Statični IP-ji v lokalni mreži

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Kje za vraga morem to nastavit na tplink routerju?
Nastavil sem pod dhcp, pa ne jebe.

Enkrat mi je že nekje uspelo, pol pa ob kaki nevihti vse izklopim in gre vse v maloro
jezen.gif

Se ne da to kako "za zmeri" nastavit?

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.198
705
113
Seveda se da. Samo moraš

1. nastavitve shranit ( izključit dhcp in nastavit statični ip )
2. router mora bit u redu ( ne sme pozabit nastavitev )

Pa potem moraš pravilno nastavit vse naprave ( ip, maska, DNS, gateway ).

Ne vem pa če bo to rešilo tvoje probleme, DHCP bi moral čist v redu delat. Tudi po nevihti.

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Narediš rezervacije na MAC naslove... Imam to za tiskalnike, ostalo pa uporabijo DNS...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Jaz tudi raje igram "safe" in pri rezervaciji DHCP naslovov raje dodelim IPje, ki so zunaj DHCP območja.
Nikoli ne veš kako ima kak router zadevo implementirano in lahko potencialno pride tudi do kakšnega konflikta.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kakor hočete, a "best practice" za DHCP pravi, da vzameš za scope dodeljevanja celoten želen subnet. Izključitve narediš za naprave za katere ne želiš da kakorkoli imajo opravka z DHCPjem (ponavadi mrežna oprema, domenski krmilniki, PROXY...). Strežnike in delovne postaje ki potrebujejo statične IPje pa rešiš z dodelitvijo rezervacije znotraj scope dodeljevanja. Že zato, da imaš pregledno sliko v DNSju, saj moraš za ročno vpisane IPje sam poskrbeti za vpis v DNS. Kako kakšen router ima to implementirano je brezvezna debata, ker obstaja standard, dokumenti RFC, katerega naj bi se držali vsi, vključno z LINUX svetom.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Govora je o domačem omrežju in ne o omrežju neke firme s pravimi routerji, ki sledijo standardom. Routerjem za par 10€ jaz ravno ne zaupam te naloge, ker lahko hitro prišlo do kakšnega konflikta.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Nikdar nisem imel težav niti z ruterji za 20EUR... Dokler je v omrežju samo en DHCP strežnik... Čim je pa nekdo pameten... no potem je štala vedno in povsod.

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Tist static routing odstrani. Omogoči DHCP in pusti vrednosti tako kot je na sliki. Potem pa greš pod address reservation ter vpišeš mac naslove računalnikov ter željene IP (192.168.1.101, ...). Na računalniku nastaviš na samodejno pridobitev podatkov in mora delat brez problemov.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
vse imam točno tako kot si rekel. vse restartal... pa ne primer.
dhcp sem nastavil 101, 102.. pc in telefon pa imajo ip 3, 4...
tudi, ko sem dhcp nastavil na te manjše številke, mi ni prijelo.
nekje mi ga nekaj serje :/

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Pa imaš pod DHCP Settings nastavljen pravilen interval. Recimo Start IP:192.168.1.100 ter End IP: 192.168.1.200? Poglejtudi, če nimaš pod Security vklopljen IP Adress Filtering

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
si ziher da si shranil nastavitve??....probaj resetirat/factory defaults pa potem nastavit na novo....aja pa mogoče kak firmware upgrade...jaz mam enako kot je na slikah s tem da je DHCP enabled pa dela BP....aja pa tale advanced routing nimam vklopljen oziroma določen....se mi zdi da je to za nastavljanje zunanjega IP-ja.....

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
glede ip-jev in dhcp imam vse.
Pov IP Adress Filtering nimam možnosti. Se vse preklikal in po googlal za kej podobenga, pa imam vse izklopljeno.

@boskosi
mogoče bo res treba reset nardit:(
shranjeno je ja, saj sem ga iz elektrike izklopil za par sekund in tudi restartal že parkart.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
hmmm, si ziher da prav shraniš nastavitve....pod nastavitvami maš gumb save, ki potem shrani nastavitve in ponovno zažene router....to izklapljanje iz elektrike ne naredi nič!!! to ne rabiš delat ;-)