Stroški s A8, S500, 740...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Se mi zdi, da je tema malce zavila. Kogar zanima relacija življenja LJ in drugje, naj odpre temo samo zato in sicer v drugem forumu. Bo bolj produktivno.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Daj poskusi vsaj količkaj verodostojno utemeljiti tvoje stališče. Hecno je, da pri Ljubljančanih opažam pravo alergijo, ko jim kdo začne primerjati cene nepremičnin v tem malem srednjeevropskem mestu in čas, ki ga potrebujejo do službe. Razumem, da nekatere zelo moti preobilica denarja, ki ga morajo nameniti za nepremičnino v LJ in so alergični na vsako cenejšo alternativo. Ampak to je njihov problem, ki je daleč od korektne primerjave.
Veš, logika mnogih razumno razmišljujočih je precej enostavna. Za svoj denar/kredit lahko izbirajo med dvosobnim stanovanjem v LJ in hišo v Savinjski dolini. Vsak dan morda zapravijo 1 uro več za volanom (skupaj za v LJ in nazaj), imajo pa dosti višjo kakovost bivanja, prostorsko in okoljsko. Šoping centrov pa ne manjka nikjer, le za volan se moraš usesti. Enako kot v LJ.
Dokler se potni stroški plačujejo bo ta opcija razumna. Ko bodo enkrat skenslani pa bo treba ponoviti računico, bo pa tudi cena nepremičnin v LJ takrat še zrasla in se bo treba zopet vprašati, kaj se bolj splača.

Jaz ti kar odkrito povem, da nepremičnine v LJ ne želim. Trenutno imam stanovanjski problem rešen, prej ali slej pa bom kupil raje hišo v Savinjski dolini. Pravzaprav bom obkrožen z Ljubljančani, ki jih je zadnji čas tam vse več.

Glede velikih avtov pa samo to: če delaš veliko KM si raje kupi mlajši, manjši avto, po možnosti z garancijo. Stare gare so super pri 10, 20 tisoč letno. Ko jih delaš 60.000 pa kmalu doživiš bankrot. Jaz še nove avte menjam vsaki dve do tri leta. No, zdaj sem raje začel kupovati dve leti starat vozila z manj kot 50.000 km. Se bolj splača. Na starejše pa ne grem ker v treh letih nabijem 180.000 km. Če jih ima avto že od prej 200.000 so tu hitro precejšnji stroški. Pa tudi požrešni so veliki avti. Vsaj meni je zgornja meja porabe 7 l/100.

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Daj poskusi vsaj količkaj verodostojno utemeljiti tvoje stališče. Hecno je, da pri Ljubljančanih opažam pravo alergijo, ko jim kdo začne primerjati cene nepremičnin v tem malem srednjeevropskem mestu in čas, ki ga potrebujejo do službe. Razumem, da nekatere zelo moti preobilica denarja, ki ga morajo nameniti za nepremičnino v LJ in so alergični na vsako cenejšo alternativo. Ampak to je njihov problem, ki je daleč od korektne primerjave.
Veš, logika mnogih razumno razmišljujočih je precej enostavna. Za svoj denar/kredit lahko izbirajo med dvosobnim stanovanjem v LJ in hišo v Savinjski dolini. Vsak dan morda zapravijo 1 uro več za volanom (skupaj za v LJ in nazaj), imajo pa dosti višjo kakovost bivanja, prostorsko in okoljsko. Šoping centrov pa ne manjka nikjer, le za volan se moraš usesti. Enako kot v LJ.
Dokler se potni stroški plačujejo bo ta opcija razumna. Ko bodo enkrat skenslani pa bo treba ponoviti računico, bo pa tudi cena nepremičnin v LJ takrat še zrasla in se bo treba zopet vprašati, kaj se bolj splača.

Jaz ti kar odkrito povem, da nepremičnine v LJ ne želim. Trenutno imam stanovanjski problem rešen, prej ali slej pa bom kupil raje hišo v Savinjski dolini. Pravzaprav bom obkrožen z Ljubljančani, ki jih je zadnji čas tam vse več.

Glede velikih avtov pa samo to: če delaš veliko KM si raje kupi mlajši, manjši avto, po možnosti z garancijo. Stare gare so super pri 10, 20 tisoč letno. Ko jih delaš 60.000 pa kmalu doživiš bankrot. Jaz še nove avte menjam vsaki dve do tri leta. No, zdaj sem raje začel kupovati dve leti starat vozila z manj kot 50.000 km. Se bolj splača. Na starejše pa ne grem ker v treh letih nabijem 180.000 km. Če jih ima avto že od prej 200.000 so tu hitro precejšnji stroški. Pa tudi požrešni so veliki avti. Vsaj meni je zgornja meja porabe 7 l/100.

@mtl: nisem jaz tisti, ki je temo pognal iz okvirov. Odgovoril sem samo na neresnico, da je v Ljubljani potrebno toliko časa za pot v službo.

Bom na kratko:

Nihče ni govoril o cenah nepremičnin. Povdarek je na vožnji in času, ki je za to potreben. Jaz sem se iz "vukojebine" preselil v Ljubljano in nazaj ne grem več (verjemi, vem kaj pomeni vožnja vsak dan). Ti pa se kar tolaži, kako je zunaj sploh in oh rajsko. Meni se zdi vsak dan toliko vozit enostavno preveč. V lepih dneh še mogoče, kaj pa ko pride do nesreč na avtocesti, sneženja, slabih razmer? Si vkalkuliral svoje živce?

Hiša? A sploh rabiš hišo? Saj povprečen državljan cele dneve dela. (namenoma pretiravam) Nepremičnino potrebuje, da gre prespat in to je to. Če nimaš otrok je še veliko stanovanje preveliko.

Prav imaš, logika mnogih razumno razmišljujočih je precej enostavna. Nekaterim Ljubljana pomeni veliko večjo kakovost bivanja. V službo hodim peš, na pir hodim peš, v trgovine prav tako. Eni radi kosite trav'co okoli hiše, drugi pa raje počnejo kaj drugega.

Sem tudi sam zagovornik manjšega novega avtomobila, ki ga potem zvoziš do konca. V kombinaciji z min potrebne vožnje so stroški minimalni. Zaradi mene je lahko bencin 2€.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Če imaš to srečo, da hodiš peš v službo in boš v tej službi ostal celo življenje imaš seveda prav. Jaz primerjam stvari z izkušnjami mojih sodelavcev iz LJ, ki so zadnje leto začeli na veliko jamrati, da se zjutraj cijazijo tudi po 50 minut v službo. To je vsega pol ure manj, kot zapravim jaz, od tega se 80% peljem po AC, kar me pretirano ne obremenjuje ob avtomatskem menjalniku in spodobnem avtu. Potem pa smo pri kakovosti življenja. Sem blokovsko dete, dosti tega sem dal skozi in ne grem več nazaj. Hiša je čisto druga zgodba, kjer se ti ni treba ubadati s sosedi spodaj in zgoraj, skupnimi prostori, skupnimi investicijami, ki ti jih vsili večina stanovalcev itd. Poleg tega imaš svojo zelenico, kamor lahko postaviš vse, od gril cornerja, stolov, miz, senčnike, bazen itd. Polet si itak vsaj nekaj ur dnevno zunaj. Prav zato se resno zamislim ob nekaterih, ki za majhen flat v LJ plačajo 150.000 EUR. Ko bodo enkrat v njem imeli še enega ali dva mulca se jim bo spipalo. Za ta denar raje kupim novo hišo drugje in sem čisto na svojem, zase pa izborim vsaj eno sobo, kjer imaš svoj mir. Če to pomeni, da se je treba vsako jutro najprej 5 min voziti do AC, nato pa po 25 min AC še 20 minut po LJ, sem to pripravljen akceptirati na račun višje kakovosti bivanja. Res pa je, da v službo ne morem s skuterjem ali kolesom pa bi mi včasih zelo ustrezalo. Vsega tudi ne moreš imeti.

Še največji problem bivanja izven LJ je avto. Za takšno relacijo potrebuješ zanesljivo vozilo, ki ima zadosti moči za udobno vožnjo po AC. Razni Clioti odpadejo, sem dal to skozi. Gre, ampak ni prijetno vsak dan. Minimum je Megane, Golf, Volvo S40. Po možnosti vsaj 120 KM diesel ali 140 KM bencinar. Optimum pa ladje, kot so BMW 5, Audi A6, novi Mondeo, Laguna. Problem teh avtov je višja nabavna cena in hitrejši upad vrednosti. Če avto menjaš na tri leta je to precejšen strošek. Če živiš v LJ si zlahka privoščiš rabljen Audi A8. Itak z njim ne narediš več kot 20.000 km letno, torej zadošča en velik servis in imaš relativni mir nekaj let. Pa obvezno avtomatski menjalnik ob vsej gneči v rush hour. Pri mlinčkih je avtomatika zanič oziroma motor nima dovolj moči.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Se popolnoma strinjam, da so tudi z življenjem v bloku problemi. Vsi tvoji argumenti so tehtni. Vendar če res nimaš nesreče, se vse to da nekako rešit. Tudi zunaj boš plačal davke prej ali slej
smirk-1.gif
.

Kar se tiče 50 minut tvojih kolegov... bullshit! Službe niti nimam tako blizu, pa vseeno hodim peš. S kolesom pa si v Ljubljani precej hitro iz enega na drugi konec. Težava je, da so vsi zaraščeni s svojim avtom. Peš? Neeee. S kolesom? Neeee.

P.S.: Sicer pa ima "skoraj vsak" Ljubljančan na periferiji kakšno hišo ali vikend, kjer preživlja prosti čas.
grims-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ja, vsi se vozijo z avtomobili, to imaš prav. Verjetno zato toliko jamrajo. Jih pa razumem, saj jih večina vozi tudi otroke v vrtec ipd.
Brez avta tudi v LJ ne gre. In če že, si pač kupiš makino ob tistih nekaj kilometrih, ki jih narediš letno. Rabljene velike limuzine so odličen nakup, če si Ljubljančan. Cena goriva te tako zelo ne boli, servisi tudi ne, parkirišč pa ni niti za majhna, niti velika vozila. Oziroma če so vanje spraviš tudi kaj večjega kot Clio ali Corso.

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
To kdo rabi avto in kdo ne, nismo mi tukaj da presojamo. To odlocitev bomo prepustili posameznikom.
Sam raje vidim da vecji avto kot je, bolje se v njem pocutim, in ce se nebi spravil v nek dolocen projekt(predelava avta) bi si po vsej vretnosti kupil od kolega 750ko. Poraba goriva me nebi motila, saj imam ze zdaj povprecno porabo 15l (da pezo je pozresn se posebi ce se igras) in me tisti liter ali dva vec nebi motila, bi se pa vozil mogoce pocasneje, varneje in konec koncev z manj stroski kot jih imam zdaj (izredni servisi, gume, bremze, koncniki...). Nekako sem sam pri sebi ugotovil, da bolj kot je avto svoj, in bolj kot je mejhen bolj se izivljam nad njem. Torej ko sem potegnil crto sem videl da sem prakticno vso placo vrgel v avto. (reno 19 1.4e), pa vam lahko recem, da je takrat bila skoraj da za polovico visja. Predvsem se gre tu za psiholoski ucinek, ki jih imajo te velike mocne limuzine, se pravi sam ves da imas konjenico pod haubo in nekako te tisti mulci v jadnih puntotih, cliotih nesprovocirajo tako lahko kot te zdaj v nekem drugem skretu, poleg tega pa te takrat tudi nebodo sli provocirati ker vedo, da nimajo kaj iskati.

Back on topic: Nevem ce sem v prvem postu napisal, ampak a8 imajo probleme z tistim njihovim steptronikom. Baje rado crkujejo, medtem ko ima pa 7dmica pa probleme z elektroniko menjalnika
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.483
10.725
113
okej, predelava avtombila (mlinčka) je pa še bolj neumna kot nakup velikega avta

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
POmojem so stroški takih avtov umglaublich visoki. Jaz zagotovo nebi kupo avto ki je bil 10 let nazaj top razred z vec kot 200.000 km. Raje novejši pa kaki normalen avto kot je Accord ali kaj takega. Zakaj ? Zato ker 10 let stari BMW 7 nima nic vec kot 3 leta star Accord, je pa Accord novejši , cenejši za vzdrževanje itd. Jaz ne vidim poante zakaj ljudje kopujejo 10 let stare avte najvisje kategorije. Ce je bil 10 ali 15 let nazaj najvisja kategorija ne pomeni da je še vedno, ampak pomeni da je daleč vzadaj in se celo težko kosa s 3 leta starimi avti srednjega razreda.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik xXx pravi:
Zato ker 10 let stari BMW 7 nima nic vec kot 3 leta star Accord, je pa Accord novejši , cenejši za vzdrževanje itd. Jaz ne vidim poante zakaj ljudje kopujejo 10 let stare avte najvisje kategorije. Ce je bil 10 ali 15 let nazaj najvisja kategorija ne pomeni da je še vedno, ampak pomeni da je daleč vzadaj in se celo težko kosa s 3 leta starimi avti srednjega razreda.
hysterical-1.gif

Enkrat se pelji s kakšno sedmico fully loaded letnik 97 in potem z Accordom letnik 2004, pa boš morda razumel, da pa vseeno to ni ista stvar in da je Accord kištica.

Aja, še tole: zadnjič sem se peljal s 520i letnik tam okrog 98. Proti moji kanti stari 2 leti je bistvena razlika (seveda ne v prid moje kante). Baše jo le poraba goriva, ampak ok. Nekaj pa tudi mora tehnologija prinesti. Stane pa avto verjetno nekje polovico moje kante. Če ne bi bilo porabe in pa vprašanja zanesljivosti (žal si ne morem privoščit, da me avto pusti kje na cesti), potem bi resno razmišljal o kakšni menjavi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.663
6.705
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Se popolnoma strinjam, da so tudi z življenjem v bloku problemi. Vsi tvoji argumenti so tehtni. Vendar če res nimaš nesreče, se vse to da nekako rešit. Tudi zunaj boš plačal davke prej ali slej
smirk-1.gif
.

Kar se tiče 50 minut tvojih kolegov... bullshit! Službe niti nimam tako blizu, pa vseeno hodim peš. S kolesom pa si v Ljubljani precej hitro iz enega na drugi konec. Težava je, da so vsi zaraščeni s svojim avtom. Peš? Neeee. S kolesom? Neeee.

P.S.: Sicer pa ima "skoraj vsak" Ljubljančan na periferiji kakšno hišo ali vikend, kjer preživlja prosti čas.
grims-1.gif
Zaraščeni s svojim avtom... peš neeeeeeeee, s kolesom neeeeeeeeee, Lpp še manj......... Se strinjam....
Coolpower kar uživaj v savinjski.
Za 800 ur letno kolikor jih recimo zabijeta v avtu skupaj s partnerjem bi letno zaslužil (ob plači 5 evrov) 4000 evrov. Ob tem da avto srednejga razreda menjaš vsake tri leta recimo izgubiš na tri leta 9kE kar je na leto 3kE. Skupaj torej na leto 7kE. V 10 letih 70kE, za to razliko do tvoje hiše pa dobiš tudi kaj v okolic LJ.
Prosim za kak link nove hiše (pa ne III.gr.faza) za ceno 150kE v bližini AC.Kupim
evil.gif

Sem mal preletel nepremicnine.net

za 140 kE dobiš 140 let staro hišo. Zame to ni nova hiša.... Vojnik
Tako kot mi živimo v Lj v iluziji, tudi ti nisi veliko bolj realen....
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Baše jo <b>le poraba goriva</b>, ampak ok. Nekaj pa tudi mora tehnologija prinesti. Stane pa avto verjetno nekje polovico moje kante. <b>Če ne bi bilo porabe</b> in pa <b>vprašanja zanesljivosti</b> (žal si ne morem privoščit, da me avto pusti kje na cesti), potem bi resno razmišljal o kakšni menjavi.

Če bi, potem bi. Če...
crazy1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Da ne boš mislil, da ima porabo 15 litrov. Porabo ima tip med 8 in 10 litrov. Seveda nič kaj divjaške vožnje. Zame je to trenutno nesprejemljivo, mislim pa, da ni to nič ekstra hudo veliko. In če ne delaš veliko kilometrov potem...

Čeprav pri konkretnem modelu petice je edini downside ta, da jih je vedno več v lasti čefurjadi.
rolleyes-1.gif
Verjetno pa le ti nimajo 15 col platišč in vse original (brez temnenja stekel, zadnjih luči, sharkijev, itd...)

majana

Pripravnik
25. maj 2008
162
0
16
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zaraščeni s svojim avtom... peš neeeeeeeee, s kolesom neeeeeeeeee, Lpp še manj......... Se strinjam....
Coolpower kar uživaj v savinjski.
Za 800 ur letno kolikor jih recimo zabijeta v avtu skupaj s partnerjem bi letno zaslužil (ob plači 5 evrov) 4000 evrov. Ob tem da avto srednejga razreda menjaš vsake tri leta recimo izgubiš na tri leta 9kE kar je na leto 3kE. Skupaj torej na leto 7kE. V 10 letih 70kE, za to razliko do tvoje hiše pa dobiš tudi kaj v okolic LJ.
Prosim za kak link nove hiše (pa ne III.gr.faza) za ceno 150kE v bližini AC.Kupim
evil.gif

Sem mal preletel nepremicnine.net

za 140 kE dobiš 140 let staro hišo. Zame to ni nova hiša.... Vojnik
Tako kot mi živimo v Lj v iluziji, tudi ti nisi veliko bolj realen....
wink-1.gif

emm kje si pa ti dobil 800 ur? delovno leto ima samo ~2000 ur.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
520d bi bil tudi čisto sprejemljiv zame. Škoda le, da turbine pri BMW-jih niso ravno vzor zanesljivosti. Bencinarji pa plina ne prenesejo najbolje. Oboje je slišano, tako da, če se motim, me popravite. Nisem.stručko.za.BMW-je.press

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Tistih 800 ur lahko:
  • preživiš kvalitetno z otroci
  • porabiš za dodatni zaslužek
  • uporabiš za kvalitetnejši spanec
  • ...
  • gledaš kot tele v strop in ne nosiš svoje glave naprodaj na cestah, kjer se srečujejo stardeci in dinamiki

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Ti bi traktorja, kaj? E39 525d touring?
confused-1.gif

PS. Čefurji nimajo karavanov.press
evil.gif

TI pa ves da 525tds niti ni tako slab avtocek
smile-1.gif

Trenutno ga imam pred bajto, danes grem malce vn z njem pa bom povedal se kako.
Sicer pa do zdaj sem naredil par krogov tukaj okoli po zalogu in kaslju, in moram rect da za tistih 105kw gre se kar dobro.
Drifti so sicer kratki in neglih atraktivni ampak lepo zavrti 17ke zimake
grin1.gif

Vec kasneje, ko ga se malce bolje stestiramo
grin1.gif

Btw : trenutna poraba z mojim driftanjem je bila 7l po BC-ju
smile-1.gif