Svedri in nastavki

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
661
113
Torej je edina skrb to, da bi teoretično vijak lahko počil?
No meni ni še nikoli, pa vse lesne vijake vijačim z udarnim vijačnikom. (Ok razen kakih res mini)
Pa udarci so tako na gosto, da je pomoje vpliv vlaken zanemarljiv.

Jaz raje razkiram kak utrgan vijak, kot pa utrgano mišico, ker ko se enkrat navadni vijačnik ustavi, se celoten navor vijačnika prenese na roko.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Sam precej zavijal vijake dolžine 15cm v tramove (les je res bil smreka) pa je pri klasičnem vrtalniku bila muka oz. bi najbrž po par dnevih lahko šel samo še k dohtarju po napotnico za novo zapestje! Udarnik pa take stvari naredi brez truda. Še najbolj moteč je tist zvok brzostrelke.

Okoli loma vijakov, sem zlomil že precej turbotov s klasičnimi vijačniki ampak z udarnim pa še nobenega.

Glede večjih vijakov in tramov sem pa bil zraven ko so tesarji postavljali ostrešje in so vsi dajlši "spojni vijaki" šli preko predvrtanja (ki je res bilo s "taveliko" mašino, ker 20mm luknje skozi dve legi mini vrtalniki res ne zmorejo oz. vsaj ne tako hitro kot se rabi) in potem navojnih palic/vijakov. V bistvu sploh ne vem kje bi bil smisel uporabe daljših vijakov v masivnem lesu večjih dimenzij (tram) ker to je že masa taka da noben vijak ne bo zdržal morebitne spremembe pozicije osnovnih elementov. Verjamem pa da zna bit pri takih vijakih problem ker so sile res velike in imaš specifično delovanje lesa.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pa saj ne delaš s tolikšnjim momentom menda!
shocked-1.gif
V les ga zašraufaš gladko in do konca. Ne smeš ustavljati vmes, ker poškoduješ ali vijak ali pa les (kakšen mehki topol ipd. - tam je zelo nazorno).

Če pa ne zdržiš tistega momenta, se je pa treba zjutraj najesti repe in matevža. Potem pa gre!
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.118
6.947
113
pri taščici
Ja, 3,5 x 50 spax. Pojdi sravfal k tesarjem kot je opisal utisevalec.
Baumasinca se ustavi že pri 100 spaxu. Pa je bila nova in nafilana.
Taka ti res ne more zaviti zapestja

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.496
5.790
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
V bistvu sploh ne vem kje bi bil smisel uporabe daljših vijakov v masivnem lesu večjih dimenzij (tram) ker to je že masa taka da noben vijak ne bo zdržal morebitne spremembe pozicije osnovnih elementov. Verjamem pa da zna bit pri takih vijakih problem ker so sile res velike in imaš specifično delovanje lesa.

maš posebne konstrukcijske vijake ki so ravno temu namenjeni. Skeletna gradnja, špirovci in podobno
Drugače pa ja glavne tamočne zadeve itak z navojno palico.