Struženje, drakslanje lesa

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Se kdo ukvarja s tem?
Suzica lubica?
sprasujem se.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Če si iz Ljubljane, ali v bližini je na Bolgarski 13 Vojko Kovač, zanesljivo najboljši strugar v Ljubljani, na dolenjskem koncu (Ribnica z okolico) pa to počnejo skoraj v vsaki hiši...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Jaz imam struženje za hobi, če imaš (suh) les ti naredim za đabe...

Drugače sem pa videl v Merkurju ročaje vseh velikosti, po cca evro ali dva...

Reference...
grin1.gif

POSODA.jpg

IMG_20110427_191750.jpg

IMG_20110427_201104.jpg

(Vse slikano s telefonom zato tako zanič fotke...)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Lepi izdelki, futuristic!

Malce me moti le brusni papir, pri strugarjih namreč velja, da je treba že odstružiti tako gladko, da brušenje ni potrebno. Pa ne razumi tega kakor kritiko, nasprotno - kakor priporočilo.
In še pripomba na 'suh les': ta ni nujen, celo lepše se naredi z mokrim (svežim), le po struženju se mora izdelek vrteti pri visokih obratih kakšno uro. Velja bolj za sklede, kakor palice.
LP
P.S.: do stopnje, ko ni treba brusiti tudi jaz nisem nikoli prišel
frown-1.gif

Nazadnje urejeno:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ma jaz sem šele začetnik (imam stružnico šele dva meseca), ampak narest tako gladko, da se vidiš noter, kar npr dosežem z brušenjem od 120 do 400 in nato vtrem z mineralnim oljem je pa vsaj zame sci-fi...

Drugač pa tale tip tudi obvlada (po izdelkih sodeč): http://www.silvo.si/

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
In še pripomba na 'suh les': ta ni nujen, celo lepše se naredi z mokrim (svežim), le po struženju se mora izdelek vrteti pri visokih obratih kakšno uro. Velja bolj za sklede, kakor palice.
Zanimivo, to pa nisem vedel... Jaz vadim s svežim lesom, ampak se potem v roku nekaj ur pojavijo velike razpoke...
Moram pa še stestirat sušenje lesa v mikovalovki (ko moje ne bo doma
grin1.gif
) baje da se dobro obnese.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Ma jaz sem šele začetnik (imam stružnico šele dva meseca), ampak narest tako gladko, da se vidiš noter, kar npr dosežem z brušenjem od 120 do 400 in nato vtrem z mineralnim oljem je pa vsaj zame sci-fi...
Drugač pa tale tip tudi obvlada (po izdelkih sodeč): http://www.silvo.si/

Eden med najbolj uspešnimi samouki je Janez Koželj:

kozelj.jpg

(posnetek je iz lanskega leta)

Glede na to, da po poklicu ni iz lesarske stroke, niti ni iz tradicionalno lesarskega (galanterijsko-suhorobarskega) konca, lahko rečem za njegovo znanje in izdelke le - KAPO DOL.

Nazadnje urejeno:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ma sej niso tako visoki vrtljaji, cca 1000 rpm, poleg tega imam pa vedno gor vizir iz polikarbonata za zaščito.
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
V primeru loma takšnega kosa je nevarnost šele pri cca 150mm premera, ko ima kos dovolj vztrajnosti. Sicer pa praviloma takšen kos pade na tla, nato pa odvisno od teže leti dlje ali pa manj po delavnici.
wink-1.gif

Bolj zabavne so sklede, kjer je možnost za let po zraku večja (v primeru močnega zareza v material), pa tudi 'giro-efekt' je že precej odločilen.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Nevarno zna bit tudi, če ti prst uide med naslonjalo za orodje in obdelovanec... meni se je to zanč zgodilo in sploh ne vem kako sem dobil ven mezinec, ki je bil samo malo opraskan. Na srečo še vedno lahko naročim 5 pirov z eno roko.
grin1.gif

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Ha--če se ti zjebe lesen ročaj, ga jst nadomestim s 3/4 colsko cevjo, železno seveda--pri ta močnih cvingar pa dam profil 35x35 in jih lahko potem še bolj močno privijem s ključem--večji navor

futuristik--vsaka ti čast, jst se s temu ne ubadam , imam pa enega možakarja starega skoraj 70 let ki mi občasno dela kakšne stebričke za notanjo ograjo in ima res ogromno dela da je lepo spucan v piko,

Nobena stružnica brez šmirgl papirja NE naredi brez brušen izdelek-----posebej mehki les kot npr smreka--najlažje obdelava lesa našega je pa bukev...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Že omenjeni Vojko Kovač iz Bolgarske 13 v Ljubljani ima podaljšano stružnico na nekaj metrov (mislim da 3.5) in ustrezne kinete pritrjene kar na strop delavnice. Vsaj tako je bilo pred par leti, kolikor vem, pa še vedno struži tudi zelo dolge zadeve.