Obleka / obutev:
Odvisno od tega, kaj nameravaš početi in kam se odpravljaš. Jaz sem kombiniral trekking čevlje s sandali. Od oblek vzemi s sabo za 5-7 dni cot in sproti pereš. Kilogram obleke ti operejo, zlikajo in zložijo za okoli 50 centov.
4. Vizum:
Čaka te obisk na ambasadi v Ljubljani in olajšanje za precejšnjo vsoto €€€. Ne pozabi, da za VSAK vstop v državo potrebuješ nov vizum. Če greš vmes v Kambodžo ali Laos, boš rabil dve vizi za Tajsko.
5. Nahrbtnik:
60L je polna skleda, čeprav jih dosti potuje z manjšimi. Problem so spominki in vsa krama, ki se nabere na poti.
6. Nekaj nasvetov:
Bangkok (verjetno priletiš tja): Tajci so barabe (orto-musli-Malezijci so pravi angelčki za moje pojme). Za njih nisi nič drugega kot vreča evrov. VSAK (poudarjam VSAK), ki začne pogovor s tabo, želi v končni fazi od tebe denar. Tudi če izgleda, da ti bo pomagal, svetoval, ti zrihtal brhko Tajko. VSAK (še enkrat, da si res zapomniš... VSAK) te želi prenesti okrog. NE pogovarjaj se z ljudmi, s katerimi sam ne načneš pogovora (ko enkrat zakapiraš sistem, se sicer lahko delaš norca iz njih, ampak prej raje ne).
- prevoz iz letališča: letos je verjetno že dokončan SkyTrain do mesta. Take it. Taksiji znajo postaviti nore cene, razen če se zmeniš za taksimeter (ali se peljete štirje).
- prevoz: potuj s taksijem, vendar LE Z VKLOPLJENIM TAKSIMETROM. Če boš dilal za ceno, je začetna cena okoli 10x več (ne hecam se), kot bi plačal s taksimetrom. Vsak uradni taksi ima notri cenik. Poglej si ga in se čudi praktično zastonj prevozu. Tuk-tuki (kao motor s prikolico) so zanimivi, ampak to je vse. Prideš pa z njimi hitro v prometnih konicah.
- klici domov. Kupi tajsko sim-kartico. SMS-e imaš po 20SIT. Najlepše pa še pride... klici iz T2 (ali kater drug ponudnik IP telefonije) na Tajsko na tvoj tajski mobitel so 4 cente na minuto (ja, resno... mirno se meniš pol ure pa bo skoraj zastonj). Pač "klikneš" domov/punco/kolege in te pokličejo nazaj. Drugače je Simobil tarifa okoli 4 evre / minuto za klic in 50c SMS.
Uh... sem se razpisal.... no ja... nekaj je, za začetek. Če te pa še kaj konkretnega zanima, pa vprašaj. Vsega pa ti itak nima smisla povedati... boš že odkril sam.
Je pa JV Azija zakon... boš že videl...
Moje fotke si lahko pogledaš na:
https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/149198/an/0/page/0#149198
Pa še en nasvet... kvaliteta ogleda (sightseeing) neke znamenitosti je obratno sorazmerna s ceno. Zastonj stvari so najboljše, nad najdražjimi pa si običajno razočaran. Če si eden izmed tistih, ki pač morajo iti tja, kamor šibajo milijoni (kraljeva palača, mesto Hat Rin na otoku Koh Phangan), potem go ahead... drugače pa uživaj v neodkritih kotičkih. Tam jih je še polno.