Sprememba namembnosti zemljišča

disc

Guru
4. feb 2011
2.450
570
113
Se je kdo že šel to igro??
Je res baje možno tudi uveljavljati mnenje geodeta, ki izmeri zemljišče in nato poda neko izjavo, v kakšnem stanju je to zemljišče in lahko tudi to uporabite pri vlogi za spremembo namembnosti?

Vem, da je to daleč od tega, da je to lahka naloga. Samo imam vamen in veliko željo, da bi neki parceli spremenil namensko rabo s kmetijske površine na zazidljivo. Parcela je skalnata, obraščena z grmičevjem, tako da je daleč od tega, da bi bila lahko uporabljena v kakršne koli kmetijske namene.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
prvič slišim da so za to "pooblaščeni geodeti"
baje za denar naredijo marsikaj, ampak tukaj pa baje še nimajo pooblastil
Če pa je parcela I. kat. km. zemljišča pa kar pozabi. Razen če se pišeš "jankovič".
tudi take kot so tvoja parcela znajo biti I.ket. km. zemljišča.

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.910
113
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Vem, da je to daleč od tega, da je to lahka naloga. Samo imam vamen in veliko željo, da bi neki parceli spremenil namensko rabo s kmetijske površine na zazidljivo.

Tvoja težava je predvsem v tem da si ta namen in veliko željo deliš še s kakim miljonom slovencev. Bolj kot geodet pa ti zna pomagat župan.

disc

Guru
4. feb 2011
2.450
570
113
Že vidim, da bo je*a
frown-1.gif

@Hanzi - pod kaj to gledam, v katero kategorijo spada zemljišče? Je to katasterski razred, al kaj drugega?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Ne v pisotu je to oznaceno med tematskimi sklop>prostorski plan>varovanje in omejitev. Kje pa ti gledas pa ne vem. In ker vem da imajo starsi zemljisce I.kategorije, kjer je v zadnjem stoletju zrastlo samo nekaj jevs , kopriv in divjih malin v bregu (pes je trenutno neprehodno) se ne bi cudil da bi bilo kaj takega tudi pri tebi.
Po drugi strani pa v 4 km stran delajo obrtno cono sredi najlepsih polj, parcele ob "privat letaliscu" pa so v OMD obmocju.(sredi ravnine v lj kotlini)

gig

Pripravnik
7. apr 2009
684
11
18
Največji problem ni to kakšna in kje je parcela, ampak kdo ti bo pa izdal gradbeno dovoljenje za gradnjo na komunalno slabo oz. neopremljeni parceli. Elektrika, voda, komunala, dostop do javne ceste...?

disc

Guru
4. feb 2011
2.450
570
113
Ja sej fora je v tem, da se parcela že dotika druge parcele ki je že pozidana. Tako, da se jaz zanašam malce na tole. Me je pa strah, da ne bo tko, kukr je Hanzi napisu, ker parcea se smatra kot kmetijsko zemljišče (travnik in njiva). Čeprov je v živo daleč od tega, skale, grmovje, robide...

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Najprej ugotovi kam ti spada zemljišče (kategorija) potem pa na KZS in s pomočjo kmetijskega pospeševalca poskusi doseči prekfaliciranje kategorije parcele - vmes pa obišči župana in ga prosi da pri naslednjem sprejetju načrtov kje se bo lahko gradilo uvrstijo tvojo parcelo na seznam (če boš dosegel prekvalifikacijo iz naprimer 1 kat. v recimo 3 kat. (slabša je bolje zate) imaš realne šanse da bo parcela nekoč zazidliva in da boš dobil GD. Takole na uč - če boš povsod uspel bi bilo zazidlljivo čez 3-10 let.

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Mislim, da bi bilo najboljše če "skočiš" na občino in dobiš vse informacije iz prve roke.
Sam sem tako izvedel, da imam po prostorskih aktih zazidljivo parcelo, ki je v naravi vrt. Forum je forum, gradbena parcela pa nekaj povsem drugega!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik gig pravi:
Največji problem ni to kakšna in kje je parcela, ampak kdo ti bo pa izdal gradbeno dovoljenje za gradnjo na komunalno slabo oz. neopremljeni parceli. Elektrika, voda, komunala, dostop do javne ceste...?
bull shit
starši imajo parcelo veliko 900m2 "sredi vasi" (100m luknja med hišami). Z ene strani je 4 m breg, s ostalih treh strani pa javna cesta. (z ene strani asflatirana) ob parceli (do50m) gre telefon, elektrika, voda, cev za optiko), prav tako imajo tiste do 50m levo in desno oddaljene hiše vso infrastrukturo. in Parcela je najboljše kmetijsko zemljišče, kljub temu da je najbolj primerna za kakšen mestni vrtiček, ker na njej niti traktorja s priključkom ne moreš obrniti, ne da bi se prevrnil na spodnjo stran, oziroma da bi uporabljal cesto ki obkroža parcelo.
v zadnjem desetletju odkar si poskušam rešiti ta problem imam občutek da je marsikdo res sredi polja lahko naredil hišo(evri v kuverti, ali pa pozna prave ljudi), marsikdo jo pa sredi vasi ne more.

disc

Guru
4. feb 2011
2.450
570
113
Evo, danes sem bil na oddelku za okolje in sem ugotovu da na žalost s tole parcelo ne bo nič. Stvar je taka, da so sklenili, da se na vasi, kjer tudi imam parcelo, ne bo več spreminjalo namembnosti, ker naj bi bilo že tako preveč zazidljivih in neprodanih parcel.

Tko,da očitno je to čist game over, ali mislite da obstaja še kakšna druga pot in bi se dalo zadevo obrniti meni v prid??

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Ce nimas nekih vez, oziroma res neke hude utemljitve bo tezka. Meni so pred dvemi leti rekli da mi bo nekaj uspelo spremnit-spravit evidenco v dejansko stanje predvidoma v roku enega leta, pa so mi vceraj rekli, da naj pred poletjem ne pricakujem nicesar.

disc

Guru
4. feb 2011
2.450
570
113
Pol zgleda, da bo bolj težka
frown-1.gif

A mogoče kdo ve, a obstaja možnost, da naročiš kakšno komisijo, ki bi na licu mesta si ogledala parcelo in podala oceno? Ker na računalniku majo vseeno mal drugačno sliko, kot je v naravi??

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
49
28
Pozabi. PUP (prostorsko ureditveni pogoji) se spreminjajo na vsake cca 10 let ali več. Zadeva je dolgotrajna sama po sebi, ker je vmešana država, lokalna skupnost in še cel kup zahtev je, ko se kmetijsko zemljišče prekvalificira v zazidljivo. Po trenutni zakonodaji - skoraj no go.

Če bo nova vlada kaj poenstavila boš MOGOČE imel "šanse" v 5 letih. Kaj hitreje v bananistanu verjetno ne bo nikoli.......

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Haha komisija ki bi si ogledala teren... Potem "jankovic" ne bi mogel vec spreminjat namembnosti.
Kmetija starsev prislonjena v breg ljubljanske kotline. Ker imajo sosednje vasi kar nekaj zemlje v OMD pa so parcele na popolni ravnini, sem zelel da bi se naso vas vtaknili. Dobim pozitivno mnenje kmetijsko svetovalne sluzbe (ogled na terenu), ga posljem na ministrstvo skupaj z nekaj fotkami kjer se vidi kaksen je breg in pogoji kmetovanja. Ce nekaj casa negativni odgovor. Se slisim s birokratom na MKGP, pol ure na telefonu, on vmes po PC preverja podatke in pravi da ne dosegamo kriterijev. O ogledu na licu mesta ni hotel nic slisat.
Aja te iste parcele imam po lokacijski informaciji na poplavno ogrozenem obmocju. Pa so cca 30- 50m nad ljubljansko kotlino, en del je strm gozd z grmovjem pa je najboljse kmetijsko zemljisce. Ce slovenija misli da bo na takih povrsinah resevala samooskrbo, potem..... Bomo lahko hudicevo lacni.