Susilni stroj problem

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Kakšni deli lahko crknejo, da sušilec neha sušit?
In sicer imam čisto običajen kondenzacijski sušilni stroj, cca 3 leta star, redno spucam filter, vodo in kondenzator spodaj.
Vmes sem ga enkrat razstavil, malo podmazal ležaje ipd, posesal ves prah. Je deloval čisto normalno.

Kot veste se stroj kar segreje, piha ven topel/vroč zrak, segreje prostor itd.
Včeraj pa je pihalo samo mrzlo, kot nek ventilator.
Deluje vse, samo vročine nobene. Kaj torej gre v 3 pm?
Bi rad sam malo raziskal, preden me na servisu nategnejo.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Odvisno od stroja, ampak večina ima (podobno kot bojler) termično varovalo. To se izklopi v primeru pregretja in ga je treba "pritisniti" za ponovni vklop. Običajno se tudi nahaja nekje blizu grelca oziromana zadnji strani bobna. Snemi pokrov in poišči nekaj kar se da "pritisnit" in sprobaj.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Brandt nima opcije "pritiska". Ali celotni grelec, ali DIY zamenjati varovalko. Strošek 80EUR+delo serviserja vs 80eurCENT+2 perčka in 1h. Odločitev ni ravno težka
grin1.gif

Hvala za namige
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Odvisno od stroja, ampak večina ima (podobno kot bojler) termično varovalo. To se izklopi v primeru pregretja in ga je treba "pritisniti" za ponovni vklop. Običajno se tudi nahaja nekje blizu grelca oziromana zadnji strani bobna. Snemi pokrov in poišči nekaj kar se da "pritisnit" in sprobaj.

Sušilni stroj Gorenje.. star hm... dobro izven garancije
smile-1.gif

Enak problem, kot zgornji uporabnik. Neha greti. Ven vrže termično stikalo. Pritisk na njega reši zadevo, samo je preveč dela za redno prakticiranje. Prvič se mi je to zgodilo pol leta nazaj in je delovalo do sedaj, sedaj pa v enem tednu 3x. Filtri očiščeni, stroj mislim, da se dejansko ne pregreva.

Kje dobiti novo termično varovalo?

Hvala

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Gorenje servis? ampak, zna biti, da je termostat slab. Sprobaj najprej termostat, da ne gre čez temperaturo, ki mu je nastavljena.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:

Sušilni stroj Gorenje.. star hm... dobro izven garancije
smile-1.gif

Enak problem, kot zgornji uporabnik. Neha greti. Ven vrže termično stikalo. Pritisk na njega reši zadevo, samo je preveč dela za redno prakticiranje. Prvič se mi je to zgodilo pol leta nazaj in je delovalo do sedaj, sedaj pa v enem tednu 3x. Filtri očiščeni, stroj mislim, da se dejansko ne pregreva.

Kje dobiti novo termično varovalo?

Hvala

Da napišem še razplet in rešitev težave, če bo komu kdaj prav prišlo... (informacije sem dobil od serviserja)

Kriv je bil oslabeli delovni kondenzator na motorju. Posledično je v primeru, da si dal v sušilca malce več cot, motor malenkost počasneje vrtel boben. Ker pa je za vse (vrtenje bobna + dva ventilatorja) isti motor, so se posledično tudi ventilatorji vrteli počasneje, ker je pomenilo pregrevanje.

Po menjavi kondenzatorja zadeva zaenkrat deluje.