streha, mah

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Jow,

ma kdo izkušnje oz če kdo v slo sploh izvaja tako pucanje streh, kritina je gerard diamant (pleh in kamnit posip gor)?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.592
2.639
113
še v SLO - ampak komaj
Se bom vštulil.

Hanzi Prali - kaj pa potem? Kaj barve gor al bodo pustili “bramac” gol in hrapav?
Če pa majo cigl (bobrovec) pa je jasno, da ostane nag.
Mene namreč moj bramac “matra” - je na zadnjem delu pač zelen in si nisem ziher al naj grem mah dol praskat al raje pustim.

dodatek: Ko/če bom še enkrat prekrival bom v vsakem primeru pod slemenjake ruknil baker, ki bo gledal dobrih 10cm izpod slemenjakov in se bo tako po njem “scejal” dež. Imam namreč popolnoma čisto “špuro” po strehi pod dimnikom. Obroba le tega je bakrena - in ravno toliko “spira” bakra, da se mah in ostalo ne prime na strešnike, posledično so ti takorekoč novi (beri: glazura skoraj nepoškodovana, ker je mah ni napadel).

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
Zdravo,
saj obstaja kemikalija ki se našprica po predelu kjer mah. Na tegoli testiran; se kar obnese, je pa potrebno ponoviti čez čas. Špric-material nabavil na HR.

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Mah še gre nekak, jeba so lišaji k se grdo zažrejo notr in ga tut tist čistil ne vofna, na tem video se pa lepo vid kku tut lišaje zredira, sam vprašanje kok posipa še zram dol rukne? Pač bolj kamot je tole kokr pa celo strmo streho s puromatom prat...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
gr69
Kritina je nek "Gerard"
Nisem si pobližje pogledal stanja po pranju, samo v soboto so cel "dan brneli. Prali so z pomočjo košare na avtodvigalu.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Čist iz firbca - kok si pa pripravljen plačat za eno čiščenje strehe?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ne vem, kolikor sem jaz z njim delal je "pobil" vse živo. Obstaja pa tudi pri nas nekaj posebej za mah - maheks al nekaj takega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Ne vem, kolikor sem jaz z njim delal je "pobil" vse živo. Obstaja pa tudi pri nas nekaj posebej za mah - maheks al nekaj takega.

Mah je zadnja faza ozelenitve, to rata ko alge in lišaji začnejo zadrževat vodo ali pa če se začnejo nabirat kjer hranilne snovi (iglice, listi). Skratka tisto kar je zeleno ni mah, ampak so alge in lišaji (alge+gljive). Ko enkrat mah zraste moraš pa lepo fizično v akcijo ker ti ne pomaga da ga zastrupiš (sicer boom efekt zna delovat na mahu, ampak kaj ti pomaga ko ostane kup organskih snovi še vedno tam in hitro zraste nekaj novega).

Sicer rabiš po novem tudi za to izpit, ampak proti algam in lišajem deluje dobro navadna modra galica. Herbicid uporabljat za to je brezveze.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Na strehi uporabiti FFS je res neodgovorno. Voda s streh v povečini primerov po izredno kratki poti pride v vodotoke. Ni to njiva, kjer nekaj časa FFS razpada na površini, potem pa počasi skozi sloje zemlje in čez nekaj mesecev pride v vodotok. Pa vseeno povzroča probleme. Glifosat (boomefekt) po mojem tudi ni ravno učinkovit proti mahu. Na Fito info sta registrirani dve sredstvi proti mahu (denimo ASEF 3V1), ki imate identično sestavo in imata varnostni pas od vode 0 metrov. Torej verjetno nimata prehudega vpliva na vodne organizme. Čeprav ... Ne sme se uporabljati na javnih površinah. Dokaj čudno. Ker je to tudi gnojilo za trato, za mah na strehi, ni ravno najbolj primerno. Da ne bo na koncu še bolj zeleno, ker na strehi ni samo mah :).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.592
2.639
113
še v SLO - ampak komaj
Pri taki akciji (pustimo zdaj ali in s čim odstraniti “mah & co”) je glavno vprašanje zakaj to sploh početi.
Če zaradi podaljšanja življenje dobe “strehe”, torej kritine same, se postavlja vprašanje s čim potem na čiste strešnike in koliko tisto stane, ter za koliko let (in ali sploh) se podaljša življenjska doba kritine. Iz tega se potem dokaj enostavno da izračunati koliko je taki poseg “vreden”.
Če se pa čisti “estetike radi” (Hanzi jev sosed s Gerardom, ker tam je spodaj pleh in mah na posipu IMHO nima nekega vpliva na strukturo pleha in s tem kritine same) je pa samo vprašanje kolko kdo sam hoče tošel odpret.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
Pri opekinali betonu zna mah priti v zareze in stike in kasneje lahko tudi na notranjo stran opeke. Tam pa potem na letve in ostrešje. A moram napisat da je mah precej podoben gobi/spužvi?! Ampak zato mora biti izpolnjenih več.pogojev. sever, senca, položna streha,snegolovi....bom ob priliki naredi fotko 6 let stare strehe pokrite s tegolo.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.525
1.109
113
Ravno sem z najmočnejšim Kerherjem čistil tlakovano dvorišče in škarpo. Mah in umazanija so šli lepo dol, a je zadeva kar precej agresivna in precej posname vrhnji sloj. Tako da je treba dobro površino pogledat, in predvidet kaj se bo s tem doseglo. Če zase rečem, ne vem če bi šel še 1x to počet...