[Splošno] Težave v zvezi/zakonu

Qwer

Pripravnik
17. jan 2010
75
0
6
Dandanes zelo pogosto beremo o raznih težavah s partnerko/partnerjem, tako kot tudi v tem forumu "Bitka med spoloma". Smo si med sabo res tako različni?
confused-1.gif

Statistika za leto 2006 namreč kaže, da je bilo porok približno 4800, ločitev pa približno 2500, kar je ogromno!
confused-1.gif
)

Včasih je bila ločitev redek pojav, danes pa je to že vsakdanje.. Je res težko včasih mal potrpet, pa probat razumet svojo/svojega?
rolleyes-1.gif
Vem, da včasih pač ne gre naprej, sigurno pa bi z več pogovora, razumevanja in pozornosti bilo v zvezi lepše.

Zdi se mi, da bi se ta tema lahko razvila naprej v debato, kar bi nam pomagalo najt skupno pot
cheer.gif

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Mislim, da si zacel zelo uredu temo.

Ravno zaradi podatka, ki si ga navadel me je osebno strah iti v poroko z nekom. Tudi sam imam dosti znancev, ki so se porocili, cez leto ali dve pa ze locitev.

Vcasih je bil "zakon" institucija in sta se zakonca trudila sproti in sla skozi vse krize, ki so jima prisle na poti ... danes pa je zgleda moderno, da se cez noc nekdo spomne da mu ne pase vec in je vsega konec, brez vlaganja truda da se gre skozi tezave ... tko kot pravjo americani "for better or for worse" . Sej kdo je pa reku, da bo vse lahko???!!!
Tudi sam sem ze dal skozi razpadlo zvezo, ki je trajala 7 let in je bilo zelo tezko iti naprej, kako tezko je sele po poroki, ko so vmesane se druge zadeve in mogoce se kaki otroci.

V glavnem...mislim da je v vecini "zakon" izgubil tisto svojo vrednost in je treba res dobro premisliti s kom gres v to ker so posledice lahko zelo bolece.

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
KSZ

Zadnje čase sem zaradi narave svojega dela precej s starejšimi od sebe in slišim razne pripombe, ko se menijo o današnjih parih. Enkrat je ena gospa rekla (ki se ji vidi, da dominira v svojem zakonu) da danes mladi nič ne potrpijo, ampak se takoj ločijo. In potem je kot "trpljenje" navedla razloge; Če te mož vara, je itak žena kriva ane?, Če te mož kdaj pa kdaj lopne mal tja med rebra pa ponesreč zadane še kakšen zob, je tud žena kriva.
Moram reči, da sem bila sama zgrožena nad tem mišljenjem in mi je šlo skor na jok in na bruhanje hkrati. Kako so včasih razmišljali in kako danes...

...
Sicer pa sama nimam posebnega mnenja niti si ne upam kej dosti pametovat, ker nisem poročena še. Dejansko bi se bolje počutila, če se sploh nikoli ne bi poročila (ampak to mislim pač zdaj, kaj bom pa čez 10let, pa še ne vem). Menim pa, da se da, če sta oba partnerja pripravljena se odkrito pogovorit o težavah, vse rešit. Predvsem pa je največja napaka, da sam pri sebi zatušaš vse in se nabira, nabira, potem pa lepega dne, ko ti partner reče z mirnim glasom; Spet si pozabil-a kupit rezervno zobno pasto (zgolj primer), pa izbruhne iz tebe vse za nazaj... Velika napaka...
Sama sovražim ljudi, ki ne znajo sprejemat utemeljene kritike in ki se ne znajo NORMALNO pogovarjat, torej brez da bi po prvem stavku povzdignili glas in začeli prepirljivo dokazovat, kdo ima bolj prav... Raje do konca življenja sama kot s takim...

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.396
381
83
Ljubljana

Ja jaz še vedno mislim da je problem v razvaenosti in načinu pripadnosti, potem je pa lastna rit precenjena....

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Marsikateri zakon je obstal samo zaradi tega "kaj bodo pa drugi rekli", včasih je ločitev bila sramota. Za bit skupaj pa ravnotako že dolgo več ni bilo, pa so vseeno vztrajali, kar je pa bilo za celo družino itak še slabše kot ločitev. Mišljenje se je spremenilo, ko danes človek spozna, da je stvar popolnoma zavožena, gre in poišče novega partnerja. Vztrajanja v brezproduktivnih zvezah je vedno manj in še vedno manj ga bo.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Dobra tema.

Tukaj bi se dalo razpravljat. Jaz mislim da je prvotna težava v tem, ker se partnerji med seboj premalo iskreno pogovarjajo in ves čas želijo s svojo delno tišino obdržati neko svobodo in tu je tudi druga skrajnost, da dobesedno dihajo za nekoga, kar se hitro spreobrne v neko ljubosumje, sumničenje, preverjanje in s tem tudi neprestano nezadovoljstvo, saj od partnerja vedno pričakujejo oh in sploh (pa čeprav imajo morda že zelo veliko), potem je tukaj še egoizem, trma, nerazumevanje, nespoštovanje... hitro pride do tega.

Velika večina v vezi vztraja za voljo starih časov in se tolažijo, da je samo težko obdobje, da ko bo mimo, da bo spet tako, ampak poti nazaj ni. Ko se enkrat skrha se skrha.

Imam kar nekaj prijateljev/ic, ki imajo težave že nekaj let v vezi, ki imajo težave že zelo hitro in nekaj takih ki se super razumejo že vsa leta.

Ne čudim se, da je toliko ločitev, sploh zdaj. Poroka ni več tako spontana in obojestranska, kot je bila, ponavadi en od partnerjev bolj kot ne pritiska na to, ne vprašajo se kako bo njuna zveza zgledala v realnosti, poročajo se hitro, preden se dodobra spoznajo (spoznaš se v težavah in v nekaj letih skupnega življenja), se poročijo ker je to spet "moderno", se poročijo čeprav na enega od partnerjev vse preveč vplivajo starši in je to težava že ves čas veze, se poročijo, ker mislijo da bo bolje in drugače...

Jaz osebno sem mišljenja, da poroka ni potrebna, da tistega papirja ne potrebujem, prstan pa lahko vseeno nosim, če se bom tako bolje počutila, priimek pa ti na UE tudi hitro spremenijo, če je že tako pomemben.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Zakaj bi se sploh poročil, če se potem ločiš. Poročiš se samo zaradi drugih. Če imaš ti punco rad in punca tebe rada ne rabiš nobene poroke. Sploh v vaseh na takšne stvari gledajo bolj postrani, ampak je*at ga.

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Kaj pa ko je posredi mali otrok? Ja, tu pa nastopijo problemi! Še celo če si moški - ker veš, da bo otroka dobila mati!

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Čaki malo - ti to resno? Je tebi lahko tako vseeno za lastnega otroka? Očitno še ga nimaš!

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Nedolgo tega sem na nekem forumu bral, kako svinjske znajo biti matere do očetov, ko se gre za otroke.

Kiara

Pripravnik
1. feb 2010
232
0
16
Bled
Preživnina se določi glede na višino plače
evil.gif

...potem bo lahko dvem ali celo večim bivšim ženskam nakazoval preživnino
evil.gif

...poznam takšen primer in če nimaš ''dobre plače'' ti na mesec bore malo ostane...

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
mistique : ti res pričakuješ spoštovanje od ženske od katere si se ločil?? Sestopi na zemljo!! To je drugi mix genov in hormonov!

mistique

Guru
16. jun 2009
13.780
1.596
113
Emona / Carnium
Mogoče sem kaj narobe razumel (meni se to dogaja), ampak jaz sem govoril o spoštovanju do osebe s katero živiš (bi živel).
Ločitev pa tako ali tako pomeni formalnost, enako kot poroka, po mojem mnenju.
Torej, deli svoj prostor in čas z nekom, ki ga spoštuješ poleg tega, da ga imaš rad in vsaj približno enako dobiš nazaj.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik mistique pravi:

Ločitev pa tako ali tako pomeni formalnost, enako kot poroka, po mojem mnenju.

Me zanima, kako bi to zate bila "formalnost", če bi služil dve babini plači, potem bi pa njej pripadlo stanovanje/hiša.
evil.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Mislim, da se v nekaj stoletjih nismo bistveno spremenili in so težave v zakonu zmeraj bile.
K tvoji statistiki je najprej potrebno dodati še ločitve tistih, ki niso bili poročeni, so pa imeli resen namen živeti skupaj in so že leta živeli skupaj na koruzi. Potem smo verjetno na 70-80% ločitev.

Kaj je danes vseeno drugače kot nekoč:
1. Ločen človek ima še zmeraj neko varianto za preživetje in bodočnost. Nekdaj je skoraj ni imel (sploh ženska).
2. Priložnosti za skok čez plot je več. Praviloma smo zaposleni vsi, tako moški kot ženske in praviloma delamo nekje stran od doma. Nekdaj kmet Janez ni cel dan videl drugega, kot svoji kobili v rit, ko je oral, zvečer pa samo še svojo Micko.
3. Virtualni svet vzpodbuja domišljijo in goji lažne upe, kako bo nekje z nekom drugim pa silno drugače.
4. Manj smo odgovorni in vrednote so se pač spremenile. Nekdaj je bil višji cilj imeti lastne potomce, danes to vsaj za tiste, ki otroke imajo, ni nek blagoslov. Zato na račun otrok niso pripravljeni držati podirajoče se barke skupaj in jo krpati.
5. Glede na ostalo splošno izobrazbo smo neizmerno neizobraženi za skupno življenje. Nekdaj so bili ljudje v celoti slabše izobraženi, ampak na skupno življenje, pravice in dolžnosti tega so bili glede na ostalo pismenost bolje pripravljeni. Danes o tem vemo manj, o ostalem pa več. Smo torej nazadovali.