Steklokeramične plošče in pečice

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Katero izbrati, da bo nakup optimalen oziroma v dobrem razmerju med ceno in kvaliteto?



Do sedaj sem ugotovil da se plošče ločijo:



- električne steklokeramične plošče HIGH LIGHT

in

- električne z indukcijskimi ploščami.



Baje je razlika samo v tem, da so slednje takoj mrzle, ko se lonec umakne z njih.
redface-1.gif




Zakaj so nekatere take:





http://www.gaa.si/iskalnik/pic.php?name=articlesPICTURE-2409-thumb

druge pa samo take:





http://www.gaa.si/iskalnik/pic.php?name=articlesPICTURE-7966-thumb



V čem je potreba po še malo kroga?



Lahko so z ročnim upravljanjem ali pa z elektronskim.

Prikazujejo stanje še toplote na plošči ali pa ne.

Vse ostalo so izgleda nianse.



Pečice



so praviloma vse ventilatorske in imajo gril, izvlečne palice in lahko čistilni emajl.



Nekatere so A, druge B, tretje C razreda (verjetno energetskega). Ali to pomeni, da so bolj požrešne?





Kakšen nasvet, izkušnja, predlog kje kupiti, karkoli.



Hvala!
 

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Kupi indukcijsko - Lahko kupiš tudi kombinirano steklokeramično / indukcijsko. Na indukcijskih delujejo samo železne posode - torej odpade aluminij in podobno. Če nisi prepričan če bo posoda delala na indukcijski naredi preizkus z magnetom.
Če se magnet prime na posodo bo le-ta delala, če se ne prime - posoda nebo delovala.
Pri nakupu pazi da ima več stopenj za nastavljat toploto (9 stopenj je vsaj zame premalo).
Pri indukcijskih se segreva sama posoda in ne plošča (Plošča se segreva zaradi posode na njej).
Indikator toplote imajo večinoma vse novejše plošče.
 

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Tudi ni zanemarljivo da morš steklokeramiko čistit kot norc in pri tem pazit da ne narediš prask, če ni 100% očiščena zna biti najgrša stvar v bajti ( se pa lahko 20 min na dan samo s tem pol zezaš)
 

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Kako "čistit ko norc"?
A ni bilo rečeno, da je steklokeramika super ravno zaradi enostavnega čiščenja ?
confused-1.gif
 

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Tudi ni zanemarljivo da morš steklokeramiko čistit kot norc in pri tem pazit da ne narediš prask, če ni 100% očiščena zna biti najgrša stvar v bajti ( se pa lahko 20 min na dan samo s tem pol zezaš)
Astonish dela čudeže
wink-1.gif
! Pa če se ti kaj usvinja takoj pobrišeš, da se ne zasmodi gor pa je.
 

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Indukcijske so ponavadi precej dražje, vsaj ko smo mi nakupovali so bile. To je najbolje, da se sam odločiš.


Poanta s še malo kroga pa je ta, da lahko uporabljaš na isti plošči tako male kot velike posode. Če imaš npr. štiri male posode za uporabit je potem veliko manjša izguba, saj ogrevaš toliko kot je potrebno, ne pa 50% več. Ko rabiš pa za veliko posodo, pa vključiš podaljšano verzijo. Gorenjc, kot si, se boš sigurno odločil za to opcijo. Pa tudi uporabno je
wink-1.gif


Kar se pa tiče A B C so pa dejansko energijski razredi. A je energijsko najbolj učinkovita. Pomoje se tudi to splača.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Katero izbrati, da bo nakup optimalen oziroma v dobrem razmerju med ceno in kvaliteto?

Do sedaj sem ugotovil da se plošče ločijo:

- električne steklokeramične plošče HIGH LIGHT
in
- električne z indukcijskimi ploščami.

Baje je razlika samo v tem, da so slednje takoj mrzle, ko se lonec umakne z njih.
redface-1.gif


Indukcijske se same sploh ne segrejejo (tisto malo kar se, se posredno, nazaj od lonca), grejejo le lonec, ki pa mora biti (dno) železen (magnetni material, drugače ni indukcije).
Druge imajo pod steklokeramiko čisto klasičen grelec in so precej dolgo vroče po tem, ko jih ugasneš.



Zakaj so nekatere take:


http://www.gaa.si/iskalnik/pic.php?name=articlesPICTURE-2409-thumb
druge pa samo take:


http://www.gaa.si/iskalnik/pic.php?name=articlesPICTURE-7966-thumb

V čem je potreba po še malo kroga?

Je že eden zgoraj pojasnil: najprej prižgeš srednjo, najmanjšo, potem povečuješ glede na velikost posode, da ne kuriš v prazno


Lahko so z ročnim upravljanjem ali pa z elektronskim.

vsekakor vzemi elektronske komande (na dotik), ker so dosti lažje za čsutit, saj jih obrišeč kot ostanek plošče, ni hudega, če se kaj polije, pod navadnimi gumbi se pa nabira umazanija. Glede čiščenja pa: ne glede na to, kaj gor poliješ, prižgeš ipd (razen sladkorja, ki že od nekdaj velja za nezdružljivega z vročo steklokeramiko), je očiščeno v cca minuti ali dveh. Če je treba, najprej očistiš s strgalom (ponavadi dobiš zraven), nato obrišeš s čistilom za steklokeramiko (se mi zdi, da je najboljše uno iz Mullerja), pa s suho papirnato brisačo. Pika, konec. Še to: z vidika čiščenja so boljše une, ki so malo nad pultom in nimajo roba (tudi drobtine enostavno porineš dol), se pa zna tak rob odkrušit, tu so boljše une z letvico na robu.

Prikazujejo stanje še toplote na plošči ali pa ne.
Vse ostalo so izgleda nianse.
točno tako


Pečice

so praviloma vse ventilatorske in imajo gril, izvlečne palice in lahko čistilni emajl.

Nekatere so A, druge B, tretje C razreda (verjetno energetskega). Ali to pomeni, da so bolj požrešne?

kot je že nekdo napisal: A so najvarčnejše. Ventilatorska mor biti, fino je, da ima timer z alarmom, dobro je, da so vrata čim bolj izolirana, da niso navzven vroča (otroci), pa da je notranjost prilagodljiva. In spet: čim manj gumbov, ker so tečni za pucat.

Kje kupit? GAA ima OK cene, se pa splača v danem trenutku, ko se odločiš za model, narediti krog po štacunah. Cene so sicer ponavadi podobne, se mi je pa vedno pri nakupu dražjih gospodinjskih aparatov, TVjev in podobnega zgodilo, da je bila kje kaka akcija. Če ne popust, pa podaljšanje garancije ali kaj podobnega.
 

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Najprej tale prepis iz strani GA. Sem hotel napisati sam, pa je tule prav super opis:
Indukcijska kuhalna plošča segreje hrano v posodi hitreje kot klasična električna plošča ali plin, pri tem pa porabi bistveno manj energije. Pri indukcijski kuhalni plošči je poraba električne energije optimalna, saj se toplota sprošča le na delu plošče, kjer se nahaja posoda. Kuhalno polje indukcijske plošče pa tudi samo preneha delovati, ko z njene površine odstranimo posodo. Moč se v trenutku zmanjša na stopnjo pripravljenosti, kar predstavlja le minimalno porabo električne energije.
Poleg prihranka časa pri pripravi hrane pa prihranimo tudi čas pri čiščenju. Ker kuhalna plošča ni segreta, se ob morebitnem razlitju ne bo nič zažgalo na posodo ali ploščo, razlito vsebino boste enostavno pobrisali s kuhinjsko krpo, česar se bodo najbolj veselile številne gospodinje. Kuhalna polja se med kuhanjem zalo malo segrevajo, zato lahko med posodo in kuhališče vstavimo papir ali celo kuhinjsko krpo.
Indukcijska kuhalna plošča deluje tako, da spreminja električno energijo v visoko frekvenčna polja, to pa inducira električni tok, ki greje dno.posode. Vsebina posode se izredno hitro segreje, saj ni potrebno, da se najprej segreje grelec, nato steklokeramična plošča, dno posode in šele nato vsebina.
Pri tradicionalnih načinih kuhanja, kot sta plin in elektrika, se toplota prenaša preko plošče na dno posode. Pri indukciji pa postopek delovanja poteka nekoliko drugače. Plošča ustvarja toploto neposredno v dnu posode, zato se kuhalna površina segreje le toliko, kot se segreva zaradi stika z dnom posode, ki pa se lahko segreje lahko le toliko, kot se segreje vsebina v posodi.
Posoda za kuhanje na indukciji mora vsebovati jedro iž magnetnih materialov. V primeru, da niste prepričani, ali je posoda ustrezna ali ne, jo preizkusite tako, da na dno posode pritrdite magnet. Če se magnet pritrdi na dno, je posoda prava, v nasprotnem primeru je posoda za kuhanje na indukcijski plošči neprimerna. Najprimernejše posode za kuhanje so litoželezne in emajlirane, uporabljate pa lahko tudi posode iz nerjavečega jekla, vendar morajo imeti jedra iz magnetnega materiala. V sodobnem času je večina posod primerna za uporabo na indukcijski plošči, primerne niso posode iz keramike, plastike, stekla, aluminija ali svinca. Indukcijska kuhalna plošča sama zazna posodo na svoji površini in se avtomatično vključi. Prepozna pa tudi sestavo posode in v primeru, da na kuhalno polje postavimo posodo iz plastike, stekla ali keramike, se plošča ne bo vključila. Kuhalna plošča prepozna tudi velikost posode, kar še dodatno zmanjšuje porabo energije.
Indukcija je sposobna prepoznati tudi vsebino posode. V primeru, da v posodo nalijemo olje in bo toplotni senzor zaznal, da se je olje pregrelo, bo indukcija avtomatsko prenehala dovajati energijo. Podobno se zgodi, ko vsebina posode izhlapi, tudi v tem primeru bo senzor zaznal pregrevanje in ustavil delovanje. Prav ta lastnost uvršča indukcijo med najbolj varne kuhinjske pripomočke vseh časov.

Dodal bi še tole. Nisem videl, da je kje napisano. Zelo pomembna lastnost indukcije je tudi, da je odzivnost ravno takšna kot pri plinu. Se pravi, če kuhaš npr kavo in mleko in začne vreti ni potrebno posode odmakniti ampak se lahko ugasne in vretje v trenutku preneha. Glede na to, da predvidevam, da to ni tvoja prav kuhinja in že imaš posodo, kupi ploščo, ki ima dve indukcijski in dve navadni plošči.
Če se še kaj spomim pa še dodam. Aja dopisal bi še to, pri nas imajo indukcija žena, mami in tašča in nobena je niti slučajno več ne zamenja.

lp
 

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Saj ravno to sem začel razmišljati.
Videl sem kombinacijo 2+2, čeprav imam sedaj pomislek, zakaj potem ne 4 indukcijske.
Posoda je itak vsa inox, razen teflonske ponve, bog ve iz česa so, magneta pa tudi nimam nobenega doma.
17758-icon_confused.gif


4 indukcijske, Candy, 980 evrov
http://www.gaa.si/iskalnik/pic.php?name=articlesPICTURE-8831-orig


2+2, Elektrolux, 1.100 evro
http://www.gaa.si/iskalnik/pic.php?name=articlesPICTURE-8821-orig


V principu imajo v GA samo ti dve, ki sta indukcijski in/ali delno takšni.


@ ostali > hvala za odgovore
nahrung002.gif
 

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No če bi jaz izbiral ne bi nikakor izbral Candy, ker imam s steklokeramičnimi slabe izkušnje.



Če bi sam zase kupoval bi danes izbral tole:

http://www.gaa.si/iskalnik/articles.php?id=9186&zadetek=0



No da še obrazložim izbiro. In sicer sta dve zelo pomembni razliki,če primerjam Electrolux ali Gorenje. Kvaliteta je na zelo enakem nivoju. lastnosti so skoraj enake. Ima pa Gorenje 5 let garancije in po mojih izkušnjah vsaj 200% boljši servis.



Samo primer: letos poleti je tašči crknil pomivalni stroj Electrolux. Ker je bil pristojen serviser na dopustu je čalala na servis 3 tedne, pa še potem so komaj v enem tednu zrihtali, ker so čakali na dele.
bonk.gif
, ko pa se je pokvaril pralni stroj Gorenje pri sosedu je serviser prišel naslednji dan, zamenjal del in je bilo urejeno. In to ni edini, ki ga poznam.



lp
 
Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Kara_Demz pravi:
Kako "čistit ko norc"?
A ni bilo rečeno, da je steklokeramika super ravno zaradi enostavnega čiščenja ?
confused-1.gif

Pozna se vsaka kapljica,prstni odtisek,vse...... in izgleda nikakvo. ko čistiš morš tak v nulo obrisat kot da je iz trgovine da izgleda lepo (oz. sem picajzl
smile-1.gif
Mamo pa prav čistilo za steklokeramiko
 

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
...(oz. sem picajzl
smile-1.gif
)

To bo to...
wink-1.gif


Steklokeramika zajebana za čistit? Jaz za to porabim maksimalno 1 (eno) minuto. Najprej v 20 sekundah pobrišem z gobo za pomivanje posode in Prilom, potem pa v cca. 30 sekundah z navadno bombažno serveto pobrišem do sijaja.
 

Anamarija

Pripravnik
23. jul 2007
799
0
16
38
Karkoli že kupuješ, kupuj z elektronskim upravljanjem (na dotik). Žena ti bo hvaležna
grin1.gif
Naša mati so se tu pošteno zajebali.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
pri pečicah je tako..da če nimaš res specializirane babnice za peko (oz. če je prava pa je navadila tebe da kuhaš) se ti pri pečici ne splača pretirano stegovati...v najbojšem primeru da ima 'hladno steklo' da se deca ne spečejo ko šarijo tam okoli (če jih nimaš, jih boš enkrat imel). Vse ostalo je brez veze - uporabiš jo 5 x letno tako da....

pri platah pa...imaš navadne in indukcijske..indukcijske delajo samo takrat ko položiš na njih kovinski (!) lonec (un ta star...kak ultra dober ne bo 'delal')....torej se energija sporšča zgolj nad stikom (torej lahko daš na veliko 'rinko' mali lončič pa bo grelo samo pod njim).

Tako da...varčna je bolj indukcija, moramo biti pa zelo previden pri izbiri loncev. Za to se večina odloči in kupi kombinacijo 2 navadni + 2 induksijski...da ni treba ob nakupu zamenjati še kompletno zbirko loncev.

pa ubiješ dve muhi ter enega komarja na en mah.

Proizvajalec...verjetno imajo osnovo vsi isto: made in China. Malesyja, Singapur etc...steklo kot steklo ni neka znanost - torej prozvajlec pa ima vsak svoje črke in napise
evil.gif
. Tako da se na koncu odločiš bolj gledena ceno ter izgled (željeno upravljanje - tipke, gumbi taki i onaki).
Pa še pri teh zadevah se pretirano kaj dosti ne more pokvariti ker se nima kaj (sploh ker ni gibajočih delov).

(poznam primer ko je počila Miele plata - seveda tu plata ni kriva oz. ne more biti imuna na brezmejno človeško neumnost.

LP
 

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Moj pogled (malo daljši) na steklokeramiko:



Jaz bi kupil (sem že, a bi ponovno storil enako) kuhališče z 2 + 2 kuhališčima, se pravi 2 indukciji + 2 high light greli.

Zakaj ne 4 indukcijska kuhališča? Zato, ker se vedno najde posoda, ki ni primerna za indukcijo.

Doma imamo "nešteto" posod, na katere se magnet "kao" prime, pa vseeno ne delujejo na indukciji. Sem imel težavo, da nikakor nisem kupil prave "džezve". Pan ta, pa ona, pa tretja, vse z oznako INDUKCIJA, a nič od tega.

Se mi odpelje, pa grem kupit WMF. In deluje !!! Preprosto deluje, kot tudi vse ostale WMF posode !!!

Eto, zato ne bi kupil indukcije (vse 4), če pa bi imel vse posode primerne za indukcijo, pa vsekakor high light kuhališče pri meni ne bi imelo kaj iskati. Kaj hočem povedati: namreč, indukcija resnično deluje IZREDNO hitro.

Primer: zjutraj si pristavim posodo, v kateri pogrejem mleko. In medtem, ko si v šalco naložim kakav, že je mleko dovolj toplo, tudi če je v hladilniku (čeprav redko, ker uporabljamo alpsko mleko). V primeru, (ko še nisem imel primerne posode), ko pa mleko segrevam z "navadno" posodo, pa vmes lahko preberem članek, dva finančnega dogajanja preteklega dne
grims-1.gif
, preden se mleko segreje.

Da ne govorim o čiščenju (velja tako za highlight kot induction grela): resda moraš to početi večkrat dnevno, če hočeš, da imaš lepo, vendarle to nikakor ne vzame več kot 2 minuti časa (ne 10, kaj šele 20 ???)

Indukcijsko kuhališče po končanem kuhanju nikoli ni tako vroče, pa naj se kuha tudi uro, da plošče ne bi prijel z roko. Pri high light grelih je to povsem drugače. Mislim, da ravno zato proizvajalci v primeru 2+2 kombinacije, indukcijska grela "montirajo" na sprednji del plošče (zaradi otrok?). Lahko pa tudi, da se motim, pa kaj zato !



REZIME: vsekakor ZA (2+2 recimo) !



Noker
 
Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Mi imamo doma Gorenjevo 695C (2+2) že kar nekaj časa in do zdaj mislim da sem 2x zalaufal hi-light kuhališče. Vse stare posode delujejo bp. Edino kar nisem imel je bila ponva, ki sem jo kupil v Hoferju in dela bp. Je pa res da je zadeva malo težja. S pucanjem nikol nismo imeli težav, poleg dobiš sicer tisto železno strgalo, ampak pri nas je še zapakirano ker doben ne rabi.
Najbolj me moti samo 9 +P stopenj nastavitev moči plošče.

Pri nas ni doben hotel met indukcijske zaradi cene, ampak sem nardil tako "zgago" da smo jo vzeli. In danes več noben drugega ne uporablja kot indukcijsko (vsaj pri nam).


Je pa takrat stala 150k in je bila najcenejša indukcijska plošča na trgu.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.771
113
pri taščici
Imam polovično steklokeramiko od Gorenja (ki stane toliko kot cela! ampak zaradi garsonjere...) in me mogoče res nekoliko moti to da je samo devet stopenj. Pravzaprav redko kdaj uporabljam stonje 1,2,3, ker moraš imeti vsaj an 4 da ti stvar vre.
Osebno bi se odločil za 2+2 ker redko kdaj boš uporabljal vse štiri plošče hkrati. Tako boš nekaj prišpraral (Hiligt cenejša od indukcije) pa še posode ti ne bo treba kupovat oziroma stran metat.

Nekje v Cerknem (idrija?)ali v okolici delajo grela za Hi light (mogoče tudi indukcijska) in kot so takrat rekli po TV zalagajo kar dobršen del večjih proizvajlcev na svetu z njimi (mislim da so rekli da 30-40 %, vseh grel je narejenih pri njih)
 

JaniS

Pripravnik
5. sep 2007
242
0
16
LJ
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Nekje v Cerknem (idrija?)ali v okolici delajo grela za Hi light (mogoče tudi indukcijska) in kot so takrat rekli po TV zalagajo kar dobršen del večjih proizvajlcev na svetu z njimi (mislim da so rekli da 30-40 %, vseh grel je narejenih pri njih)

Eta Cerkno?
 

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Kaj pa primerjava s klasičnim plinom?
Pri nas imamo mestni plin v hiši. Zato se ne znamo odločiti med st.keramiko ali indukcijo in plinom.
Saj vem, čiščenje itd, ampak, ker ga že imamo v hiši
confused-1.gif
???