šparglji

Spargelcek

Zelenc'
13. mar 2013
1
0
1
Goriška
www.sparglji.net
Sezona divjih špargljev se običajno prične nekje konec marca ali v začetku aprila, odvisno od tega kako dolga je zima. Konča se nekje ob koncu maja ali v začetku junija saj so divji šparglji že precej razraščeni in oleseneli tako, da niso več primerni za uporabo. Takrat se prične sezona gojenih (domačih) špargljev. Lani se je sozona začelo zelo pozno saj je bilo aprila še zelo mraz, poleg tega je zelo primankovalo padavin in priča smo bili zelo slabi sezoni. Letos je padlo že kar nekaj dežja in ob prvi otoplitvi pričakujemo, da bodo začeli poganjati divji šparglji. Za točen termin pričetka sezone vam priporočam, da oddate noebvezujoče povpraševanje na spletni strani Šparglji.net. Tako boste prvi obveščeni o pričetku sezone špargljev.
Če ste že jedli letošnje šparglje so bili verjetno gojeni v kakšni posebni topli gredi ali pa so bili zamrznjeni iz lanske sezone. Namreč dokler se zemlja ne ogreje zadosti ni možnosti, da zrastejo in v tem času je skoraj nemogoče, da bi komu v sloveniji že poganjali. Divji prav tako niso še zunaj saj dnevno preverjam na rastiščih, kjer najprej poženejo in ni še nič. Še nekaj bi vas vprašal: ali ste omenjene šparglje jedli v gostilni ali ste jih kje nabavili?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
samo zato, ker ti jih tebi na goriškem še ni uspelo vzgojiti ne pomeni, da jih na obali ni. torej?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
Kolega mi je ravno v nedeljo razlagal, da jih je na Sabotinu ze Februarja nabiral.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
Evo sel poskusit nabirat, bera 1 ure. Pol sem jih pa raztalal, k meni niso neki oh in sploh.
1744969-sprgl.jpg

Priponke

• 1744969-sprgl.jpg
    1744969-sprgl.jpg
    244,9 KB · Ogledi: 242
Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
Eh, ne vem ce je to bilo pol kile... Tko da ne vem kaki spet ne bi bil.
smile-1.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
lepo, da si pesa na spehod peljal.
zmaga.gif

so pa nekam tanki pri toliko dežja.

Nazadnje urejeno: