Sous vide kuhanje

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.933
396
83
Da mal obudim temo.

Kaj kej uporabljate za searing? Litoželezno, stainless steel, brener?

Pa še kako je kej s tem če stejk vn uzameš iz sous vida pa ga maš eno uro na sobni temp. Je to ok? Al bi mogu res Ice bath da ga ohladi pa v hladilnik? In pol spet v sous vid pa zapečt?
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Jaz uporabljam litoželezno. Bistvo je debelo/masivno dno, da ima ponev dobro akumulacijo toplote, ki jo potem hitro odda v steak. Teflonskih in iz ostalih premazov je pom mojih izkušnjah škoda, ker boš samo prežgal to plast. Kakšna stainless z debelim dnom je tudi čisto ok.

Ja je ok. Ledena kopel je verjetno le da hitro ohladiš zunanjost steaka, da mu ob searingu ne dvigneš notranje temperature. Jaz tega ne počnem.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz kar sem, dam na žar oz. kar na dimnik za oglje.

Dam notri nekaj oglja, rešetko čez in gor na šusu popečem stejk. Sicer pa zdaj že dolgo nisem nič kuhal suvi. Pire krompir sem delal enkrat in bi moral poštudirat do konca, ker ima res potencial.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.986
771
113
Kje se pa dobijo primerne zip vrečke za souse vide. Sicer sem že gledal malo naokoli v teh lokalnih trgovinah, ko so zip vrečke za shranjevanje živil
pa nekako nisem čisto prepričan, če so primerne tudi za souse vide.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.986
771
113
Jah z zip vrečko lahko isto kuhaš v souse vide kot v vakum vrečki. Po pravici povedano mi je malo neumno, da bi vsako jed spakiral v vakum, ko pa vržeš v vrečko in potopiš v vodo. Izrineš zrak in pripneš na rob posode in je to to.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.986
771
113
Zakaj bi morala tesniti saj je ni treba cele potopiti.
Načeloma je del kjer se zip vrečka zapre izven vode. Nazadnje sem uporabil narejeno vrečko za vakumiranje in jo pač potopil in odprto potem pripel na rob posode. Je res, da če imaš vakumsko pakiranje lahko celo vrečko potopiš pod vodo in je to to. Tukaj se pač mora obesiti na rob posode.
Se pa zrak lepo iztisne iz vrečke. Recimo tako kot je v tem videu.

 
  • Všeč mi je
Reactions: ales85

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.225
1.366
113
Tale salmon je izgubil precej vec soka/olja, sodec po vsebini v vrecli, kot ostali, ki sem jih gledal, da zvakumirajo zadevo.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.986
771
113
Če pogledaš malo nazaj video boš videl, da nalije noter olje. Sicer je pa video samo za demonstracijo uporabe vrečke.

Ps: Ne prepričujem, da je to edini način za uporabo, ker vem, da se po večini uporablja vakum. Zanima me samo, kje dobiti zip vrečke ali podobne, ki so primerne za souse vide uporabo.