Sp in kredit

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Zanimivo, meni pa ravno Sberbank že za kreditno kartico komplicira, da ne morejo dat več kot 500€ limita, ker sem s.p. (čeprav bi z enakimi prihodki kot redno zaposlen dobil precej precej več). Na koncu mi je kartica praktično neuporabna, ker ne morem plačat nič večjega, pa še tista njihova dodatna garancija za tehnične izdelke, velja samo za 500+ € (česar potem itak ne moreš plačat). Za kredit zaenkrat še nisem sprašval, ampak bi že v naprej pričakoval probleme.

Po besedah kolega, ki je ravno tako normiran s.p. in je rabil kredit, je precej odvisno od banke. Nekatere dejansko pogledajo koliko si naprimer nakazuješ na osebni TRR vsak mesec in ni tažev, druge se zapičijo v tistih 20% prometa, ki je obdavčen, ne glede na to, koliko ti dejansko ostane.

Kolikor opažam je problem, ker pri normirancu nimaš za pokazat bilance z dejanskim dobičkom (dejanskih stroškov tako ali tako ne rabiš vodit), ampak samo davnčni obračun, kjer se 80% prometa šteje za normirane stroške (kakšni so dejanski stroški tako ne vidijo, ampak nekateri potem predpostavljajo da si imel dejansko samo 20% dobička).

Glej, firma z 1 mio prometa, 100 knjigovodskega dobička in je moral dat direktor osebno poroštvo, da so dali 1500 na kreditno:bonk: meni isto 500€ na viso dali, ko mi je praktično neuporabna.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Znanec kot SP prenesel kredit in vzel še dodatnega iz dbs na delavsko. Govorim o 6 mestnih citrah. ( Gradnja)
Na dbs je pred leti dobil kredit na začetku svoje poslovne poti. ( S hipoteko na hišo brata). Lahko pa da je sedaj drugačna politika na delavski kot pred ene 3 leti.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.583
113
Bemti alter... Ste me čisto nafopali, kako je normirancem vsem po vrsti težko. Ko sem avto kupila, sem vlekla dedca papirje podpisovati, ker sem verjela, da se me bo smatralo kot kreditno nesposobno... Pa na koncu so iskali neke obrazce, kako en kupuje avto, drug pa plačuje. Šele pol so me vprašali, čemu telovadba, pa kva je fora, da je kreda nanj. So crknili od smeha. Kaj da nisem kuj rekla. moj me pa še dons sekira, k sem mu pota delala brezveze...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No pa saj veš da si vseeno vedno ti tista tapametna na tem forumu, kjer ti vsi nekaj govorimo/trdimo, ti pa vedno kontra. Bolezen pač, kaj hočeš. Zakaj misliš da sem jaz to napisal? Sem si šel izmišljevat ker imam preveč časa? Se ljudje ki jih poznam okoli hvalijo da so kreditno nesposobni, prej bi kontra lagali kako so sposobni a ne? Daj zamisli se malo :) Hvala bogu če si ti dobila, jaz ti pač povem da ni tako enostavno za normiranca z "normalnim" prometom. Ti pa obračaj kolikor hočeš.

• Všeč mi je
Reactions: Apollo8

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.583
113
Obračam in hočem povedat samo to, da banke nimajo uravnilovke za vse. Niso važni samo promet in cifre, ocenjujejo vsakega posebej in njegov riziko ali bo lahko plačal ali zajema s preveliko žlico. Ni to JS. In kogar zanima koliko krede dobi, se gre na banko vprašat. Več njih. Kot vidiš pri drugih, so tudi izkusnje drugačne, kako ene ocenijo, da bo človek lahko vračal, druge pa, da ne. To je ves point, ne da folk po forumu sprašuje in se ves nadepresira, eni sploh ne gredo vprašat pa potem naprej razlagajo, da itak ne bi dobili, ker ne dajo...

• Všeč mi je
Reactions: Jeri

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.583
113
zadnji dan februarja naročila avta in spraševala po 20k€, konec julija ali začetek avgusta, ko je prišel je bilo treba le še 10k€. To bi šlo oboje na moj SP brez problema. stanovanjski kredit pa leta 2013, ko sem bila jaz zaposlena še za pol leta (ali morebiti leto in pol), moj pa za 2 leti, pa je šlo 20 let tudi BP skozi. Na vseh bankah. Znesek 6 mestni.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Obračam in hočem povedat samo to, da banke nimajo uravnilovke za vse. Niso važni samo promet in cifre, ocenjujejo vsakega posebej in njegov riziko ali bo lahko plačal ali zajema s preveliko žlico. Ni to JS. In kogar zanima koliko krede dobi, se gre na banko vprašat. Več njih. Kot vidiš pri drugih, so tudi izkusnje drugačne, kako ene ocenijo, da bo človek lahko vračal, druge pa, da ne. To je ves point, ne da folk po forumu sprašuje in se ves nadepresira, eni sploh ne gredo vprašat pa potem naprej razlagajo, da itak ne bi dobili, ker ne dajo...

Jaz tebi nekaj drugega razlagam, v mojem primeru, vse skupaj se je končalo že pri prometu, do tega ali sem rizičen ali nisem rizičen sploh nismo prišli. Torej ni bilo vprašanje ali:

-sem v zadnjih letih bil zadolžen
-koliko sem bil zadolžen
-nihče ni pogledal v SISbon ali sem redno plačeval obroke v kolikor sem bil zadolžen
-koliko bi bila moja lastna souduležba pri kreditu
-ali imam še kaj drugega za zastavit
-ni bilo govora kaj sploh delam oz. kakšna je moja dejavnost.

O tem ti govorim, da se je pri teh dveh bankah zaključilo že pri višini prometa, to je problem. Pa sploh nisem iskal kredita ampak sem bil pač na banki ker sem šel urejat neke zadeve za dve ločeni firmi ki imata pač ena računa na eni druga na drugi banki. Referentka je bila prosta in sem šel na klepet. Pri DH sem celo bil pri direktorici dotične poslovalnice.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
zadnji dan februarja naročila avta in spraševala po 20k€, konec julija ali začetek avgusta, ko je prišel je bilo treba le še 10k€. To bi šlo oboje na moj SP brez problema. stanovanjski kredit pa leta 2013, ko sem bila jaz zaposlena še za pol leta (ali morebiti leto in pol), moj pa za 2 leti, pa je šlo 20 let tudi BP skozi. Na vseh bankah. Znesek 6 mestni.

2013 si ti dobila kredit za 20 let na s.p. normiranca? Kako? Če se prav spomnim je normiran sistem šele od 2013 dalje? Torej si imel klasičen s.p.? Pa še nekaj, kredit za avtomobil je popolnoma druga stvar in druga ter drugačna pravila kot kredit za nepremičnino. Tam je drugače, ne gleda se popolnoma enako. Bo znal kak bančnik ki je na tekočem s pravili povedati. Ampak ni isto.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Upam da imajo banke toliko pameti da kredite dajejo tudi na osnovi preteklega poslovanja z njo. Ker pretekli donosi niso garancija za prihodnje.
Pa seveda neka konkretnja garancija. Ker plača zadnjih treh mesecev zame ni nobena garancija.
In kot sem napisal
Znanec, Sp odprl skoraj najstnik(sicer že zaposlen) , vzel skoraj 6mestni kredit(hipoteka na hišo staršev), potem pa se 6mestnega s hipoteko na cegle ki ji pozidal s prvim kreditom (kateri seveda še ni bil odplačan ampak....) Je prepričal banko da bo poplačal oba kredita....
Kot vem, zaenkrat (prvo desetletje je za njim) redno plačuje, je pa res da je sedaj doo in ni več sp saj davčno ni imelo več smisla furati SP(zaposleni). Letni promet pa gre počasi proti pol mio.....

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.583
113
ne... sem bila zaposlena. za pol leta še - določen čas. moj pa za slabi dve leti - torej tudi določen čas. moj sp je bil za zraven. vprašanje, koliko na koncu meni ostane. najmanj jurja na mesec (ne koliko je dobička) - ok. dobička je bilo nič, ker se mi je dalo se zajebavati za takrat še 6% normiranca, tako da so mi ostali.

to je bilo bolj apropo tega, da se ljudje takoj ne ustrašijo, kako je nemogoče dobiti neko kredo tudi, če nisi za nedoločen čas v JS. Vse variante se gledajo in ocenijo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ma glej, tako je, regularno ga sigurno in zagotovo ni dobil. Tudi preko vez in poznanstev je vedno težje saj če ti ga nekdo odobri mora iti preko "kupa" določenih pravil. Se pa strinjam kot si že rekel, zadnjih nevem koliko spiskov oz. plačilnih list je navaden bulšit ki si ga je pač nekdo izmislil. Če se vpraša mene je merodajna zadeva za najem posojila predvsem preteklost + premoženje ki ga imaš. Namreč tudi če zaštekaš in imaš dovolj premoženja lahko še vedno tega vnovčiš in poplačaš. Če pa imaš milo rečeno ******* službo in zadnjih 6 plačilnih list pa še vedno lahko izgubiš delo in pristaneš na cesti. Skratka neumnost.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Hanzi

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Vse variante se gledajo in ocenijo.

Verjamem da nekje je tako. Pač tam kjer sem jaz tipal teren smo kar hitro končali. Je pa res da ob vsem navalu prošenj za posojila se jim verjetno res ne ljubi ukvarjati s tem in verjetno raje posegajo po "jagodnem izboru". Moraš pa vedeti da je stanje danes precej drugačne kot je bilo pred nekaj leti. Praktično se zadeve nonstop spreminjajo. Saj pravim, jaz sem na Delavski kot argument rekel da naj pogledajo kakšno imam kostantno stanje na njihovem računu v zadnjih nekaj letih (če imajo slučajno občutek da težko živim) in da imam v lasti kar nekaj neobremenjenih nepremičnin, katerih vrednost nekaj krat presega znesek ki bi ga hotel od njih. Pa mi je zatrdila da njih to ne zanima, niti če imam milijon na računu in nepremičnine v vrednosti milijon. Da njih zanima denarni tok oz. od kje bom jaz to lahko plačeval. Če se prav spomnim mi je na DH rekla da moram dvigniti promet vsaj za 15.000€ :)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Ma glej, tako je, regularno ga sigurno in zagotovo ni dobil. Tudi preko vez in poznanstev je vedno težje saj če ti ga nekdo odobri mora iti preko "kupa" določenih pravil. Se pa strinjam kot si že rekel, zadnjih nevem koliko spiskov oz. plačilnih list je navaden bulšit ki si ga je pač nekdo izmislil. Če se vpraša mene je merodajna zadeva za najem posojila predvsem preteklost + premoženje ki ga imaš. Namreč tudi če zaštekaš in imaš dovolj premoženja lahko še vedno tega vnovčiš in poplačaš. Če pa imaš milo rečeno ******* službo in zadnjih 6 plačilnih list pa še vedno lahko izgubiš delo in pristaneš na cesti. Skratka neumnost.
E vidis in to jaz NLB zamerim pred desetletjem. Transparentno sem desetletje pred prošnjo za kredit nalagal denar na njihovem TRR pa so rekli da mi ne dajo manj kot četrtino kredita za nepremičnino. In to v časih ko so denar metali tajkunom pod noge. (2006). Kot da ne bi mogli garsonjere v Lj prodati za četrtino cene. Pravzaprav sem denar celo imel, vendar ni bil dostopen, ker se je varčeval za.namen reševanja stanovanjske problematike.
3/4 je bilo pa dostopnega (depoziti, skladi, borza)

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.456
2.176
113
Bemti alter... Ste me čisto nafopali, kako je normirancem vsem po vrsti težko. Ko sem avto kupila, sem vlekla dedca papirje podpisovati, ker sem verjela, da se me bo smatralo kot kreditno nesposobno... Pa na koncu so iskali neke obrazce, kako en kupuje avto, drug pa plačuje. Šele pol so me vprašali, čemu telovadba, pa kva je fora, da je kreda nanj. So crknili od smeha. Kaj da nisem kuj rekla. moj me pa še dons sekira, k sem mu pota delala brezveze...
tale tvoj je kar....