streha, mah

gr69

Guru
15. dec 2009
11.592
2.639
113
še v SLO - ampak komaj
Pyzda Hanzi - s tvoji pripombo si me zdaj spravil na : A zdaj res moram iti gor in dvigniti i.bene bramace in pogledat ali so letve še lesene ali že gobave?
Streha stara točno 22 let.
Zdaj pa resno - sem ravno letos poleti gledal in prišel do ugotovitev, da ne bom šel čistit maha dol, ker ne vem s čim naj sploh grem premazati bramac. Če ga bom pa pustil “golega” se bo precej hitro spet kaj not zažrlo in še grozno porozno deluje. Sem se bolj kot ne sprijaznil, da bom čez 5 let vse dol metal in nekaj drugega gor dajal (vključno z letvami - upam, da bodo špirovci še OK, drugače še rigips na podstrešju dol trgati :confused:).

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Pri taki akciji (pustimo zdaj ali in s čim odstraniti “mah & co”) je glavno vprašanje zakaj to sploh početi.
Če zaradi podaljšanja življenje dobe “strehe”, torej kritine same, se postavlja vprašanje s čim potem na čiste strešnike in koliko tisto stane, ter za koliko let (in ali sploh) se podaljša življenjska doba kritine. Iz tega se potem dokaj enostavno da izračunati koliko je taki poseg “vreden”.
Če se pa čisti “estetike radi” (Hanzi jev sosed s Gerardom, ker tam je spodaj pleh in mah na posipu IMHO nima nekega vpliva na strukturo pleha in s tem kritine same) je pa samo vprašanje kolko kdo sam hoče tošel odpret.
streha je stara cca 15let in še čisto funkcionalna, če bi se že šlo v pucanje, bi izključno zaradi estetike, ker je en del strehe v stojni višini (hiša v bregu) in je zelo grdo za vidit... valda pa je vse odvisno od končnega stroška če je sploh smisel al ne... kokr gledam, sam naše napredi severni sosedi izvajajo tako tehniko pucanja, ni še pršl do yuge... ;D

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
gr69
Ne drmaj, dvomim da je na bramacu toliko mahu.
Tisto da boš imel gobave letve in spirovce, mora mah biti v kepah, velikost pesti.
;)
Tega pa na tvojem 22 let starem bramacu ni.
Vsaj na našem 20 starem ga ni. Pa je osnovni, sivec, ki je bil skoraj pol cenejši od obicajnega

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
6 ali 7 let tole stoji. Je pa res da je do nedavnega bila "marabela (sliva) čez njo.

Priponke

• IMG_20191008_104156.jpg
    IMG_20191008_104156.jpg
    1,8 MB · Ogledi: 192