Sušilni stroj

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Katerega priporočate?
smile-1.gif

Navaden kondenzacijski Beko/Gorenje za cca 350€ in 5 letno garancijo, ali dražji sušilci upravičijo svojo ceno? Kakšna znamka posebej izstopa po kvaliteti ali pokvarljivosti?
evil.gif

Hvala za izčrpne predloge.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.524
7.043
113
Vzami s toplotno črpalko. 3 firme ti bodo takoj skočile v ksiht Bosch, AEG in Electrolux. Od tu naprej so pa razlike v bobnih pa luškah, pa LED zaslonih pa številu programov. Pač to lahko plačaš, lahko pa tudi ne...

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Pa se splača dat cca 700€ in več za modele s toplotno črpalko? Razlike v električni energiji verjetno ne pokrijem tako hitro...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.110
113
Obišči stran
In zakaj? Razlika v ceni je skoraj 100% glede na najcenejšega.

Sam imam že 7 let od Sidexa osnovni model na kondenzacijo in dela še vedno tako kot mora. Cunje niso zmečkane, suši hitro, edina stvar kar je to, da poleti pač segreje kopalnico. Pozimi pa pride prokleto prav
grin1.gif

Ne vem, zakaj bi potem dajal toliko več za toplotno...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.524
7.043
113
Jaz primerjat ne morem, ker je bil s toplotno moj prvi sušilec. Elektrika me je en klinc brigala takrat, čeprav se je zdaj izkazalo, da kar precej sušim. Vsak dan en pralni stroj pa en sušilni pa ne šmirglam pocen tarife. Pač takrat ko imam čas in voljo. Kakorkoli razlika, ki jo opazim jaz ko se pogovarjam z drugimi, ki imajo pač samo kondenzacijskega brez toplotne je ta, da jaz sušim notri vse. Nimam sploh štenderja za cunje sušit. Skrčla sem pa do sedaj eno trenirko in H&M in en komplet štumfov (prav tako H&M). OStalo je vse original size. Gledam svakinjo, ki najprej naredi dva kupa - pa ne belo/barvasto, ampak kaj sme in kaj ne dat v sušilca. Je pa moj dobil kar nekaj cunj od svojega brata (enkrat rabljenih), ker je nekaj cm nižji.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Poleg tega, da ti poleti segreje kopalnico je tudi večja verjetnost, da ti prekuri varovalko oz termično stikalo na stroju, ker se toliko greje.
Ne vem, kako veliko kopalnico imaš, samo to se segreje kt pr norcih
uf-1.gif

Tako da ko bom menjal, me sploh ne zanima višina doplačila - obvezno tale zadevca, ki ne segreva prostora, kot da bi kres noter kuril
grin1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
To pa res nima veze, da ti izklopi termično varovalko, ker se stroj greje. Termična varovalka je proti pregretju, če termostat ne dela pravilno oz. crkne. Vsak stroj se pač toliko segreje, da posuši cunje.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

Glavna razlika med klasičnim sušilnim strojem in strojem s toplotno črpalko (btw: oba sta kondenzacijska) je v mediju, ki se uporablja za hlajenje vročega (in vlažnega) zraka v sušilniku.

Sušilnik deluje tako, da zrak v stroju segreje. Toplejši zrak lahko absorbira več vlage kot hladni (absolutno), nato se ta vroč (in vlažen)zrak vodi v kondenzator, kjer se ga ohladi. Pri ohlajevanju se začne iz zraka izločati vlaga. Isti (hladen in suh) zrak se vodi nazaj v stroj, kjer se ga spet segreje in cikel se ponovi. Večja kot je razlika v temperaturi med vročim in hladnim zrakom v stroju, učinkovitejše je hlajenje.

Pri klasičnih sušilnikih se za hlajenje zraka uporablja zrak iz okolice, v najboljšem primeru okoli 20C. Če je prostor majhen in zaprt, je kmalu na voljo samo še zrak s precej višjo temperaturo. Pri strojih s toplotno črpalko, pa se hladivo uparja pri -10, torej se lahko zrak ohladi do 0C (zamrzovanja ne sme biti). (Še enkrat preberite, kar sem napisal o razliki v temperaturi.) Temperatura na kondenzatorju toplotne črpalke dosega okoli 55C, kar pomeni, da je mogoče vračajoči zrak segreti na približno 50C. Če ocenim konzervativno, imamo pri sušilnikih s toplotno črpalko razliko v temperaturi 45C.

Da bi razliko 45C dosegli pri klasičnih sušilnikih, je treba zrak v stroju segreti na najmanj 70C (pri temp. okolice 20C). Višja temperatura pa ne ulčinkuje ravno blagodejno na tkanine. Zaradi tega tudi pogosteje pride do krčenja perila pri klasični sušilnikih, kot pri sušilnikih s toplotno črpalko.

PS: napisano je teoretično; dejanske temperature so lahko drugačne, vendar bistvenih odstopanj ni; princip pa zagotovo drži.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
ksz

je kakšen tehničen razlog, da je ponudba ozkih (45cm) sušilcev nikakršna? razen brandta in njegovih derivatov težko kaj najdem. s toplotno črpalko pa sploh ne.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Kaj pa to, kar odpiralec teme sprašuje - vzeti Beko/Gorenje s 5-letno garancijo ali Bosch/Electrolux s 1-2 letno garancijo?

Dwayne

Pripravnik
22. avg 2007
357
0
16
Maribor
Srečen bodi, da vsaj imaš par ozkih sušilcev... plitkih namreč sploh ni. Mam gorenjev pralni stroje plitki, pa sem zaman iskal plitkega sušilca za na stroj.

Sicer pa imam jaz sušilca (gorenje, 500 eur) brez toplotne črpalke, pa sem glih tak zadovoljen.

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Tile sušilci so mi res neznanka...
Torej sušilci s toplotno črpalko so varčnejši, prijazni do oblek - se ne skrčijo, tišji in manj segrejejo prostor... So pa kar dražji od navadnih... Cca 300-400 €. Kakšne so pa kaj uporbniške izkušnje z enimi in drugimi? Se kakšne znamke kaj bolj kvarijo/uničujejo perilo/...
smile-1.gif

Najbolje da odločitev prepustim ženi, da ne bom potem poslušal kakšno sranje sem izbral
grin1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Jaz sem kupil lani, navadnega Bekota. Sem tudi nihal, ampak dobil za ene 280ojrov, pa ni bilo matematike (finačnega izračuna) za takega s toplotno. Jaz gledam samo še na 5-letno garancijo, vse ostalo pozabi. Aja, pa eno serijsko napako so kao odkrili in mi preventivno naredili menjavo enega dela, pa dodatno leto garancije dali, tako da imam zdaj 6 let in ne šmirglam. Aja, izračun štroma pokaže (pri 5 strojih na teden), da v 6. letih ne prinesem razlike v ceni, pa takoj moram skeširat. Skratka če dobiš takega s toplotno za 450 EUR in 5 let garancije samo vzemi, za 650+eur pa žal ni računice.
p.s.: sem tudi cvikal kaj bo s cunjami glede višje temperature sušenja, pa nisem nič kaj uničil, tako da ni panike.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
KSZ:

sušilni stroj s toplotno črpalko ? Absolutno, če ti denarnica prenese. Ne segreva prostora.

Imaš tudi sušilne stroje s t.i. samočistilnem filtrom. Super zadeva za večino uporabnikov, saj sušilec vedno dela optimalno ( ni zabasan kondenzator ). Vprašaj malo naokoli folk, kdaj čisti kondenzator. Velika večina sploh ne ve, kaj to je oziroma, kako se ga sčisti.
smile-1.gif

Hišni ljubljenčki, ki puščajo dlako in sušilec s samočistilnim filtrom pa je NO-GO kombinacija.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Imam sušilni stroj - Gorenje - najcenejšega sem kupil, z 5 letno garancijo.
Porabnik elektrike, da te kap.
Edina prednost je v 5-letni garanciji.
Filter čistim dokaj redno, se pozna, da potem bolj posuši.
Kadar sušimo, je v kopalnici okno odprto, tudi pri minusu zunaj.
Če bo kdaj nov, bo z toplotno črpalko - občutno manj porabi elektrike.
S tem smo zadovoljni, je pa res, da žena ne daje vsega sušiti in da poleti ni potrebe oziroma včasih brisače.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Kupis lahko a ne boste uporabkjali. Kolicina je problem...zmeckanost je problem...porava vode za susenje je problem (okoli 110 litrov). Torej trikrat nic.

Na splosno okoli susilca...moder bo kupil s toplotno crpalko.