Statični IP-ji v lokalni mreži

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
med vikendom ni bilo časa resetirat modema...
mi je pa telekomov modem nekaj nagajal, so uni neki na daljavo resetiral...
vmes je bilo potrebno še ruter restartat...

vglavnem kaj se mi je zgodilo, en telefon se je celo "zabetoniral" na dhcp nastavljen IP. Ampak internet na tem telefonu pa ni delal. Potem sem ga moral zbrisat iz dhcp, da je dobil nov ip izven dhcp območja in je delal normalno. Vse druge naprave so pa tudi še vedno izven dhcp in delajo.

Lahko me kdo zaposli za ustvarjanje/odkrivanje napak;)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
danes se je pa drugi telefon "zabetoniral" in spet ni delal net na njemu.

sedaj sem resetiral ruter...

ali ima kaj veze tudi modem? ker na modemu je tudi omogočen dhcp, in je na njega priklopljen še en drug pc.

vezava je takšna;
modem---pc
I---switch---pc
I---router---wifi, pc, tv...

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
Naredi kakšen screen shot nastavitev na routerju in modemu ... bodo fantje lažje pomagali
tongue-1.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Modem je potem verjetno tudi v vlogi ruterja tako, da izklopi drugje DHCP.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
vrjetno je ja.
a potem na modemu nastavim staične ip-je, na ruterju pa izklopim dhcp?
na modemu sem že gledal, pa ne najdem, kje bi ip-je nastavil. modem je pa Sinope568+ R4

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.198
705
113
Bl te berem, bl nč jasno ... Gremo od začetka :)

Maš Sinope Telekomov modem. Kaj maš priklopljeno nanj? A ma tud Wi-Fi vključen? Veš notranje IP-je?
Maš TP-Linkov router? Ki ima Wi-Fi vključen? Kaj maš priklopljeno nanj? IP nastavitve ? Pustimo DHCP ob strani za sedaj ...
Switch? Kakšen switch ? Kam je priklopljen in kaj nanj ?
Telefoni ? Kakšni telefoni ? Smart, ki jih konektaš na Wi-Fi in surfaš ?

Pišeš : Potem sem ga moral zbrisat iz dhcp, da je dobil nov ip izven dhcp območja in je delal normalno.
Kako hudiča je dobil nov IP izven DHCP območja, če ga nisi ročno nastavil?? Maš ti enega al dva Wi-Fi-ja ? Z istim imenom in istim IP-jem?

Dej mal se razpiši ... :)

Lp,

D

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
če jaz prav vidim je ta tvoj modem tudi router...tak da imaš dejansko dva routerja.....dosti je tu odvisno kako imaš kaj povezano!

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
hehe:))

do pc-ja, ki je direkt v modem nimam dostopa. pa net mora delat brez vpisovanja up.imena in gesla!!
takšna vezava je, ker so naprave v različnih prostorih in ker wifi potrebujem na drugem koncu kot je modem.

vezava.png

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.198
705
113
Nic nisi napisal o Wi-Fi-jih.

Kot je nekdo ze omenil, modem ni samo modem, je tudi router. Ves nastavitev IP-ja. No saj jo lahko na PC-ju na switchu vidis.
"ipconfig /all" je ukaz. A ima router tudi ziv Wi-Fi ali ne?
Kot naslednji korak predlagam nastavitev routerja na drugo IP mrezo od modema, ce sta iste. 192.168.2.0 recimo ...

Tezave pravis imas samo s telefoni ? Vse drugo te ne moti oz dela v redu in v skladu s tvojimi zeljami ... ?

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
modem ima izklopljen wifi
ruter ima vklopljen wifi za telefone
modem je na 192.168.1.1
ruter je na 192.168.1.3

dela samo to, da pač dela net:) NE dela pa, da bi naprave vedno imele enak ip.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.198
705
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
modem ima izklopljen wifi
ruter ima vklopljen wifi za telefone
modem je na 192.168.1.1
ruter je na 192.168.1.3

dela samo to, da pač dela net:) NE dela pa, da bi naprave vedno imele enak ip.

Modem ima zunanjo IP cifro kot jo pac ima. Notranji naslovi so 192.168.1.x
Router dobi zunanjo IP cifro od modema (eden od notranjih naslovov ) in je oblike 192.168.1.y in te to v bistvu ne briga ...
Kako so nastavljeni notranji naslovi od routerja. Daj nastavi router na 192.168.3.1, da se loci od modema. Tako bo notranja mreza na routerju 192.168.3.0

Si preprican da je WiFi na modemu izkljucen ? Je se kaksen drug Wi-Fi v blizini ?

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.198
705
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
ja wifi je sigurno izključen, ja lovim še druge zaklenjene wifije.

Dobro, to ne bi smel biti problem, ce so zaklenjeni ... Daj spremeni IP pa zresetiraj vse skupaj pa gremo pol naprej ...
Zdaj ne vem koliko si spreminjal router, pa neke tvoje staticne route pa to ... mogoce bi bilo se pred nastavitvijo dobro narediti factory reset, pa da zacnes z cisto nastavitvijo ... ampak saj to znas nardit se mi zdi ...

Pol, ko ti bo to delalo, pejt na PC, ki je priklopljen na router in si zapisi IP stevilko, pa MAC addreso od PC-ja in naredi IP reservation na routerju na to MAC addreso in pa neko drugo IP cifro izberi. Potem zresetiraj PC in poglej ce ti je bla dodeljena IP cifra ki si jo nastavil. Tako bos vedel da si prav skonfiguriral. Potem postopek ponovi za vse naprave, ki hoces da imajo zmeraj isto IP cifro.
Lahko pa si zapises nastavitve iz PC-ja ( govorim o stanju pred rezervacijo IP-ja ) in naprave nastavis rocno. Kar je mal zoprno.

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Večina teh "igrač" ima ločeno "SAVE" in "APPLY", izbrat moraš oboje, samo včasih nista gumba skup. Najprej shraniš, potem pa naredi še apply cikel, ki ponavadi vključuje sw reboot routerja.

Pa še +1 za izbiro statičnih IPjev zunaj dhcp območja. Še najbolj sigurno je, da napravam statično določiš IPje zunaj DHCP območja in bo delalo, brez da šariš po routerju
wink-1.gif
Ker, je tudi lažje za zapomnit, če imaš recimo omejeno število naprav, katerim želiš dat statični IP, jih daš lepo na .10; .20; .30; ... dhcp pa .100 - .200; in mirna bosna. Če imaš pa željo po zafrkavanju in igranju loterije, pa go ahead.

lp

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
IP reservation misliš pod dhcp??

včeraj sem se nekaj igral, pa sem hotel spremenit ip od ruterja na 192.168.3.0 Sam kaj se je zgodil pa nimam pojma, ker potem nisem mogel več na ruter dostopat, wifi je pa delal. Pol sem šou pa spat:))

"foramtiral" sem ga že 2dni nazaj, pa spet ga bo treba, če ne bom na njega prišel.
Al se je ruterju zmešal al se bo pa men:) Ko je že vse delal, zdej po vseh navodilih ne dela več.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.055
71
48
Verjetno imaš težavo, ker imaš na obeh routerjih (Telekom-ov in tvoj) vklopljen DHCP z istim scope-om. To pomeni, da se ti posledično tudi nekateri IPji tepejo med sabo.
Najbolje bi bilo rešit tako, da nastaviš DHCP samo na tvojem routerju in potegneš še en kabel do PCja, da ga povežeš v tvoj router (in ne v Telekomovega). Potem pa na svojem routerju nastaviš potrebne rezervacije IPjev, na napravah pa nastaviš da pridobivajo IPje iz DHCP strežnika (tvojega routerja). Telekomu pa naročiš naj nastavijo, da se njihov router obnaša samo kot modem. Itak ta Telekomov router ni vreden počenega groša.
Če kabla ne moreš potegnit, nastavi svoj router da deluje npr. na scope-u 192.168.2.x, kot ti je že nekdo predlagal.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.198
705
113
Ja, router bi moral nastavit na 192.168.3.1 Ce je na koncu 0 ne dela, to se uporablja za oznako mreze.

Torej :

router zresetiraj na factory settingse
odpri 192.168.1.1 v browserju, spremeni/nastavi na 192.168.3.1, save/apply ali oboje in zresetiraj router
odpri 192.168..3.1 v browserju, spremeni SSID v nekaj drugega, nastavi se gesla na Wi-Fi in na routerju. Resetiraj router.
odpri 192.168.3.1 v browserju, zahtevat mora novo geslo ....
gres v command prompt, napises ipconfig /all , dobis podatke, zapisi gateway in dns
naceloma bos imel na enotah
192.168.3.nekaj med recmo 10 pa 90
255.255.255.0
192.168.3.1
192.168.3.1
ce bos dajal staticne, ostalo pa iz DHCP-ja

Zresetiraj se ostale enote na routerju ( hifi ) in potem poglej na routerju kaj imas gor priklpljeno in pod katerimi IP-ji. Vse bi moralo delat.

Zdaj ce mene vprasas tele staticne adrese. Ce ze vztrajas pac OK, ceprav ne vidim smisla da ma SmartPhone fiksen IP. Mas ze razlog.

Nazadnje urejeno:

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Ne vem zakaj hočeš tako zakomplicirat zadevo. Razen, če hočeš nekomu pripreti pipico za internet, a verjemi, da se to v familiji ne obrestuje.
Imam na enemu routerju vse naprave na lokalnem DHCP-ju in mi deluje internet in IPTV brez problema.
Na router pa je povezano kar nekaj naprav. In to 2x PC žično, brezžično pa 2 - 4 prenosnikov in 3 - 5 pametnih telefonov.
Pa še noben od familije ni imel pripomb na povezljivost. Imam pa kar zahtevne uporabnike z mano vred.