Stopnje izobrazbe

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
764
-9
16
Kako je zdej s to Bolonjsko, nisem več sledila kaj so spreminjali... Kaj zdej pomeni VII/ 1. in kaj VII/ 2. ?

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Tule imaš tabelo, ki kaže katero stopnjo izobrazbe imaš, prikazana je tudi primerjava med 'starimi' in 'bolonjskimi' programi.

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
764
-9
16
Citat:
Uporabnik Kibibi pravi:
Tule imaš tabelo, ki kaže katero stopnjo izobrazbe imaš, prikazana je tudi primerjava med 'starimi' in 'bolonjskimi' programi.

kje vidiš kaj sta VII/1 in VII/2 ?

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
7/1 je univ. dipl
7/2 je mag

se mi zdi
confused-1.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Odvisno s katerega konca gledaš.

Malce preglednejša tabel'ca:

20060623180810ravni1hu3.jpg

Iz levega stolpca vrstice za raven 7 je načeloma razviden opis stare stopnje 7/I in 7/II (dva razdelka).

P.S.: Kot vemo, so bili stari visokošolski programi (univ. dipl. X - stopnja 7/II) do ne-vem-katerega-leta-že (tam v začetku 90-ih prejšnjega stoletja) izenačeni s kasnejšimi univerzitetnimi programi (torej zdaj drugo bolonjsko stopnjo).

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
ma zmeda kompletna in ja, nekdo je tukaj nategnjen. Je pa odvisno kak gledaš na stvar. nek zagrižen birokrat ki bo zaposloval, tu bo verjetno vsa državna uprava, se bo te lestvice držal kot cek, v gospodarstvu pa bo pomoje bolj obveljal naziv ki ga imaš, kot pa ta lestvica, po katerem, kdaj in kak si diplomiral.
je pa zanimivo kak se razpisujejo programi. jaz sem recimo diplomiral po bolonjskem, spec. pa delam po starem
stupid-1.gif

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Točno tako! Še vedno bi raje videl faks brez teh bolonjskih sistemov, na srečo sem še sam ujel takega, ki se gre po starem načinu. Bolonjci bodo tako delali 5 let šolo, stari sistem pa 4 leta in mislim, da je povsem opravičeno. Samo poglejte kakovost in zajeto snov bolonjcev napram staremu sistemu. govorim za uni.dipl.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Torej, nekdo na bolonjskem programu bo moral narediti magisterij, da bo enakovreden zdajšnjemu diplomirancu univerzitetnega programa... sweet
aplauz.gif

ja in? saj časovno nebo nič zgubil....

UNI se je razdelil na dva dela pač
smile-1.gif

prej je bil 5 let... zdaj je 3 + 2
isti šmorn

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Torej, nekdo na bolonjskem programu bo moral narediti magisterij, da bo enakovreden zdajšnjemu diplomirancu univerzitetnega programa... sweet
aplauz.gif

In nekdo, ki je še po starem programu, bo če bo hotel nadaljevat šolanje (kaj več od diplome), moral plačati za bolonjski magisterij najprej, da bo imel isto stopnjo izobrazbe kot prej..., potem mu ostane pa samo še doktorat.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Uni je bil prej večinoma 4 leta. So sicer izjeme.

Sam mi pa ni jasno zakaj so študij podaljšal na 5 let. Že tko se drkamo 80% enga balasta, ki ga pol nikol ne rabiš v poslu in življenju. Študij skrajšat na 3 leta in ga povezat s prakso čez cela tri leta. Govorim za tehnične smeri pa kakšno ekonomijo itd.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Kako je pa s tem, če študiraš po starem, uvajajo pa že bolonjca? Do kdaj lahko končaš po starem? Npr. naslednje leto bom absolvent, bolonjca so pa začel uvajat letos (07/08).

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Telefunken pravi:
Bolonjci bodo tako delali 5 let šolo, stari sistem pa 4 leta in mislim, da je povsem opravičeno.

Ne. Bolonci delamo 3 leta, po starem pa 4 leta. Tisti dve ekstra leti po boloncu prinesejo še tri črke zraven k nazivu napram staremu sistemu.

Pravično/nepravično...o tem lahko na veliko razpredamo. Za nekatere je super, za druge pa zna biti kje kakšen problem. Jaz se na stopnje načeloma požvižgam, sicer mi je všeč eno leto krajši študij, vendar bi to takoj zamenjal za normalno razporejeno in zajeto snov. Bolonc je v SLO namreč še hudo v povojih in če bi jaz imel še enkrat izbiro,bi se mu v teh časih definitivno izognil, predvsem zaradi tega, ker sem občutil dobršnji del starega sistema, kateri je dosti boljši...zaenkrat.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik softi pravi:
bolonjski naj bi dodal vrednost izkušnjam. pa jih an žalost nikjer ne priznajo.

Fora je v tem, da so pred uvedbo trobentali o tem, kako bodo po boloncu izobraženi kadri bili bolj praktično naravnani, kako se bo vzpodbujala samoiniciativnost in iznajdljivost... Po treh letih ni o ničemer od tega ne duha ne sluha. Imamo samo zabluzene študijske programe, ki človeku ne ponujajo pravega izziva. Na nek način vse skupaj poteka kot v SŠ.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
naj bi tudi bilo tako, d abi s epriznavala poklicna pot.

recimo nekdo ima uni, pa deset let delovne dobe in gre pol delat mag. naj bi mu priznali izpite povezane z delom. pa ne priznajo nič.

ali pa tisti, ki se šolajo ob delu. naj bi tudi na prvi stopnji priznavali.
pa je žal tkao, da lahko predavaš o konjih, zdravju konj..pa ti na veterini ne priznajo izpita horse health.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.032
10.786
113
kod Džej-Zija
Ja, ampak tiste tri črke si boš limal zadaj, ne spredaj.
smirk-1.gif
To so strokovni magisteriji, ki so po stopnji enakovredni staremu nazivu magister farmacije. Daleč od tega, da je to enakovredno znanstvenemu magisteriju, kjer je mag. spredaj.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Ja, ampak tiste tri črke si boš limal zadaj, ne spredaj.
smirk-1.gif
To so strokovni magisteriji, ki so po stopnji enakovredni staremu nazivu magister farmacije. Daleč od tega, da je to enakovredno znanstvenemu magisteriju, kjer je mag. spredaj.

Nikjer nisem trdil, da je strokovni mag enakovreden znanstvenemu. Tisto je pasalo v kontekst replike na trditev o trajanju obeh vrst študija (da naj bi bolonc trajal 5, stara varianta pa 4), ki je bila mimosun.