SSD v prenosniku - izkusnje?

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Kakšne težave? Sem že zgoraj napisal, da mi laufa od letošnjega marca in nisem opazil, da bi bilo kaj narobe.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
jaz imam v službenem računalniku kingstonov SSD in western digital HDD. na kingstonu je sistem, programi in aktivni projekti, na WD je arhiv. HD tune mi kaže, da je SSD približno 3× hitrejši od HDD. pri delu uporabljam program za modeliranje, ki podatke iz vmesnih faz zapisuje in bere z diska (vse skupaj po nekaj GB datotek). zanimivo je to, da če zapisuje na SSD, porabi za celoten izračun simulacije tudi do 30% manj časa, kot če zapisuje in bere iz HDD. računalnik na polno laufa od začetka junija in zaenkrat nisem opazil nobenih težav zaradi kombinacije winXP-SSD. tudi s programom HD tune še vedno dosegam hitrosti >200MB/s. edino kar sem opazil je to, da če mi program na polno piše po SSD, takrat mi začne cel računalnik malo štekati (še miška se zatika). če zapisuje po HDD, tega ni

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, saj to je to. Problemi (zatikanje) pri pisanju.Branje nikoli ni bilo problem.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
no, če je to edini problem kombinacije XP-SSD, potem res ne vem, zakaj bi se odsvetovalo ..

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Misliš te ne bi motilo, da bi ti vsake nekaj sekund zaštekalo vse za polovico sekunde?

Jaz sem doživljal to..in je...da bi človek vrgo skozi okno vse.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
verjamem, da te je motilo, tudi mene bi. ampak če si imel ti probleme z enim SSD diskom, to še ne pomeni, da vsi SSD diski stalno štekajo, vsaj z mojim ni tako.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Problem bi naj bil v XP, a so se zadnje čase pojavili že določeni tweaki, ki stanje oblažijo skoraj v celoti.

ampak..na srečo je tu W7
wink-1.gif

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
472
27
28
44
MB
čez vikend sem naložil w7 na nov OCZ Vertex 60gb ssd,..zadeva pipa..še par tweak-ov in nasvetov sem pobral iz ocz support foruma in to je to..se moraš prav navadit na hitrost in odzivnost sistema
grin1.gif
vgradil pa sem v namizni pc
prej sem mel 2x640gb diska v raid 0 pa ni primerjave..niti približno..

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
472
27
28
44
MB
no v bistvu so bolj navodila kako največ hitrosti iz ssd-ja dobiti, od priklopa na plato do bios nastavitev do same inštalacije, ter kaj vse je nujno izklopit v win7 (indexing, defrag, superfetch, hibernate,...), pa da maš najnovejši firmware, da redno wiper program laufaš, da je disk nonstop v top kondiciji, skratka imajo odličen support za uporabnike na forumu..pač ni ssd isto kot hdd

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
zakaj pa bi izklopo indexing, defrag in hibernate?
smile-1.gif
s tem zgubiš fajn na funkcionalnosti..no...hibernate je za domači distk res void.

kaj pa je superfetch?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Najbrž ker:
- defrag nima preveč smisal, ker je dostopni čas minimalen in pridobiš skoraj nič, izgubiš pa z prepogostim pisanjem na performansi (lastnost flash celic).
- indexing - mogoče podobno kot pri defrag, samo po moje v manjši meri, bo kdo s praktičnimi izkušnjami povedal
- hibernate - ker se boota enako/podobno/bolj hitro kot se naloži iz hibernate? Čeprav ima hibernate tudi druge funkcije.

Superfetch - vnaprejšnje nalaganje programov, preden se dejansko uporabijo. Ker je SSD tak hiter nima smisla,pa tudi kao žre RAM.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Hm...zna biti nekaj na tem ja, bom disablal pa da vidim, če bo kaj razlike.

vse, razen hibernate, pri tem je največja prednost to, da imaš že vse programe naložene, s katerimi delaš, čeprav se boota sistem iz SSD izjemno hitro, ampak vseeno..ni potrebno vsega klikati.

superfetch...naj bi odžiral ram..a pri 4GB rama, se res toliko pozna, da se ga splača izklopiti?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Tudi XPje se da tko naložit da super laufajo oz. skorajda optimalno. Pri visti in Win7 je to sam v štartu lažje.

Defragmentira se SSDjev ne, ker ni različnih dostopnih časov, prav vseeno je kje je podatek oz. v kakšnem redu, sklopi se pa te zadeve zato, ker "škodujejo" življenski dobi SSD, sicer pa nič bat ker je ogromna.

Drugače pa ne pisat sam mam SSD pa je super....med SSDji je lahko nekaj 100% razlike v hitrosti in še dodatnih par 100% če je neuk uporabnih naložil XPje. (mal pretiravam sam tko je).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Lahko je 400% razlike, a bisvetno pri SSD je dostopni čas, pri "mletju" windows gre itak za premetavanje majnih fajvlo, zato recimo asus eee dela tako hitro, čeprav ima zelo zelo počasen SSD not.

defrag sem izklopil, drugo pa ne vem če bi...indexing pomaga pri searchu (ali ne?), oni superfetch pa mi vseeno, imam ogromno rama na voljo..

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
472
27
28
44
MB
defrag in superfetch bi ti v bistvu win7 moral sam izklopit, če je pravilno zaznal ssd..meni je in sem imel izklopljeno, ker ni potrebe da laufa, to je samo nujni minimum da izklopiš, je še veliko stvari, ki jih mirno lahko izklopiš za boljše delovanje sistema
indexing isto lahko mirno izklopiš, vse te stvari priporoča recimo ocz kot "must do"

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Pozdravljeni,
imam idejo - željo: v čisto nov prenosnik, ki ga še ne bi nikoli zagnal znamke MSI GX660-253EU, 2.53GHz bi rad namesto priloženega 500GB SATA diska dal napr. 120GB SSD.
Laptop bi se moral uporabljati vsaj naslednjih 5 let.
Vprašanje: kako na SSD dati originalno priložene W7 Home Premium 64B iz HDDja?
thnx