stikalo ali tipkalo za žaluzije

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Mi lahko en razloži praktično razliko pri stikalih in tipkalih za žaluzijah?
Kakšne so razlike pri gor, dol, senčenje.

Tukaj imam navodila za prikučitev.

Na sliki pa imam na voljo stikalo in tipkalo.
2139014-neimenovana.JPG

Priponke

• 2139014-neimenovana.JPG
    2139014-neimenovana.JPG
    29,2 KB · Ogledi: 1.822

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Stikalo.
Tipkalo je na fedri, ki ga avtomatsko vrača v 0, kot kakšen zvonec. To pomeni da boš stal zraven in tiščal tisto tipko dokler ne bo žaluzija v celoti zaprta/odprta. Če imaš kaj večjega lahko to kar traja.
Stikalo počiš dol in gre do konca, dokler je ne ustavi končno stikalo na sami žaluziji.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Plus stikala je, da ti ni treba čakat, da žaluzija pride do končne pozicije.

Plus tipkala je, da samodejno skoči nazaj na nulu, da nimaš ves čas faze do motorja (sicer to samo po sebi ni nujno, ampak je vredno omembe)

Vkolikor imaš plan vezati vzporedno dva modula za žaluzijo (enega pri vratih, drugega pri oknu) je skoraj nujno uporabiti TIPKALO!! (ker, če pustiš eno stikalo na "dol" in ko pritisneš na drugemu "gor" (ker valda ne opaziš), lahko pokuriš motor.

Sicer pa, kakor se navadiš, pomisli kaj boš večkrat, samo za malo obrnil ali jih boš vedno vozil do končnih pozicij
smile-1.gif

lp

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.764
113
EU
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
sem že naročil stikala.
Vzporedno ne bom vezal. Ena žaluzija- eno stikalo. Bo kar vredu, da stisneš in ne čakaš zraven da pride dol.
Si preveril ali ima žaluzija končna stikala za skrajnje lege, drugače adio motor.
grims-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
@Gonzo: če je monter prodal motor brez končnih stikal, ga bo že zamenjal, ko bo crknil
tongue-1.gif

@softi: glede na izklicno vprašanje, močno dvomim
grin1.gif
če se pogovarjamo o kakršnem koli pametnejšem upravljanju, ne bi štartali teme "stikala ali tipkala".

Me je pa kar malo minilo, ko sem videl, kdo je dobavitelj (če je prilepljen njihov list z navodili)...
rolleyes-1.gif

lp