Sveže 100% čisto bučno olje

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.499
5.045
113
Citat:
Uporabnik Miikech pravi:Samo debelo sem gledal, kako so ob mletju prakticno vsem (sploh tistim, ki so potem oglasevali 100% bucno olje) s kanistri dolivalo navano belo olje.
crazy1.gif
Znano je, da se med postopkom mletja in ogrevanja na 90 stopinj se povsod dodaja neko olje. Bil sem na obisku tukaj in trdijo, da oni uporabljajo tudi pri tem postopku bučno olje prejšnje generacije. Proizvodnje pa tisti dan ni več bilo, da bi v resnici videl. Tam delajo tudi hladno stiskano bučno olje. Nisem ga vzel, ker mi je kolegica, ki tam dela, rekla, da meni, ki sem od mladosti navajen na klasiko, gotovo ne bo všeč.
Kdor bi rad hladno stiskano, je po mojem najbolje, da nabavi bučnice in si stiska sam s kako tako napravo
rocna-stiskalnica-z-grelcem.jpg
.
 

matej_

Guru
25. okt 2007
2.133
660
113
kako je pa z skladiščenjem bučnega olja?
recimo zdej sem nabavil 2l (v literskih plastenkah) domače bučno olje.

Ali ga je boljše imeti v hladilniku ali v temnem prostoru sobne temperature?
kako ga pravilno skladiščiti? (je pa res, da ga na leto porabimo cca 3-4litre)

hvala in lp
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.897
113
63
štajerska
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ve kdo za hladno stiskano bučno olje?
bučno olje, kot ga poznamo pri nas ni nikoli hladno stiskano, ker se semena pražijo.... ( tako so mi vsaj v oljarni razložili )

drugače pa oljarna gea , kocbek delajo tudi olje iz nepraženih semen buč. je pa to drugačne barve in okusa kot klasično
 

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.580
1.104
113
Titograd
Sobna temperatura je ok, ampak res sobna...... poleti ko je nad 30 stopinj imam olje, ki ga trenutno uporabljam, v hladilniku. 20 litrski sod z oljem je pa vedno v kleti na hladnem. Pa ne imej ga na direktni svetlobi, bolje je temen prostor.

Če je malo odstalo in bilo potem tudi vsaj 1 krat pretočeno, ne boš imel tudi pri 100% bučnem olju praktično nobene usedline.